Borsa'da teknik arıza; 2. seans 15:30'da başladı

Borsa İstanbul pay piyasasında saat 10.51'de işlemler teknik bir nedenden dolayı durdu ve broker ekranlarından sisteme emir iletilemedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Ocak 2014 16:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Borsa'da teknik arıza; 2. seans 15:30'da başladı

Borsa İstanbul pay piyasasında saat 10.51'de işlemler teknik bir nedenden dolayı durdu ve broker ekranlarından sisteme emir iletilemedi.

Güne sorunsuz başlayan Borsa İstanbul'da, saat 10.51 itibariyle işlemler durdu. Borsa İstanbul tarafından yapılan açıklamaya göre pay piyasası alım satım sisteminde meydana gelen teknik bir nedenden dolayı işlemlere geçici olarak ara verildi.

Açıklamada, ayrıca herhangi bir emir girişi veya işlem yapılamadığı ve konu ile ilgili olarak daha sonra bilgilendirme yapılacağı da belirtildi.

Borsada ilk seans erken kapandı

Borsa İstanbul'da teknik nedenlerden dolayı saat 10.51'de işlemlerin durdurulduğu hisse senedi piyasasında ilk seans tekrar açılamadı ve erken sonlandırıldı.

Borsa İstanbul'dan yapılan duyuruya göre, hisse senedi piyasası ilk seansı, meydana gelen teknik bir sorun nedeniyle erken sona erdirildi.

2. seansın normal saatinde başlatılacağı belirtilen duyuruda "1. Seans durdurulana kadar girilen emirler ve gerçekleşen işlemler geçerliliğini koruyacaktır" ifadelerine yer verildi.

İşlemlerin saat 10.51'de durduğu pay piyasası için daha önce Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamada, pay piyasası alım satım sisteminde meydana gelen teknik bir nedenden dolayı işlemlere geçici olarak ara verildiği ve sonrasında da işlemlerin durdurulmasına bağlı olarak Pay Vadeli İşlem ve Pay Opsiyon Sözleşmelerinde de işlemlerin geçici olarak durdurulduğu bildirilmişti.

Düşüşle kapandı

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksinin teknik bir arıza nedeniyle 10.51'de sonlanan ilk seansı, önceki kapanışa göre 794,75 puanlık düşüşle 66.536,95 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri dünkü kapanışa göre ortalama yüzde 1,18 oranında değer kaybederken, sadece 1 saat 20 dakika süren seansta işlem hacmi 669 milyon lira oldu.

Borsa İstanbul tarafından yapılan duyuruda, teknik arıza nedeniyle ilk seansı erken tamamlayan pay ile vadeli işlem ve opsiyon piyasalarında 2. seansın normal zamanında başlayacağı belirtildi.

Analistler, BIST 100 endeksinde 66.000 seviyesinin destek olarak takip edileceğini belirterek, öğleden sonra Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararları ve Başkan Mario Draghi'nin açıklamalarının takip edileceğini kaydediyor.

BIST 100 endeksi 2. seansa yükselişle başladı

Borsa İstanbul 100 endeksi teknik arıza nedeniyle gecikmeli olarak başladığı 2. seansta ilk seans kapanışına göre 99,89 puan yükselerek 66.636,84 puan oldu.

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri ilk seans kapanışına göre yüzde 0,15 oranında değer kazanırken, dünkü kapanışa göre ise 694,86 puan ve yüzde 1,03 oranında düşüş kaydetti.

İlk seansta işlemler saat 10.51'de teknik bir arıza nedeniyle durdurulduktan sonra, arızanın giderilememesi nedeniyle seans tekrar başlatılamamış, ikinci seansın açılışı da ertelenmişti. Saat 15.30'da açılış seansı ile 2. seansa başlayan Borsa İstanbul'da, VİOP'ta işlem gören Pay Vadeli İşlem ve Pay Opsiyon sözleşmeleri de işleme açıldı. Borsa İstanbul'dan yapılan duyuruya göre teknik sorunlar nedeniyle varant ve sertifikalar ise bu seansta işleme açılamayacak.

Ayrıca Borsa İstanbul'dan yapılan duyuruda Gelişen İşletmeler Piyasası'nda işlem gören BAKAN.E ve Serbest İşlem Platformu'nda işlem gören ASCEL.E, AYES.E, BALAT.E ve BASCM.E işlem sıraları birinci seansta meydana gelen teknik sorun sebebiyle açılış seansından sonra işlem görmediği belirtilerek "Birinci seansın açılış seansında gerçekleşen işlemler geçerlidir. Söz konusu paylarda yukarda belirtilen teknik sorun nedeniyle 1. Seans tek fiyat seansı yapılmamıştır. 2. Seans işlemleri ise yapılmayacaktır" denildi.

Borsa İstanbul'dan ilk seans ile ilgili yapılan duyuruda ise, Pay Piyasası'nda birinci seansta gerçekleşen 80383 numaralı sözleşme numarasından 80470 numaralı sözleşme numarasına kadarki sözleşmeler iptal edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber