Konut faizinde düşüş beklenmiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Mayıs 2006 15:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, konut kredilerine uygulanan faiz oranlarının oranları çok uygun olduğunu belirterek, "Bence faiz fiyatı açısından son derece iyi bir dönem yaşıyoruz. Konut kredilerinde çok düşüş beklemiyorum. Konut kredilerinin de faizin düşmesini beklerken, konut fiyatlarında artışı yaşayan vatandaşlar olmuştur" dedi.

Ersin Özince, VI. Gayrimenkul Zirvesi'nde gazetecilerin yabancı yatırımcıların Türk bankalarına olan ilgisi ve konut kredilerine ilişkin sorularını yanıtladı.

Konut kredisi faiz oranlarında yeni bir düşüş ya da yükseliş bekleyip beklemediklerine yönelik bir soru üzerine Ersin Özince, "Kanımca faiz oranları çok uygun. Vade dikkate alındığında, göreceli olarak tüketeci kredilerinin en pahalılarından olması gerekir. Ancak, en ucuz. Bence faiz fiyatı açısından son derece iyi bir dönem yaşıyoruz. Konut kredilerinde çok düşüş beklemiyorum. Konut kredilerinde faizin düşmesini beklerken, konut fiyatlarında artışı yaşayan vatandaşlar olmuştur" dedi.

Özince, ipoteğe dayalı konut finansman sisteminin sektöre etkisini değerlendiriken, sistemin sektörün bütünüyle, hem mali sektörü, hem konut ayağını daha iyi düzenleyeceğini düşündüğünü ifade etti. Bunların dışında çok büyük bir beklentisinin olmadığını da kaydeden Özince, "Arz ve talep belli bir dengelenme noktasına geldi, özellikle büyükşehirlerde. Zaman içerisinde burada çok büyük bir potansiyel yaşayacağız, tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi... Ülkemizde geliştikçe gayrimenkul piyasalarının yansımalarının büyüdüğünü göreceğiz. Ama bunun için iyi düzenlemeler lazım" diye konuştu.

"FAİZDE ANORMALLİK YOK"

Özince, "konut kredisi faizlerinin yüzde 0.5'e inebileceğine ilişkin tahminleri gerçekci bulmuyor musunuz" sorusunu yanıtlarken de, "Bunların üzerinde çok durmamak lazım. Faiz konusunda çok büyük hassasiyet olduğunu düşünmüyoruz. Konutta daha çok fiyatta arzda belki bazı hassasiyetler olabilir. Arz çok fazla değil, fiyatlar göreceli olarak çok hızlı yükseldi. Bence, faiz fiyatında bir anormallik yok" diye konuştu. Özince konut fiyatlarıyla ilgili olarak da şunları söyledi:

"Ben fiyatın daima ucuzlamasını isterim. Bankacılıkta faiz olmak üzere, fiyat ucuzlamalı, faiz de ucuzlamalı. Her şeyin fiyatı rekabetle, kendi doğallığında düşmeli. Konut fiyatların da özellikle, büyükşehirlerimizde çok hızlı bir yükselme var. Bu milyonlarca orta ve düşük gelirli vatandaşı da konut edinme düşüncelerinden uzaklaştırıyor. O nedenle arzın artırılmasını ve arsa arzını artıracak önlemlerin alınmasını ümit ediyoruz."

ÜLKE BELİRTEREK YATIRIMLARI AYIRT ETMEYE GEREK YOK

Özince, bir gazetecinin "Yunan sermayesinin Türk bankacılık sektörüne girmesinin sektörü nasıl etkileyeceğine yönelik" sorusu üzerine, yatırımcıları ülke belirterek ayırmaya gerek olmadığını söyledi. Özince, "İster Yunan kökenli yatırımcı olsun, ister başka bir yatırımcı olsun bunun altını çok fazla çizmemek gerekir" dedi. Özince, milli bankacılıkla ilgili kaygıların İş Bankası'nın gelişimine bakılarak giderilebileceğini ifade etti.

"FİNANS SEKTÖRÜNDE ÖLÇEK GİDEREK BÜYÜYOR"

Finansbank'a ödenen bedelin, Türk bankalarına verdilebilecek en yüksek bedel olduğuna ilişkin görüşlerin hatırlatılması üzerine Özince, "Olabilir. Finans sektörü dünyada konsolide oluyor. Ölçek giderek büyüyor. Avrupa'da Amerika'da görülen banka birleşmeleriyle, satınalmalar reel sektörü de ülkemizi etkilemeye devam edecek" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber