Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısını görüşen İçişleri Komisyonu, öğleden sonraki çalışmalarına AKP ve CHP'li milletvekillerinin tartışmaları nedeniyle başlayamadı.

Haber Giriş : 14 Ocak 2004 17:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısını görüşen İçişleri Komisyonu, öğleden sonraki çalışmalarına AKP ve CHP'li milletvekillerinin tartışmaları nedeniyle başlayamadı.

Komisyon tasarıyı görüşmek üzere öğleden sonra saat 14.30'da toplandı.
Komisyon Başkanı Ziyaeddin Akbulut, kameraman ve foto muhabirlerinin salondan ayrılmalarını istedi.

CHP'li milletvekilleri ise görüşmeler sırasında kameraman ve foto muhabirlerinin salonda bulunmaları gerektiğini söylediler ve Akbulut'un istemine karşı çıktılar. Tartışmaların uzaması üzerine BaşkAkbulut komisyondan ayrıldı.

Bu arada, komisyon toplantısı başlamadan önce görüşmelerin ''basına kapatılacağı'' haberini alan CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol basın toplantısı yapacağını duyurarak gazetecileri Grup Yönetim Kurulu odasına çağırdı.

Burada CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, toplantının basına kapatılacağı yolunda bir karar alınmadığını, gazetecilerin İçişleri Komisyonu'na girişini sağlamak için böyle bir duyuru yaptıklarını söyledi.

BU SABAH YAPILAN TARTIŞMALAR

Tasarıyı görüşmek üzere Başkan Ziyaeddin Akbulut başkanlığında toplanan komisyona, görüşmeleri izlemek üzere başta grup başkanvekilleri Haluk Koç, Kemal Anadol ve Ali Topuz olmak üzere çok sayıda CHP Milletvekili geldi.

Bazı CHP milletvekillerinin komisyon üyelerine ayrılan yerlere oturmalarına
AKP milletvekilleri ''Dışardan gelenler oturdu, komisyon üyeleri ayakta kaldı'' gerekçesiyle tepki gösterince tartışma yaşanmaya başladı.

CHP Sivas Milletvekili Nurettin Sözen bu sözlere, ''Komisyon Başkanı tedbir almak zorunda. İsteyen milletvekili görüşmeleri izler, dışardan gelenler ne demek'' diye karşılık verdi.

CHP'Lİ BODUR: DIŞARDAN DEĞİLİM, MİLLETVEKİLİYİM

CHP İzmir Milletvekili Ali Rıza Bodur da ''Bu sözleri hakaret kabul ediyorum, ben dışardan değilim, milletvekiliyim'' sözleriyle katılınca tartışma büyüdü.

CHP'liler ve AKP'liler birbirlerine bağırmaya başlayınca Komisyon Başkanı Akbulut'un CHP'lilere yönelik ''Siz buraya olay çıkartmaya geldiniz'' sözleri tartışmaları daha da büyüttü.

CHP Grup BaşkanvekiliKoç, bu sözlere ''Ne demek olay çıkartmak?'' derken CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman da ''Ülkeye sahip çıkmaya geldik'' diye bağırdı.

TASARIYA ELEŞTİRİ

Komisyon Başkanı Akbulut, tartışmalar sürerken toplantıyı henüz açamadığını ifade ederek, milletvekillerinden sakin olmaları istedi. Akbulut'un toplantıyı açmasından sonra CHP İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü usul hakkında söz istedi.

Ülkü'nün Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in makalesini göstererek yaptığı konuşmada tasarının ''Cumhuriyet'in temel değerlerini ayaklar altına aldığı''nı söylemesi üzerine Başkan Akbulut, ''Bu konuşma usul hakkında değil. Sözünüzü kesiyorum'' diyerek müdahale etti.

AKP Bursa Milletvekili Şevket Orhan'ın ''Siz buraya talimatla geldiniz'' sözlerine CHP Grup Başkanvekili Koç, ''Bu sözlerinize derin demokrasi kavramı içinde boğulacaksınız, diye karşılık veriyorum'' dedi.

AKP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan da elindeki CHP Programı'nı sallayarak ''Tasarıdaki düzenlemeler parti programınızda var'' deyince CHP'liler ''Parti programımızda bölücülük yok, şeriatçılık yok, ülkeyi parçalamak yok, üniter yapıyı bozmak yok'' diye karşılık verdi.

BAŞKAN AKBULUT KOMİSYONDAN AYRILDI

Komisyon Başkanı Akbulut, tartışmalar büyüyünce yerinden ayrılarak aynı salondaki makam masasına geçti.

Akbulut, telefonla bir görüşme yaptıktan sonra salondan ayrıldı.

Bu arada güvenlik görevlilerinin kameraman ve foto muhabirlerini salondan çıkartmak istemeleri üzerine CHP'lilerle AKP'liler arasında yeni bir tartışma yaşandı.

AKP'Lİ KAVUŞTU: CHP TAHRİPKAR

Komisyon Başkanı Akbulut'un salondan ayrılmasının ardından AKP Grup başkanvekili Sadullah Ergin komisyona geldi.

Bu sırada AKP Çorum Milletvekili Yüksel Kavuştu, kameralara dönerek, ''CHP tahripkar demek, CHP yıkıcı demek, CHP bölücü demek'' diye bağırmaya başlayınca tartışma daha da büyüdü.

CHP Grup Başkanvekili Koç, ''Siz aslınızı inkar ediyorsunuz'' diye bağırırken, CHP Ankara Milletvekili Mehmet Tomanbay da ''Siz Türkiye'yi kuran CHP'ye tahripçi diyemezsiniz. Bölücü de yıkıcı da sensin. Siz şeriatçısınız'' diye karşılık verdi.

BAKAN AKSU KOMİSYONDAN AYRILDI

AKP Grup Başkanvekili Ergin, milletvekillerinden salondan çıkmalarını isterken, AKP'li Kavuştu da arkadaşlarının kolları arasında komisyondan çıkarıldı.

Komisyon Başkanı Ziyaedin Akbulut'un da toplantıdan ayrılmasının ardından İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu da salondan çıktı.

Akbulut, Bakan Aksu ile AKP'li üyeler ile birlikte Milli Savunma Komisyonu'na geçerek durumu değerlendirdi. Bu sırada Komisyon'da bekleyişlerini sürdüren CHP'li üyeler, Komisyon Başkanı Akbulut'un toplantıdan ayrılmasına tepki gösterdi.

Aksu, çıkışta gazetecilerin ''Tartışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna ''Değerlendirecek birşey yok, herşey gözler önünde yaşandı. Komisyon durumu değerlendirir'' diye karşılık verdi.

CHP'li Oya Araslı, ''Komisyon Başkanı kaçtı'' derken, diğer üyelerise toplantıya ara verilmediğini, bu nedenle salondan ayrılmayacaklarını ifade etti.

Yaklaşık 20 dakika bekledikten sonra Komisyon Başkanı ve AKP'li üyelerin salona gelmemesi üzerine CHP'liler basına bir açıklama yaptı.

USULE AYKIRI TOPLANDI

CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Kesimoğlu, çağrı üzerine toplantıya geldiklerini, İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü'nün usul hakkında konuşmak isterken engellendiğini söyledi. Komisyon Başkanı Akbulut'un toplantıya 5 dakika ara verdiğini, ancak 20 dakikadan fazla süre geçmesine karşılık geri gelmediğini anlatan Kesimoğlu, İçişleri Bakanı Aksu'un da toplantıyı terkettiğini vurguladı.

Usule aykırı bir toplantı gerçekleştirildiğini savunan Kesimoğlu, ''Usule uygun bir çağrı yapılmalı. Çağrıyı bekliyoruz'' dedi.

Bu sırada salona gelen Komisyon Başkanı Akbulut, toplantıya 14.30'da devam edeceklerini bildirdi. CHP'li üyeler salondan ayrılarak, aynı tasarının görüşüleceği Plan ve Bütçe Komisyonu'na gitti.

BAKAN AKSU: TASARIYI GERİ ÇEKMEYİZ

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı görüşülürken çıkan tartışmalar üzerine ara verilen İçişleri Komisyonu'ndan AKP Grubu'na geçerek grup başkanvekilleriyle biraraya geldi.

Aksu, tasarının geri çekilip çekilmeyeceğine ilişkin sorular üzerine, ''Olur mu öyle şey, niye tasarıyı geri çekelim? Bir tepki oldu diye tasarı geri çekilir mi?'' dedi.

AKP Grup Başkanvekili Haluk İpek de toplantıya girişinde tasarının geri çekilmesinin söz konusu olmadığını ifade etti.

Toplantıya, İçişleri Komisyonu Başkanı Ziyaeddin Akbulut, AKP Grup Başkanvekilleri ile İçişleri Komisyonu üyesi bazı milletvekilleri de katıldı.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber