Kalp ilacı ucuz diye üretilmiyor iddiası yalanlandı

Üretici firmadan yapılan açıklamada,"Deposilin'in ihtiyaç sahibi hastalarımıza temini noktasında yaşanan sıkıntının nedeni hiçbir biçimde şirketimizin ekonomik temelli bir kararı değildir" denildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Aralık 2013 16:59, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Kalp ilacı ucuz diye üretilmiyor iddiası yalanlandı

Romatizmal kalp hastalığında kullanılan ve hammade sıkıntısından dolayı kullanıma sunulamadığı belirtilen "Deposilin" adlı ilacın üretici firmasından yapılan açıklamada, "Deposilin'in ihtiyaç sahibi hastalarımıza temini noktasında yaşanan sıkıntının nedeni hiçbir biçimde şirketimizin ekonomik temelli bir kararı değildir" denildi.

İ.E Ulagay İlaç Sanayii Türk AŞ'den yapılan açıklamada, romatizmal kalp hastalığının tedavisi için hayati önem taşıyan ve artık orijinal üreticisi tarafından üretilmeyen Deposilin'in Türkiye'de 19 yıldır aralıksız olarak ve son 8 yıldır sadece kendi firmaları tarafından en yüksek kalite standartlarında üretildiği kaydedildi.

Açıklamada, Deposilin ilacına yönelik "ucuz diye üretmiyorlar" iddiasının gerçek dışı olduğu ifade edildi.

Deposilin'in Türkiye'deki tek üreticisi olarak, yaklaşık 200 bin olduğu tahmin edilen hasta çocukların kullanımına sunulmamasının tek nedeninin, dünyanın birçok ülkesinde de yaşandığı gibi, ilacın hammaddesinin tedarikinde karşılaşılan sorunlar olduğu vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

"İlacın hammaddesi ülkemizde üretilmemektedir. Dünyada ise ilacımızın bu hammaddesi yakın zamana değin T.C Sağlık Bakanlığı'nın onayladığı normlarda, en yüksek tıbbi kalite standartlarında üretim yerleşkesi Avrupa'da bulunan bir firmada üretilmekteydi. Firmanın Deposilin'in hammaddesinin üretiminden vazgeçmesi, dünyadaki diğer ilaç üreticilerini olduğu gibi, bizi de sıkıntıya sokmuştur. Üretimini durduran bu firma daha sonra üretim yerleşkesi Avrupa'da bulunan bir başka firmaya teknoloji transferi yapmış ve söz konusu firma hammadde üretimine 2012'de başlamıştır. Ancak bu firma da son bir yıldır söz konusu hammaddenin üretiminde kullandığı yardımcı hammadde kalitesinde sorun yaşadığından üretimini geçici olarak durdurmak zorunda kalmıştır. Bu süre zarfında şirketimiz uluslararası piyasalarda ilacın hammaddesini üreten başka tedarikçi şirketlerle de irtibata geçmiş, onların hammadde kalite standartlarını yükseltmeleri için de yoğun bir işbirliği içinde olmuştur. Bu firmalardan bir tanesi tedarikçi olarak seçilmesine rağmen ne yazık ki bu firma da ülkesinde gündeme gelen yeni çevre düzenlemeleri çerçevesinde üretim yerleşkesini yeni bir bölgeye taşıma zorunluluğu dolayısıyla üretimine ara vermek zorunda kalmıştır."

- Depodaki ilaçlar kamunun

Yaşanan bu sıkıntı nedeniyle "3 aydır depoda yok ama depodan çıktı" başlığıyla haksız bir haber yapıldığı ifade edilen açıklamada, depoların envanter kayıtlarında yer alan 22 bin 877 adet Deposilin'in kamuya satıldığı ve Kamu İhale Yasası uyarınca ilgili hastanelere yollanmak üzere stoklarda bekletilen, tamamı kamu malı ürünler olduğu kaydedildi.

Sağlık Bakanlığı Akılcı İlaç Kullanımı Daire Başkanlığı'nın şirkete başvurusu ve Kamu İhale Kurumu'nun kabul ettiği özel istisna talebi doğrultusunda bu ilaçların ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığı belirtilen açıklamada, kamu ihaleleri adına kayıtlı bulunan 21 bin 87 adet ilacın Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nca yayınlanan talimat doğrultusunda Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumunca belirlenen 110 ayrı hastaneye ulaştırıldığı ifade edildi.

Açıklamada, İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nca şirkete iletilen bir liste üzerinden hastaneye ve ilaca erişemeyecek durumdaki bin 790 hastaya Türkiye'nin dört bir yanında tek tek ulaşılarak Deposilin'in temininin sağlandığı vurgulanarak, "Deposilin'in ihtiyaç sahibi hastalarımıza temini noktasında yaşanan sıkıntının nedeni hiçbir biçimde şirketimizin ekonomik temelli bir kararı değildir" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber