'Kopya' yargıyı çaresiz bıraktı, çalıntı cepler yine özgür kaldı

Haber Giriş : 05 Mayıs 2006 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhuriyet Savcılıkları, çalıntı cep telefonlarının takibi ve cihazların görüşmeye kapatılması taleplerini geri çevirmeye başladı. Bu konuda yapılan başvuruları inceleyen savcılıklar, cep telefonu operatörüyle bağlantı kurmadan "kovuşturmaya yer olmadığına" dair karar veriyor. Kararlara gerekçe olarak IMEI numaralarının klonlanması ve ilgisiz kişilerin mağdur edilmesi ihtimali gösteriliyor.

Çalıntı cep telefonunun kullanıcısının belirlenmesi ve cihazın kullanımının engellenmesi talebiyle Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı'na yapılan bir suç duyurusu hakkında Savcı Faruk Söker'in verdiği kararda, IMEI numaralarının kopyalanarak, çok yayıda sim kartta kullanıldığı hatırlatıldı. Kararda, kopyalanan IMEI numaralı sim kartların çok sayıda faturalı cep telefonunda da kullanıldığı ve bu nedenle de, IMEI üzerinden suç kovuşturması yapılırken, olayla ilgisi olmayan masum insanların da mağdur edileceği vurgulandı.

OPERATÖRLER DİRENMİŞTİ:

IMEI yardımıyla, çalıntı cep telefonlarının kullanımını durdurmak mümkünken, cep telefonu operatörleri sistemi yavaşlattığı için geçen yıla kadar bu teknolojiyi kullanıma açmıyordu. 2005 Nisanı'nda Sultanbeyli Sultanbeyli Sulh Ceza Mahkemesi'nin aldığı karar bu konuda ilk yaptırım örneği olmuştu. Sultanbeyli Cumhuriyet Savcısı Uğur Gökkoyun, teknik altyapılarının mümkün olmadığını iddiasıyla kararı uygulamayan cep telefonu operatörleri hakkında soruşturma başlatmıştı. Bunun üzerine Turkcell, Telsim ve Avea çalıntı telefona hizmet vermeyi kesmişti.

YASAYA AÇIK HÜKÜM KONDU:

GSM operatörlerinin itirazlarını ortadan kaldırmak amacıyla geçen temmuzda çıkan 5392 Sayılı Yasa'ya "İşletmeciler, kayıp, kaçak, kimlik bilgileri değiştirilmiş cihazlarla iletişim hizmeti veremez" maddesi eklenmişti. Buna karşın Türkiye'nin en büyük GSM işletmecisi Turkcell, fatura ve IMEI numarası bildirilerek yapılan çalıntı cihazın görüşmeye kapatılması talebini "Telekomünikasyon Kurulu'nun bu konuda uygulanacak kesin hükümleri henüz bildirmediği" gerekçesiyle reddetmeyi sürdürüyor. Avea ile Telsim ise başvuru sahibini savcılık ve Telekomünikasyon Kurulu'na yönlendiriyor. Telekomünikasyon Kurulu ise yasa hükümlerinin ilgili kurumların yetki ve sorumluluklarını belirlediğini belirtiyor. Çalıntı cihazın kullanıma kapatılmasının cep telefonu operetörü, kullanıcısını saptama işleminin ise savcılığa yapılacak başvuruyla gerçekleşmesi gerektiğini vurguluyor.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber