Yılmaz: Enflasyondaki düşüş duraksama eğilimi gösterdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Nisan 2006 13:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, enflasyondaki düşüşün, bir önceki enflasyon raporundaki öngörülere paralel, yılın ilk çeyreğinde duraksama eğilimi gösterdiğini söyledi.

Yılmaz, Merkez Bankası'nın ikinci "Enflasyon Raporu"nu, düzenlediği basın toplantısında açıkladı.

Yılmaz, söz konusu duraksamada, 2005 yılı başında gıda, sağlık ve eğitim giderlerinde KDV'de gerçekleştirilen indirimin etkisiyle, tarihsel olarak çok düşük düzeylerde gerçekleşen fiyat artışlarının neden olduğu baz etkisinin, belirleyici olduğunun görüldüğünü vurguladı.

"Ancak enflasyonun yılın ilk çeyreğinde hedefle uyumlu patikanın üzerinde gerçekleşmesinin tek nedeni söz konusu etki değildir" diyen Yılmaz, şu bilgileri verdi:

"İlk çeyrek enflasyonuna alt kalem katkıları incelendiğinde, özellikle beklentilerin üzerinde artan işlenmemiş gıda ürünleri fiyatları, tütün ürünleri fiyatları ve hizmet fiyatları seyrinin söz konusu yükselişte öne çıkan unsurlar olduğu görülmektedir. Bununla beraber, talep ve rekabet koşulları neticesinde giyim fiyatlarındaki gözlenen yüksek oranlı sezonluk indirimlerin, tüketici fiyatları enflasyonundaki artışı sınırladığı göze çarpmaktadır.

Mal ve hizmet grubu sınıflandırılmasında, yılın ilk çeyreğinde mal grubu fiyat artışlarının hızlandığı, hizmet grubu enflasyonunun ise kira kalemi dışında yıllık bazda gerilediği görülmektedir. Mal grubu fiyatlarındaki söz konusu artışlar enerji fiyatlarının yanında, 2006 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre önemli ölçüde artan işlenmemiş gıda ürünleri fiyatlarının belirleyici olduğu gözlemlenmektedir. Hizmet grubu fiyat gelişmeleri ise lokanta ve otel hizmetleri ile ulaştırma hizmetleri fiyatlarının yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemindeki artış oranlarının belirgin olarak altında kaldığını göstermektedir."

Yılmaz ayrıca, konut arzının artan konut talebine kısa sürede cevap verememesine bağlı olarak, yılın ilk çeyreğinde kira artışlarının geçen yılki seviyesine yakın oranlarda gerçekleşmesinin, söz konusu fiyatların yıl genelinde de tüketici fiyatları üzerinde olumsuz etki yapacağına işaret ettiğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber