'Organize sanayi zengini' valiler yasayı çiğnemiş

Haber Giriş : 29 Nisan 2006 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Referans'ın 2 yıldır, organize sanayi bölgelerinin (OSB) başında valilerin bulunmasının yarattığı sıkıntıları anlatan haberleri meyvesini verdi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, valilerin birden fazla OSB yönetiminde görev almamaları için harekete geçtiklerini açıkladı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Referans'ın 2 yıldır değişik tarihlerde gündeme taşıdığı organize sanayi bölgeleriyle (OSB) valilerin ilişkilerindeki yanlışlığı itiraf etti. Ali Coşkun, valilerin birden fazla OSB yönetiminde görev almalarının devlet memurlarının görevlerini düzenleyen yönetmeliklere aykırı olduğunu söyledi. Valilerin birden fazla OSB'de görev almamaları için harekete geçen Bakan Ali Coşkun, ?İçişleri Bakanlığı'na müfettiş raporunu verdik. Artık valiler bir yerde görev alabilecekler o da özel idare iştiraki varsa olacak. Maalesef bazı valiler dört beş organize sanayi yönetiminde görev almışlar. Bölgedeki müteşebbisler de (vali başımızda olursa işleri daha çabuk çözeriz) diye üzerinde durmamışlar. Genelgeyle bunu düzelttik. Zaten kamu mevzuatına göre kamu görevlisi resmi görevi dışında bir tek yönetimde görev alabilir onu da bildirmek zorundadır. Ancak böyle olmamış? diye konuştu.

OSB'ler valilerin gelir kapısı olmuştu
Türkiye'nin 80 ilinde yer alan 236 OSB'nin 165'inin başında valiler bulunuyor. Valiler başkanlık yaptıkları toplantı başına huzur hakkı alıyor. En şanslı vali ise Kocaeli Valisi Erdal Ata. 12 OSB'ye başkanlık yapan Ata, 6 bin YTL'ye ulaşan huzur hakkı alıyor. Sanayi bölgesindeki diğer valiler de maaşlarının üzerinde huzur hakkı elde ediyor. Organize sanayi bölgeleri bugün devlet politikası olarak valilerin önderliğinde hayata geçiriliyor. Valinin başkanlığında sanayi ve ticaret odaları başkanları, belediye başkanı ve işadamları derneklerinin temsilcileri müteşebbis heyet adı verilen bir oluşum gerçekleştiriyor. Valilerin OSB'lerin kuruluş aşamasında yer almaları önemli avantajlar sağlıyor. Ancak OSB üçte iki yapılaşma oranına ulaştığında yasa gereği müteşebbis heyet, kendini feshederek, bölgeyi gerçek sahiplerine yani sanayiciye bırakması gerekiyor. Sanayi Bakanlığı bu sorunu kökten çözebilmek için yasa tasarısı da hazırlıyor. 6 aydır üzerinde çalışılan ve haziran ayında çıkması beklenen tasarıya göre valilikler OSB yönetimlerinden ayrılacak.

TÜSİAD`a bakandan sert çıkış
Temaslarda bulunduğu Almanya, Hannover'de gazetecilere açıklama yapan Ali Coşkun, AB konusunda serbest davranan Türk Sanayici İşadamları Derneği`ni (TÜSİAD) de isim vermeden sert dille eleştirdi. Coşkun, şöyle konuştu: "Demokrasilerde siyasi partiler kadar önemli kuruluşlar sivil toplum kuruluşlarıdır. Birçok sanayici ve işadamları derneği var. Onlar da çalışmalar yapıyor ve hükümet olarak saygıyla karşılıyoruz. Ama bu konuda bazı derneklerin, 'Efendim, biz ayrıca hareket ederiz, biz ayrıca temsil ederiz' şeklindeki görüşlerini de ben şahsen tasvip etmiyorum. Türkiye bir bütündür. O da yüz binlerce üyesi olan bir oda, bir başka derneğe bakıyorsun 200 tane üyesi var. Biz saygıyla karşılıyoruz ama servetle demokraside temsil yok. Yani ben zenginim dolayısıyla ben temsil ederim öyle bir şey yok." Coşkun bir gazetecinin TÜSİAD'ı mı kastediyorsunuz sorusuna, "Ben isim vermiyorum, o senin hüsnü kuruntun" yanıtını verdi.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber