Silindir hacmi yüksek yaşlı arabalardan yüksek vergi alınmasını önlemek üzere kararname çıkartılıyor. İlâçtaki yüksek KDV'nin indirilmesi düşünülüyor

Haber Giriş : 13 Ocak 2004 23:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Silindir hacmi yüksek yaşlı arabalardan yüksek vergi alınmasını önlemek üzere kararname çıkartılıyor. İlâçtaki yüksek KDV'nin indirilmesi düşünülüyor

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, silindir hacmi yüksek, fakat yaşı ilerlemiş arabalarda bazı yüksek vergilemeler ortaya çıktığını belirterek, ''Biz bu konuda kanuna 'arabaların kasko bedelinin yüzde 5'ini aşar ise bu bir alt seviyeden vergilendirilecek' maddesini koyduk. Bununla ilgili kararname çıkmak üzere'' dedi.

Unakıtan, OECD Genel Sekreteri Donald J. Johnston ve TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan ile beraberindeki heyetleri ayrı ayrı kabul ederek, makamında görüştü.
Bakan Unakıtan toplantı sonrasında gazetecilerin kasko değerleri ile ilgili bir sorusu üzerine, şunları söyledi:''O teknik olarak imkânsız. Abdüllatif Şener Beyle görüştüm. Kendisinin o şekilde beyanı olmadığını, o konuda yanlış anlaşılmaya sebep olunduğunu söyledi. Kasko değerine geçmek teknik olarak imkânsız. Çünkü bütün arabaların ve 5 yaşın üzerindeki arabaların kasko değerleri yok. O tamamen bir kargaşa doğuracaktır. Bundan dolayı yapamadık.''.

Bakan Unakıtan, bu nedenle arabaların değerlerine en yakın olan ve Avrupa ülkelerinde de baz alınan motor silindir hacmine göre vergileme yapacak yeni motorlu taşıtlar vergisi kanununu yürürlüğe koyduklarını hatırlatarak, şunları kaydetti:''Ancak her yeni kanunda olduğu gibi, bunda da bazı şikayetler olabilir. Ama umumiyetle kamuoyu tarafından kabul edilmiş bir kanun. Çok büyük bir adaletsizliği yok. Silindir hacmi yüksek fakat yaşı ilerlemiş arabalarda bazı yüksek vergilemeler ortaya çıktı. Biz bu konuyda kanuna 'arabaların kasko bedelinin yüzde 5'ini aşarsa, bu bir alt seviyeden vergilendirilecek' maddesini koyduk. Bununla ilgili kararname çıkmak üzere.''

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bazı mallarda KDV indirimi yapılıp yapılmayacağı yönündeki bir soru üzerine, bu konuda düşüncelerinin olduğunu, ancak bütçe hassasiyetleri dolayısıyla istedikleri gibi hemen bazı vergilerde indirim, bazılarında yükseltme şeklinde hemen bir karar vermelerinin mümkün olmadığını kaydetti. Unakıtan, bu indirimleri yaparken, ne getirip, ne götürdüğünü hesap etmek mecburiyetinde olduklarını bildirdi.

Maliye Bakanı, KDV'de indirim düşünülen kalemlerin başında ilâç geldiğini, ancak bütçede bununla ilgili bir kayıp olması ve bunun karşılayabilecekleri düzeyde olması halinde indirimin gerçekleşebileceğini, aksi takdirde mümkün olmayacağını söyledi.
Türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber