Maliye Teftiş Kurulu, Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısı görüşmeleri nedeniyle milletvekillerine, uluslararası teftiş ve denetim standartları ile ülke uygulamalarına ilişkin birer rapor gönderdi.

Haber Giriş : 15 Ocak 2004 12:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Teftiş Kurulu, Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısı görüşmeleri nedeniyle milletvekillerine, uluslararası teftiş ve denetim standartları ile ülke uygulamalarına ilişkin birer rapor gönderdi.

Kamu Yönetim Temel Kanun tasarısının nasıl bir denetim sistemi öngördüğü konusuna da yer verilen raporda, hazırlanan tasarıda kurumlar arası, uluslararası ve organize nitelik taşıyan denetimler ile yolsuzluk denetimlerinin nasıl yapılacağının düzenlenmediği ileri sürüldü.

Tasarıda, Sayıştay dışında yürütme erki içinde konuşlandırılmış teftiş, soruşturma ve inceleme yapmakla görevli teftiş birimlerine yer verilmediği de vurgulanan raporda, Maliye Teftiş Kurulu ve diğer Teftiş Kurullarının işlevleri hakkındaki görüşler de sıralandı. Trilyonluk haksız KDV iadeleri, organize şekilde çalışan rüşvet
çeteleri, hayali ihracat ve kaçakçılık şebekeleri ile vergi dairelerinden dosya kaybeden menfaat grupları ile mücadelenin iç denetçiler ile yürütülemeyeceği belirtilen raporda, yolsuzluk yapan üst yöneticilerin de ancak bağımsız denetim elemanlarınca ortaya çıkarılabileceği savunuldu.

Maliye Müfettişlerinin geçen yıl birçok operasyonun yanı sıra Başbakanlık GAP İdaresi, TRT, TSE, Kızılay ve Üst Kurulların tamamını teftiş ettiği kaydedilen raporda, Yeni Güvenlik Kopsepti ve Terörün Mali Kaynaklarıyla Mücedele için de Teftiş Kurullarının varlığına ihtiyaçı olduğu kaydedildi.

Raporun uluslararası teftiş ve denetim standartları ile ülke uygulamaları bölümünde de AB ülkeleri ve ABD'de son derece güçlü, siyasi yapılanmadan bağımsız teftiş ya da denetim birimleri bulunduğu belirtildi. Türkiye'deki teftiş kurullarının da Avrupa'dan örnek alınarak kurulduğu anlatılan raporda, ülke uygulamaları konusunda şu örneklere yer verildi:

Yunanistan: Maliye Müfettişleri Kurulu kuruldu. Bu kurul, kamu kurum ve kuruluşları ile yerel yönetimlerin mali işlevleri ve hukuki yapılarını teftiş ve incelemekle görevli.
İspanya: Ekonomi ve Maliye Bakanlığı içinde Kamu Kurumlar Arası Yönetim Birimi faaliyet gösteriyor. Birim, merkezi hükümetin bütün mali işlemlerini denetliyor.
İtalya: Kamu Mali Denetim Birimi ile her kurum ve kuruluşun idari teftiş ve soruşturmalarını yürüten İç Denetim Müfettişleri görev yapıyor.

Fransa: Maliye Müfettişleri Kurulu faaliyet gösteriyor. ABD: 1988'de 14 Bakanlık ve 43 federal kuruluşta 11 bin 429 müfettişin görev yaptığı Teftiş Kurulları kuruldu. Genel müfettiş, teftiş yaptığı kurumun iç denetim, teftiş ve soruşturma faaliyetlerini inceleyip, değerlendiriyor ve 6 aylık dönemler itibarıyle Temsilciler
Meclisi'ne rapor sunuyor. Federal hükümetin faaliyetleriyle ilgili Kongreye raporlar hazırlayan Sayıştay (The General Accounting office) ile eyalet ölçeğinde denetim birimleri de bulunuyor.

İrlanda: Parlamento adına kamu gelir ve giderlerini bir hesap mahkemesi olarak denetleyen Sayıştay ile yolsuzluk denetimlerini yerine getiren yüksek mahkeme statüsünde Soruşturma Komisyonları faaliyet gösteriyor.

haberturk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber