HSYK görüşmeleri; 13 ve 14. maddeleri kabul edildi

HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanun teklifi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Ocak 2014 16:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
HSYK görüşmeleri; 13 ve 14. maddeleri kabul edildi

Teklifin, 12. maddesi metinden çıkarıldı, 13 ve 14. maddeleri kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre, Türkiye Adalet Akademisi'nde verilen hizmetler karşılığında alınacak ücretlerin onaylanması, Adalet Akademisi Genel Kurulu'nun görevleri arasından çıkarılıyor.

Türkiye Adalet Akademisi Yönetim Kurulu'nun beş asıl üç yedek üyesi, genel kurul üyeleri arasından seçilecek.

Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulu'nun, Nisan ayının yanında Eylül ayında da toplanmasını öngören 12. maddesi, tekliften çıkarıldı. Böylece Genel Kurul, mevcut durumda olduğu gibi sadece Nisan ayında toplanacak.

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, "Bu teklif, anayasal sisteme büyük sıkıntı olacak. Totaliter bir anlayışı ortaya koyacak. Hukuk tarihimizde bir benzeri dahi yok" dedi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın "Bir mensubiyetten bir başka mensubiyete geçti" ifadesinin "samimi ve siyaseten dürüst olunmadığını gösterdiğini" öne sürerek, "Bu yapıyı daha da muhkem hale getirmek istiyorsunuz" diye konuştu.

Sorulara ve eleştirilere yanıt veren Adalet Bakanı Bozdağ, Amerikalı bir savcının Adalet Bakanlığı'nda danışman olarak çalıştığı iddiasının doğru olmadığını söyledi.

Bozdağ, "Birtakım soruşturmaların, sayın Bush ile sayın Başbakanımız arasındaki görüşme sonucu başlatıldığına ilişkin iddialar gerçek dışıdır. Türkiye Cumhuriyeti bağımsız bir devlettir. Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanına hiçbir ülkenin talimat vermesi söz konusu değil. Bunu söylemek bile büyük bir yanlışlıktır" dedi.


HSYK'nın yapısını ilgilendiren kanun teklifinin görüşüldüğü Adalet Komisyonu toplantısında 11. madde, AK Parti'nin 'evet' oyları ile kabul edildi. 12. maddenin ise metinden çıkarılmasına karar verildi.

Adalet Komisyonu toplantısında HSYK'nın yapısıyla ilgili değişiklik ön gören kanun teklifi müzakere ediliyor. Dün yapılan oylamalarda 10 madde AK Parti'nin kabul oyları ile komisyondan geçmişti. Bugün ise 11. maddenin müzakeresi ile toplantı başladı. Madde üzerinde muhalefet üyeleri görüşlerini bildirdi. Bakan Bozdağ yaptığı konuşmada maddedeki değişikliğe olumlu baktıklarını ifade etti. Müzakarelerin sonucunda Adalet Akademisi'nin yapısını düzenleyen 11. madde, AK Parti'nin kabul oyları ile komisyondan geçti. 12. madde üzerinde yapılan oylamalar sonucu söz konusu maddenin metinden çıkarılmasına karar verildi. 12. madde, Adalet Akademisi'nin toplanma tarihlerini belirliyordu.


TBMM (AA) - Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısında değişiklik de öngören kanun teklifinin görüşmeleri Adalet Komisyonu'nda sürüyor.

Adalet Komisyonu, AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü'nün başkanlığında toplandı.

Toplantıda, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören teklifin görüşmelerine 11. maddeden devam ediliyor.

Danışmanlara komisyon yasağı

Toplantı, Adalet Komisyonu Başkanvekili Hakkı Köylü başkanlığında kaldığı 11'inci maddeden devam etmek üzere, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın da katılımıyla başladı. Danışmanların, komisyon salonuna girişlerine, sadece evrak ve bilgi vermeleri için izin verildi. İçeride oturmalarına ise izin verilmedi.

Cuma günü tartışmalar ve uçan tekmelerle başlayan HSYK kanun teklifinin görüşüldüğü Adalet Komisyonu toplantısına 3 gündür alınan milletvekilleri danışmanları, iç tüzüğün 166'ncı maddesi gereği bugün komisyon salonuna alınamayacakları görevli polisler tarafından bildirildi.

Milletvekilleri danışmanları, olaylı komisyon görüntülerini çekerek gazetecilerle paylaşmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber