Yüksek Mahkeme'den rektör 'atama' freni

Haber Giriş : 04 Mayıs 2006 16:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi, yeni kurulan 15 üniversitenin kurucu rektörlerinin 2 yıl için Milli Eğitim Bakanı ve Başbakan'ın önereceği 3 isim arasından Cumhurbaşkanı'nca atanmasını öngören yasa hükmünü iptal etti. Yüksek Mahkeme, iptal edilen düzenlemenin yürütmesini de durdurdu.

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç'ın verdiği bilgiye göre, Anayasa Mahkemesi Heyeti, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, 5467 sayılı "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu, Yükseköğretim Kanunu, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, Telsiz Kanunu ile 78 ve 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"un geçici birinci maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini görüştü. Söz konusu birinci madde, oyçokluğu ile iptal edildi ve iptale ilişkin kararın Resmi Gazete'de yayımlanıncaya kadar yürütmesi de durduruldu.

İptal edilen hüküm, 5467 sayılı kanun ile kurulan 15 üniversitenin kurucu rektörlerinin 2 yıl için, Milli Eğitim Bakanı ve Başbakan'ın önereceği 3 isim arasından Cumhurbaşkanı'nca atanmasını öngörüyordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber