68 Yaşında Damal bebeği öğretmeni

Ardahanlı Fidan Atmaca, 68 yaşında ve Ardahan'ın meşhur Damal bebeklerini yaparak yaşamını sürdürüyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ocak 2014 11:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
68 Yaşında Damal bebeği öğretmeni

Bölgenin geleneksel giyim kültürünü yansıtan ve Damallı kadınların geçim kaynağı haline gelen Damal bebeklerini kadınlara öğreten Fidan Atmaca, 35 yıldır bu işi yaptığını söyledi. İstanbul'dan sipariş aldığını ve turistlerin en çok bez bebeği tercih ettiğini belirten Atmaca, "En çok turistler bez bebeğini seviyor. İstanbul'dan sipariş alıyorum. Bez bebeği tamamen el yapımı, tel ve tahtadan yapılıyor" dedi.

Damal'da kadınların eskiden bu giysileri giydiğini anlatan Atmaca, "Kızların ayrı, kadınların ayrı giysileri vardır. Baş bağlamaları değişiktir. Günlük devamlı işte ve rençperlikte bunlardı ve giyimimiz bu idi. Kadınlar keteni başlarına atarlardı ve işini görürlerdi, bu kıyafetle bedra ile hayvanlara su taşırdık, kışın kar dökerdik, yazın prul taş gibi rençperliğimizi yapardık aynı elbise ile" diye konuştu.

Kilo aldırmayan Damal yöresel kıyafetinin değişik özellikleri olduğunu belirten Atmaca, "Bu elbiseyi giyen kadınlar kilo almıyor. Bu elbisenin en büyük özelliklerinden biri de soğukta üşütmez, sıcakta da kızdırmaz. Bu giysi eski bir geleneğimiz. Fadime Ana, Fatma Ana'dan giyinme tarzı üç etek olarak giyilir. Gece gündüz çalışırsam, iki günde bir bebek çıkarıyorum. Gençler hevesli değil artık el işlerine. Ben işimi çok seviyorum, işime aşığım" şeklinde konuştu.

Damal bebeklerinin ilçe halkının geçim kaynağı olduğunu dile getiren Atmaca, göçü engelleyen en büyük etkenlerden birisi de bu iş olduğunu söyleyerek, "El işi yaparak çalışan bir bayan 6 nüfuslu bir evi rahatlıkla geçindirebilir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber