Türk-İş'ten '1 Mayıs tatil olsun' teklifi...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Mayıs 2006 15:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'na 1 Mayıs'ın tatil olması önerisinde bulundu. Başesgioğlu, bunun kendi başına karar verebileceği bir konu olmadığını belirterek, önerinin Bakanlar Kurulu'nda değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

AA-Başesgioğlu, Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç ve yönetim kurulu üyelerinden oluşan heyeti kabul etti. Kabulde konuşan Kılıç, sosyal güvenlik reformuna ilişkin düzenlemeyle ilgili değerlendirmeler için de önemli bir süreçten geçildiğini, kayıtdışı istihdamın üzerine gidilmesi ve çalışanların sorunlarına ilişkin taleplerini Başesgioğlu'na ilettiklerini söyledi.

Başesgioğlu da 1 Mayıs'ın Türkiye'de ve dünyada işçi hareketinin simgesi bir gün olduğunu, sosyal güvenlik reformunun yasalaşmasının tam anlamıyla sürecin bittiğini ifade etmediğini söyledi. Başesgioğlu, "Aslında işimizin zor tarafı bundan sonradır. Gerek Genel Sağlık Sigortası, gerekse Emeklilik Sigortaları Yasası 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir. Dolayısıyla, önümüzde 7-8 aylık bir değerlendirme dönemi söz konusudur" dedi.

Bu dönemde sosyal taraflardan gelecek önerileri tekrar değerlendireceklerini kaydeden Başesgioğlu, yasa yürürlüğe girmeden Ekonomik Sosyal Konsey'de bir kez daha değerlendirileceğini ve gelecek görüşler de değerlendirilerek yasayı hayata geçireceklerini belirtti.

Sendikalar Yasası ile Toplu Sözleşme, Grev ve Lokavt Yasası ile ilgili hazırlık çalışmalarının tamamlandığını ve konfederasyonlara iletildiğini anlatan Başesgioğlu, konfederasyonlardan gelecek teklifleri de değerlendirerek her iki yasanın da en mükemmel şekilde Türk işçi hareketine kazandırılması için çaba gösterdiklerini kaydetti.

Başesgioğlu, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu'nu 6. maddesinin bir kez daha görüşülmesini talebiyle kısmen iade etmesine ilişkin de "Bu, atama şekline ilişkin bir husustur. Reformun özüne ilişkin değildir. Bir şekilde görüş birliğine varılabileceğini düşünüyorum" dedi.

Başesgioğlu, Türkiye ve dünyada sendikal hareketin kritik bir dönemden geçtiğini söyledi. İşsizliğin önüne geçilmesinin en büyük hedefleri olduğunu vurgulayan Başesgioğlu, "Sosyal güvenlik reformundan en büyük beklentim, Türkiye'de kayıt dışını önlemeye ilişkin fonksiyonudur" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber