YÖK Başkanı Teziç'in YÖK yasa taslağı üzerinde yaptığı değişiklikler rektörleri kızdırdı.

Haber Giriş : 16 Ocak 2004 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Başkanı Teziç'in YÖK yasa taslağı üzerinde yaptığı değişiklikler rektörleri kızdırdı.

Rektörlere göre, taslak son haliyle, üniversitelerin taslağı olmaktan çıktı ve üniversiteler üzerindeki YÖK hakimiyetini de korudu.

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in, hazırladıkları Yükseköğretim Yasa Taslağı'nda geniş kapsamlı bir değişiklik yapması rektörleri kızdırdı. Rektörler, Teziç'in son şeklini verdiği taslağın, üniversitelerin taslağı olmaktan çıktığını belirterek, mevcut YÖK hakimiyetinin sürdürülmeye çalışıldığını vurguladılar.

YÖK Başkanı Teziç'in elinden çıkan haliyle Yükseköğretim Yasa Taslağı, Üniversitelerarası Kurul'un 19 Ocak'ta Yıldız Teknik Üniversitesi'nde yapacağı toplantıda tartışılacak. Öğretim üyeleri ile öğrenci temsilcilerinin görüşleri doğrultusunda bir taslak hazırlama iddiasını taşıyan Teziç'in, taslağı, geçtiğimiz Cuma günü bazı üniversite rektörlerine gönderdiği öğrenildi. Oysa Teziç, Cumartesi günü öğrenci temsilcileriyle biraraya gelerek, taslağa yansımasını istedikleri görüşleri sormuştu. Yeni Şafak'a konuşan rektörler, taslaktan YÖK ve Üniversitelerarası Kurul ile ilgili düzenlemelerin çıkarılmasına dikkat çekerek, "Çok farklı bir taslak ile karşılaştık. Bizim için moral bozucu oldu. Anayasa maddeleri zedelenmeden iyileştirme yapılması mümkündü. Demokratik olmaktan korkmamak lazım. YÖK'ün de bundan rahatsızlık duymaması gerekir" şeklinde yorum yaptılar.

Taslağı inceleyen Eğitim-Sen ise, Teziç'in taslağının, Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı yasa taslağına güç kazandırdığı görüşünü savundu.

Öğretim Üyeleri Dernekleri Başkanı Kadir Erdin ise, Teziç'in taslağının üniversitelerin bütün beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu, ancak köklü değişiklikler içerdiğini söyledi. Erdin, öğretim üyeleri açısından en önemli değişikliğin, karar yetkisinin yöneticilerden alınarak kurullara devredilmesi olduğunu belirtti. Erdin, "Öğretim üyelerinin üniversitelerin karar organları olan kurullara alınması, suskun üniversitelerin konuşan üniversitelere dönüşmesini sağlayacak. Öğretim üyeleri özgürleşecek" diye konuştu. Mevcut sistemde rektör ve dekanın son sözü söylediğini, üniversite ve fakülte yönetim kurullarının yapay nitelikte olduğunu kaydeden Erdin, "Artık rektörün, dekanın yetkileri kurullara geçiyor. Rektörler buna kesinlikle itiraz edeceklerdir. Kurulların işler hale getirilmesi umutlarımızı güçlendiriyor" dedi.

"ÖSYM zaten bağımsız"

Taslaktan ÖSYM ile ilgili düzenlemeyi çıkaran Teziç, "ÖSYM'nin bağımsız ve tarafsız bir kurum olduğu, dünyadaki sayılı örneklerden biri olarak gösterildiği" gerekçesiyle ÖSYM'de herhangi bir değişikliğe ihtiyaç olmadığını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber