Çocuk gelinlerin umudu oldu

Küçük yaşta evlilik yapan Adıyamanlı kadın, kurduğu dernekle üç yılda 500 kız çocuğun erken yaşta evlendirilmesine engel oldu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Ocak 2014 16:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çocuk gelinlerin umudu oldu

Küçük yaşta evlilik yapan Adıyamanlı kadın, kurduğu dernekle üç yılda 500 kız çocuğun erken yaşta evlendirilmesine engel oldu.

Kahta ilçesinde yaşayan 53 yaşındaki Emine Kardeş, henüz 13 yaşındayken evlendi, bir yıl sonra anne oldu. Evliliğinden 3 çocuk dünyaya getiren Kardeş, eşinden 10 yıl önce ayrıldı. Bu süreçte çocuklarına hem annelik hem babalık yapan Kardeş şimdi ise "başka çocuk gelinler olmasın" diyerek mücadele ediyor.

İlçede kurduğu Adıyaman Kadın ve Çocuk Hakları Derneği ile 3 yılda kız 500 çocuğun evlendirilmesine engel olan Kardeş, evlendirilmek için okuldan alınan çocukların eğitimine devam etmesini sağlıyor.

Kardeş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuk gelinlerin Türkiye'nin bir gerçeği olduğunu belirtti. Siirt'te küçük yaşta evlendirilen kızın ölümüne çok üzüldüğünü ifade eden Kardeş, "Aynı hikayeyi yaşadım ama ben şanslılardan biriydim" dedi.

Dernek olarak üç yıldır gönüllü olarak çalıştıklarını anlatan Kardeş, şunları kaydetti:

"Okuldan alınan kızlarımıza ulaşıp evlendirilmesine engel oluyoruz. Ne kadar eğitim versek işimizin zor olduğunu biliyoruz. Şu anda 65 yetim öğrencimiz var. Onlara her konuda destek oluyoruz. Ayrıca evlendirilmek için okuldan alınan 500 çocuğumuzun eğitimlerine devam etmesini sağladık. Hazırladığımız projelerin desteklenmesini istiyoruz çünkü kendi çabalarımızla bir yere götürebiliyoruz."

Kendisinin de 13 yaşında evlendirildiğini dile getiren Kardeş, bir yıl sonra da anne olduğunu anımsattı.

Eşinden bir başka kadınla evlenmesinden dolayı ayrıldığını ifade eden Kardeş, "Son 10 yıldır çocuklarımla gönüllü olarak bu işi yapıyorum. Bu arada ortaokul ve liseyi dışarıdan bitirdim. Üniversiteyi çocuklarımla beraber okuyorum. Herkes benim kadar şanslı değil" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber