Hangi OSB'de hangi Vali iş başında? işte liste...

Haber Giriş : 29 Nisan 2006 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ADANA: Hacı Ömer Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı, yasa gereği Vali Cahit Kıraç yapıyor. Bu görevi nedeniyle aylık ödeme yapılıyor.

AMASYA: Vali Mehmet Celalettin Lekesiz başkanlığını yaptığı OSB Yönetim Kurulu'ndan herhangi bir ücret almıyor.

AYDIN: Vali Mustafa Malay, Umurlu ve Astim OSB'lerinin Müteşebbis Heyet Başkanlığı'nı yapıyor, ancak ücret almıyor.

BALIKESİR: Vali Selahattin Hatipoğlu, Balıkesir OSB'nin Müteşebbis Heyet Başkanlığı'nı yapıyor, üyelerle birlikte 150 YTL huzur hakkı alıyor, bunu da fakirlere bağışlıyor.

ÇANAKKALE: Vali Orhan Kırlı OSB Müteşebbis Heyet Başkanlığı yapıyor. Aylık harcırah adı altında 150 YTL alıyor.

ÇANKIRI: Vali Ali Haydar Öner OSB yönetiminde görev yapmıyor.

ÇORUM: Vali Hüseyin Poroy OSB Yönetim Kurulu Başkanı olmasından dolayı aylık 200 YTL alıyor.

ERZURUM: Vali Celalettin Güvenç, 2'nci OSB'nin Müteşebbis Heyet Başkanı. Ancak Vali Güvenç, OSB kuruluş aşamasında diye maaş almıyor.

GAZİANTEP: 4 ayrı OSB için oluşturulan tek yönetim özerk. Yönetim Kurulu Başkanı sanayici. Vali Süleyman Kamçı Müteşebbis Heyet Başkanlığı görevinde bulunuyor, bu görevi karşılığı ödeme yapılıyor.

HATAY: İskenderun OSB özerk. İskenderun 2. OSB'de ve Antakya OSB'de Vali Ahmet Kayhan otomatik Yönetim Kurulu Başkanı.

İZMİR: Vali Oğuz Kağan Köksal İzmir'deki 17 OSB'nin yönetiminde görev almıyor. Ancak her vali yardımcısı bir organize sanayi bölgesinin yönetiminde görevli ve maaş alıyorlar. Bu uygulama uzun süredir devam ediyor.

KAHRAMANMARAŞ: Özerk olduğu için Vali Müteşebbis Heyet Başkanı olarak görev yapıyor.

KARABÜK: OSB'nin mütevelli heyeti başkanı Vali Cemalettin Sevim. OSB'nin parasal durumu iyi olmadığı için Sevim'in 100 YTL maaşı bir yıldır ödenmiyor.

KIRIKKALE: OSB Yönetim Kurulu Başkanı Vali Mustafa Bahrettin Demirer. Üyeler, oturum parası adı altında ayda 100 YTL alıyor, ancak Başkan Vali Demirer para almıyor.

MANİSA: Vali Refik Arslan Öztürk OSB'de görev almıyor.

MERSİN: Mersin-Tarsus OSB Müteşebbis Heyet Başkanı olan Vali Hüseyin Aksoy'a, asgari ücret düzeyinde ödeme yapılıyor.

ORDU: Ordu ilinde ise Vali Sait Vakkas Gözlügöl OSB Yönetim Kurulu'ndaki başkanlık görevinden dolayı "huzur hakkı" adıyla 100 YTL maaş alıyor.

OSMANİYE: Osmaniye OSB Yönetim Kurulu Başkanlığı görevi Vali Zübeyir Kemelek tarafından yürütülüyor.

SAMSUN: Vali Raif Özener, OSB Yönetim Kurulu Başkanı olmasından dolayı aylık 150 YTL maaş alıyor.

UŞAK: Vali Kayhan Kavas, Karma OSB Müteşebbis Heyet Başkanı. Vali Kavas aylık 300 YTL maaş alıyor.

YOZGAT: OSB'nin Müteşebbis Heyeti Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkanı Vali Gökhan Sözer. OSB'de kanun gereği yönetimde bulunanlara ayda 50-60 YTL arasında huzur hakkı parası ödeniyor. Ancak Sözer'e huzur hakkı adı aldığında para ödenmiyor.

Hatay Valisi Ahmet Kayhan
En doğrusu valilerin yönetimde olmaması

İlimizin sınırları içinde beş tane OSB var. Bir tanesi özerk, diğerleri İl Özel İdaresi'nin yönetiminde. Bu nedenle otomatik olarak dört tanesinin yönetiminde olmak zorundayız. Sadece bir tanesinden huzur hakkı alıyoruz; oda 200 YTL. Yani yasaya göre yönetimde bulunuyoruz. Organize sanayi bölgelerinin üçte ikisi üretime geçince, yönetimden çekiliyoruz. Bu yasaya göre yürüttüğümüz bir görev. Bana göre en doğrusu valilerin OSB yönetimlerinde bulunmamalarıdır. Çünkü biz aynı zamanda Çevre Yasası'nın da yaptırımlarını uyguluyoruz. OSB'ler çevre suçu işlerse, onlara da ceza kesiyoruz. İki farklı birimin yönetimde olmak doğru değil.

Manisa Valisi Refik Arslan Öztürk
Görev para alınmadan yapılsa daha şık olur

Ben, ilimizin sınırları içindeki organize sanayi bölgelerinde görev yapmıyorum. İlimize bağlı Salihli ilçesindeki organize sanayi bölgesinde ise vali yardımcılarımızdan biri görev yapıyor. Valilerin organize sanayi bölgelerinde görev yapmaları ek bir görevdir, ayrı bir sorumluluk gerektirir. Sanayiinin büyümesi, şehrin kalkınması ve refah seviyesinin artırılması için yürütülen bu görevin, para alınmadan yapıldığında daha anlamlı ve daha şık olacağını düşünüyorum.

Diyarbakır Valisi Efkan Ala
OSB'leri valilerin yönetmesi büyük yanlış

OSB'leri valilerin yönetmesi büyük bir yanlış. Türkiye'deki devlet geleneğinin bir çıktısı olan bu zihniyet, özel girişimciye büyük zarar veriyor. OSB yönetmeye vakti ve bilgisi olmayan valiler, bu yüzden birçok yanlış karara da imza atıyor. Validen herkes çekindiği için kimse görüşlerini açıkça dile getiremiyor, valinin aldığı yanlış kararları da sanayicinin kendisi ödüyor. Bir girişimci yeni bir atılım ya da yeni bir işyeri açacak olsa ama vali ile arası iyi olmasa vay haline, vali istese o adamı çökertebilir. Böyle bir şey olamaz, milletimizi serbest bırakalım artık. Valiler özel idare zihniyetinden de kurtulmalı artık. Devletin işlettiği her yatırım zarar ediyor.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber