Okul müdürlüğünün boşalması halinde müdür başyardımcısının vekalet edeceğine dair Danıştay kararı

Haber Giriş : 01 Mayıs 2006 17:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurlar.net'te yayınlanmasını istediğiniz mahkeme kararları için tıklayınız.

T.C.
DANIŞTAY
ONİKİNCİ DAİRE

EsasNo : 2005/5748

Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını İsteyen: ...

Vekili: Av. Mahmut Nedim Eldem-Konur Sok. No:29/7 Kızılay/ANKARA

Karşı Taraf : 1- Milli Eğilim Bakanlığı-AN KARA 2- Şanlıurfa Valiliği, ŞANLIURFA

İstemin Özeti: Şanlıurfa İli Ceylanpınar İlçesi Atatürk İlköğretim Okulu Müdür Başyardımcısı olan davacı, anılan okula müdür vekili olarak görevlendirilmemesine ilişkin işlem ve bu göreve Mehmet Kurak'ın vekaleten görevlendirilmesine ilişkin 23.3.2005 günlü 243767 sayılı işlem ile Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 10.3.2004 günlü. 2004/23 sayılı Genelgesinin "C-Diğer Hususlar" başlıklı bölümünün 8. maddesinin iptalini ve yürütmenin durdurulmasını istemektedir.

Danıştay Tetkik Hakimi: Zuhal Uzlaş

Düşüncesi: Yürütmenin durdurulmasına ilişkin istemin kabulü gerektiği düşünülmüştür.

Danıştay Savcısı: Ülkü Erbük

Düşüncesi: Yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27 nci maddesinde öngörülen koşulların gerçekleşmediği anlaşıldığından, istemin reddi gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onikinci Dairesince işin gereği düşünüldü:

Dava, Atatürk İlköğretim Okulunda müdür başyardımcısı olan davacının anılan okula müdür vekili olarak görevlendirilmemesine ilişkin işlem ve bu göreve Mehmet Kurak'ın vekaleten görevlendirilmesine ilişkin işlem ile 10.3.2004 günlü. 2004/23 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü Genelgesinin C-Diğer Hususlar başlıklı bölümünün 8. maddesinin iptali ve yürütmenin durdurulmasına karâr verilmesi istemiyle açılmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 61. maddesinde mudur başyardımcısının müdürün en yakın yardımcısı olduğuna ve müdür olmadığı zamanlarda müdüre vekalet edeceğine işaret edilmiş, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 21. maddesinde de müdür başyardımcılığına atanabilmek için müdür yardımcısı olarak en az bir yıl görev yapmış olmak şartı aranmıştır.

Uyuşmazlık konusu Genelgede; herhangi bir nedenle boşalan eğitim kurumu müdürlüklerine asaleten atama yapılıncaya kadar, öncelikle eğitim kurumlarının müdür başyardımcıları ve müdür yardımcıları ya da daha önce yöneticilik görevinde bulunmuş olan öğretmenler ile yeterliliği bulunan diğer öğretmenler arasından vekaleten görevlendirme yapılabileceği belirtilmiştir.

Okul müdürünün herhangi bir nedenle görevinden ayrılmış olması halinde müdür başyardımcısının, müdüre vekalet edeceği ve müdür başyardımcılığına atanabilmek için müdür yardımcısı olarak en az bir yıl görev yapmış olmak gerektiği yukarıda anılan Yönetmelik maddeleri ile açıkça hükme bağlanmış olmasına karşın bu hükümlere, kariyer ve liyakat ilkelerine aykırı olarak dava konusu Genelge ile getirilen düzenlemede normlar hiyerarşisine ve hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

Bu durumda iptali istenen Genelgenin C-Dığer Hususlar başlıklı bölümünün 8. maddesi ile getirilen düzenleme hukuka aykırı bulunduğundan müdür başyardımcısı olan davacının vekaleten görevlendirmemesine ilişkin işlem ve bu göreve müdür yardımcısı Mehmet Kurak'ın vekaleten görevlendirilmesine ilişkin işlemde de hukuka uyarlık görülmemiştir.

Açıklanan nedenferle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulu Kanununun 4001 sayılı Kanunla değişik 27. maddesinde öngörülen ve yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için gerekli olan koşulların gerçekleşmiş olduğu anlaşıldığından dava konusu işlemlerin ve Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 10.3.2004 günlü. 20004/23 sayılı Genelgesinin C-Diger Hususlar başlıklı bölümünün 8. maddesinin yürütül meşin in durdurulmasına. 20.2.2006 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Başkan: Yücel IRMAK

Üye: Kenan ATASOY

Üye: Levent ARTUK

Üye: Zeynep KAVLAK

Üye: Efser KOÇAKOĞLU

Memurlar.net'te yayınlanmasını istediğiniz mahkeme kararları için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber