Borsa iki yıl öncesine döndü

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi TL'deki değer kaybının da etkisiyle dolar bazında neredeyse iki yıl önceki seviyesine geriledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Aralık 2013 17:57, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Borsa iki yıl öncesine döndü

BIST 100 endeksi haftanın son işlem gününü önceki kapanışa göre 669,98 puanlık düşüşle 63.885,22 puandan tamamladı. Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 1,04 oranında değer kaybederken toplam işlem hacmi ise 2,9 milyar lira oldu.

Dolar bazlı bakıldığında ise, BIST 100 endeksinin haftanın son işlem gününde en son 2012 yılı ocak ayında gördüğü 28.345 puana kadar geriledikten sonra, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı konuşmaların ardından görülen tepki alımları ile günü 29.614 puandan tamamladığı görüldü.

17 Aralık'ta başlayan İstanbul merkezli operasyon ve sonrasında yaşanan süreçte hızlı bir şekilde düşüşe geçen TL varlıkları bugün de düşüşünü devam ettirdi. Dolar/TL paritesi 2,1770, avro//TL paritesi 3,0155 ile tarihinin en yüksek seviye rekorlarını kırarken, gösterge tahvilin fiyatı ve BIST 100 endeksi ise 2012 yılı ocak ayından beri gördüğü en düşük seviyeye geriledi.

BIST 100 endeksinin haftalık bazda kaybı yüzde 8'i aşarken, operasyonun başladığı günden bu yana ise hisse senetlerinin ortalama kaybı yüzde 20 oldu. Analistler, endeksin bugün gördüğü en düşük 61.150,17 puan seviyesinden gelen tepki alımlarıyla gün içinde yaşanan yüzde 5'e yakın kayıpların büyük kısmının telafi edildiğine dikkati çekerken, toparlanmanın devam edebilmesi için yurtiçinde siyasi belirsizliklerin azalmasının gerektiğini kaydediyor.

Gelecek hafta yılın son iki işlem gününün yapılacağına değinen analistler, vade sonu olması nedeniyle başta Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) endeks kontratları olmak üzere yüksek marjlı hareketlerin olabileceğini söylüyor. Analistler, piyasalarda operasyon ve siyasi belirsizliğe bağlı yüksek tansiyonun düşmesi durumunda tepki alımlarının güçlenebileceğini ifade ederek, BIST 100 endeksinde 66.000 seviyesinin üzerine çıkılması durumunda negatif havanın azalabileceğini tahmin ediyor.

Haftalık bazda 2012 yılı Ocak ayından beri ilk kez iki basamaklı seviyeden kapanış yapan gösterge tahvilin bileşik faizi ile ilgili olarak ise analistler, yüzde 12 seviyesinin gündeme gelebileceğini belirtiyor.

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, konuya ilişkin değerlendirmesinde yurt içindeki son gelişmeler sonrasında tüm piyasalarda olduğu gibi faiz ile ilgili enstrümanlarda da olumsuz bir fiyatlamanın olduğunu, TL likiditesindeki sıkılaştırmanın da etkisiyle bir süre daha faizlerde yüksek seyrin korunmasını beklediklerini kaydetti.

Piyasalardaki panik havasının sürmesi durumunda gösterge tahvilin bileşik faizinin yüzde 12'li seviyelere doğru çıkabileceğini aktaran Cömert, "ABD'de de Fed kararları sonrasında uzun vadeli tahvil faizleri yükseliyor, bu da uzun vadeli Türk tahvillerini olumsuz etkiliyor" dedi. TL'deki değer kaybının enflasyona zamlar vasıtası ile yansıyacağına diikati çeken Cömert, bu durumda tahvil faizlerinde uzunca bir süre kalıcı bir düşüş görmeyebileceğimizi, çift hanelerin kalıcı olabileceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber