Başesgioğlu: Veto sosyal güvenlik reformunun özüne yönelik değil

Haber Giriş : 01 Mayıs 2006 14:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bir maddesi iade edilen Sosyal Güvenlik Kurumu Yasası konusunda izlenecek tutumun Bakanlar Kurulu'nda belirleneceğini açıkladı.

Başesgioğlu, "Bu şahsen o kadar önemli bir konu değil, neticede atama şekline ilişkin bir husustur reformun özüne ilişkin değildir. Bir şekilde görüş birliğine varacağımızı umut ediyorum" dedi.

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç ve Yönetim Kurulu üyeleri Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu'nu 1 Mayıs dolayısıyla ziyaret ederek çalışma hayatına ilişkin çeşitli sorunları ve 1 Mayıs'ın tatil olması talebini iletti. Başesgioğlu'na ve basın mensuplarına karanfil veren Kılıç, Başesgioğlu'nu da 1 Mayıs kutlamalarına davet etti. Başesgioğlu, "Bakanlar Kurulu olmasaydı memnuniyetle" karşılığını verdi. Başesgioğlu, 1 Mayıs'ın tatil ilan edilmesine ilişkin taleple olarak da "Bu benim tek başıma verebileceğim bir karar değil" dedi ve konunun Bakanlar Kurulu'nda görüşüleceğini bildirdi.

"REFORM İÇİN 7-8 AYLIK BİR DEĞERLENDİRME SÜRECİ VAR"

Çalışma hayatı ve sosyal güvenlik sisteminin önemli gündem maddelerinin hem bakanlık hem de hükümetin önünde bulunduğunu belirten Başesgioğlu, sosyal güvenlik reformunun Meclis'ten geçtiğini anımsattı. Başesgioğlu, "Ancak yasalaşması sosyal güvenlik reformunun tam anlamıyla bittiğine işaret etmemektedir. Bu dinamik bir süreçtir. Aslında işimizin belki de zor tarafı bundan sonradır" diye konuştu.

Genel Sağlık Sigortası ve Emeklilik Sigortaları Yasası'nın 1 Ocak 2007'den itibaren yürürlüğe gireceğini anımsatan Başesgioğlu, "Dolayısıyla önümüzde 7-8 aylık bir değerlendirme dönemi söz konusudur. Bu dönem içinde sosyal taraflardan gelecek önerileri tekrar değerlendireceğiz" dedi. Başesgioğlu, sistemin özüne aykırı olmayan önerileri tekrar görüşebileceklerini belirterek, bütün bu önerileri, yasa yürürlüğe girmeden önce Ekonomik ve Sosyal Konsey'de değerlendireceklerini ve yasaya en son şeklini ESK'da belirlenen görüşler doğrultusunda vereceklerini de söyledi. Başesgioğlu, sürdürülebilir ve vatandaşların benimsediği, Türkiye'nin gerçeklerine uygun bir sosyal güvenlik reformunu hayata geçirmeyi amaçladıklarını kaydetti.

"KABİNEDE BELİRLENECEK"

Murat Başesgioğlu, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Sosyal Güvenlik Kurumu Yasası'nın Yönetim Kurulunun oluşumunu düzenleyen maddesini yeniden görüşülmek üzere Meclise iade ettiği anımsatılarak, bu konuda nasıl bir tutum izleneceğinin sorulması üzerine, "Sosyal Güvenlik Kurumu Yasası tekrar ilgili komisyona havale edildi, bugün Bakanlar Kurulu toplantımız var. Bakanlar Kurulu toplantısında bu yoldaki görüşümüzü belirleyeceğiz" dedi. Başesgioğlu, iade edilen tek maddenin komisyondan ve genel kuruldan kısa sürede çıkacağını belirterek, "Bu şahsen o kadar önemli bir konu değil, neticede atama şekline ilişkin bir husustur reformun özüne ilişkin değildir. Bir şekilde görüş birliğine varacağımızı umut ediyorum" dedi.

Başesgioğlu, bir soru üzerine işsizlik konusunun son derece önemli olduğunu, ancak sadece hükümetin değil toplumun bütün kesimlerini ilgilendirdiğini belirterek, sosyal güvenlik reformundan en büyük beklentilerinin sigortalı sayısında yaşanacak artış olduğunu söyledi. Başesgioğlu, 1-1.5 yıllık bir süre içinde sigortalı sayısında önemli bir artış beklediklerini açıkladı.

YENİ BİR PAKET YOLDA

Başesgioğlu, çalışma hayatının AB sürecine uyumlaştırılması ve dünyada yaşanan rekabet karşısında işletmelerin rekabet edebilirliğinin gözden geçirilmesi konularının da gündemlerinde bulunduğunu söyledi. Başesgioğlu, bu kapsamda zorunlu istihdam, işsizlik sigortası fonu ve kıdem tazminatı gibi çalışanları çok yakından ilgilendiren konular bulunduğunu anımsatarak, "Bunları da bir paket halinde konuşacağız, tartışacağız. Hep gözettiğimiz nokta kazanılmış hakların korunmasıdır. Bunlara elbette dikkat edeceğiz. Ama bunu yaparken de dünyadaki gelişmeleri ve rekabet ortamının da ortaya koymuş olduğu yeni dinamiklere dikkat edeceğiz" dedi.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber