YÖK: Paraya ihtiyacımız var

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Nisan 2006 14:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Türkiye'deki üniversiteler arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişim programını uygulayabilmek için Devlet Planlama Teşkilatı'nın desteğinin gerektiğini, paraya ihtiyaçları olduğunu bildirdi.

Teziç, Rektörler Komitesi toplantısının ardından, gazetecilere, toplantıda ele alınan konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'deki üniversiteler arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişimini öngören bir yönetmelik çıkarıldığını belirten Teziç, değişim yapmak isteyen üniversitelerin, protokol imzalayarak bunu uygulamaya başlayacaklarını anlattı.

Değişim programı ile Türkiye'nin doğusunda bulunan üniversitelerdeki öğrencilerin, batıdaki üniversitelerde bir yarıyıl veya tam yıl öğrenim görebileceklerini, öğretim üyelerinin de ders verebileceklerini ifade eden Teziç, ?Bu, Türkiye'nin Erasmus'u diyebileceğimiz bir uygulama. Bizim yurtdışındaki, Avrupa'daki, ABD'deki üniversitelerle yaptığımız öğrenci değişim programını ülkemizdeki üniversiteler arasında da yapmamızın büyük yararı olacağı toplantıda dile getirildi? diye konuştu.

HUKUK FAKÜLTELERİ 5 YIL

Teziç, geçen yıl yaptıkları toplantılarda dile getirdikleri hukuk fakültelerine hazırlık sınıfı konulmasına ilişkin görüşlerin de bu toplantıda gündeme geldiğini ve yapılan çalışmalar sonucunda hukuk fakültelerine yabancı dil hazırlık sınıfı konulması kararı alındığını bildirdi.

Bu konunun, Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in başkanlığında yapılan komisyon toplantısında da değerlendirildiğini anlatan Teziç, hukuk fakültesi dekanlarının, hazırlık sınıfı konulmasına sıcak baktıklarını söyledi. Teziç, hazırlık sınıfı uygulamasının gelecek akademik yılda başlayacağını ifade etti.

Teziç, toplantıda, öğretim üyelerinin azalması nedeniyle belli bir süre yeni hukuk fakültesi açılmaması konusunda da görüş ortaya konulduğunu kaydetti.

Bir soru üzerine Teziç, her hukuk fakültesinin ihtiyaca göre çeşitli dillerde hazırlık sınıfları açabileceklerini söyledi.

?Üniversiteler ihtiyaca göre, uluslararası toplantılarda önem kazanan konulara göre tercihlerini yapabilirler.

Belli bir dili zorlayacak tutum içinde değiliz? diyen Teziç, tüm hukuk fakültelerinde hazırlık sınıfı açılacağını, üniversitelerin buna yönelik tedbirler alacağını anlattı.

BÖLGESEL TOPLANTILAR

YÖK Başkanı Teziç, toplantıda, üniversitelerin ?bölgesel? bazlı toplantılar da yapabilmelerine yönelik görüşlerin de ele alındığını ifade etti.

Üniversitelerin, YÖK ile daha sık temas kurabilmesi için bölgesel toplantılar düzenlemeleri görüşünün benimsendiğini dile getiren Teziç, birbirlerine yakın üniversitelerin kendi aralarında ortak sorunlarını çözmek amacıyla toplantılar yapabileceklerini, YÖK'ün de bu toplantılara katılabileceğini ifade etti. Teziç, böylece öğrenciler, öğretim üyeleri ve rektörlerle yerinde görüşme imkanı bulabileceklerini söyledi.

?GÖRÜŞÜMÜZ SORULMADI?

?9. Kalkınma Planı taslağında, yabancı üniversitelerin de kurulabileceğine ilişkin ifadeler yer aldığının? anımsatılması üzerine Teziç, ?Ben de bu söylediklerinizi basında okudum. Bizim görüşümüz sorulmadı? dedi.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu gereğince kurulacak üniversitelerle ilgili olarak YÖK'ün görüşünün alınması gerektiğini söyleyen Teziç, bu konuda kendilerine herhangi bir yazı da gelmediğini belirtti.

Yabancı üniversite kurulması için engel olup olmadığının sorulması üzerine Teziç, ?Bize görüş sorulduğu zaman heyet halinde görüşümüzü dile getiririz. Buna ayak üstü cevap vermeyi isabetli görmüyorum. YÖK'e intikal eden bir şey yok. Etmeyen bir şey için konuşamam? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber