TBMM'de kabul edilen kanun ile Türkiye Barolar Birliği (TBB) bünyesinde kurulacak fonda biriken paranın yarısı avukatların sosyal güvenliği için harcanacak.

Haber Giriş : 13 Ocak 2004 23:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM'de kabul edilen kanun ile Türkiye Barolar Birliği (TBB) bünyesinde kurulacak fonda biriken paranın yarısı avukatların sosyal güvenliği için harcanacak.

Yasaya göre, Türkiye Barolar Birliği (TBB) bünyesinde sosyal güvenlik, sosyal dayanışma ve yardım hizmetlerinde kullanılmak üzere Sosyal Yardım ve Dayanışma Fonu kurulacak. Bu fona gelir sağlamak amacıyla, vekaletnamelere yapıştırılacak pulun değeri, vekaletname örnekleri için kullanılacak harç tarifesinin yüzde 50 fazlası olacak.

Toplanan paraların yarısı avukatların sosyal güvenliği için harcanacak. Toplanan bu parayla ilgili mali denetim Sayıştay tarafından yapılacak.

Vekalet ücretinden doğan uyuşmazlıkları çözmekle yetkili hakem kurulları, ihtiyaç duyulan yerlerde birden fazla kurulabilecek. Avukatlık ücretine ilişkin herhangi bir rakamın kararlaştırılmamış olduğu veya yazılı ücret sözleşmesinin bulunmadığı ya da ücret sözleşmesinin belirgin olmadığı, tartışmalı olduğu, sözleşmenin ücrete lişkin hükmünün geçersiz sayıldığı hallerde, ücret itirazını
incelemeye yetkili makam, dava konusu işin yüzde 10 ile yüzde 20'si arasında bir miktarı avukatlık ücreti olarak belirleyecek. Değeri para ile ölçülemeyen dava ve işlerde ise avukatlık asgari ücret tarifesi uygulanacak.

Türkiye Barolar Birliği'nin seçimli genel kurulları sadece Ankara'da yapılabilecek.

Yasanın, vekaletnamelere yapıştırılacak pulların değerini artıran hükmü ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu kurulmasına ilişkin maddesi 1 Ocak 2004 tarihinden itibaren, seçimli genel kurulların Ankara'da yapılmasına ilişkin hüküm ise TBB'nin ilk genel kurulundan sonra yürürlüğe girecek. Diğer hükümler ise yasanın yayımı tarihinden itibaren uygulanacak.

Haberturk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber