Bakanlıktan 'gıda denetimi' açıklaması

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıda güvenilirliğinin sağlanmasına yönelik kontrollerin etkin bir şekilde sürdüğünü bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Ocak 2014 11:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bazı basın yayın organlarında yer alan "Gıda güvenilirliği ile ilgili meslek mensuplarının istihdamının sınırlandırıldığı ve çok sayıda işletmenin halk sağlığını hiçe sayarak denetim dışı bırakıldığına" dair çıkan haberlere ilişkin açıklama yapan bakanlık, haberlerin gerçeği yansıtmadığını, gıda güvenilirliğinin sağlanmasına yönelik kontrollerin etkin bir şekilde sürdüğünü belirtti.

Haberlere kaynak teşkil eden 17 Aralık 2011 tarihli Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelikte yapılan değişiklik, çalıştırılması zorunlu personelden meslek odası bulunan meslek mensubunun, bağlı olduğu meslek odasından ilgili işletmede çalıştığına dair belge alması zorunluluğunun kaldırılmasını kapsadığına dikkat çekilen açıklamada, belge alma zorunluluğu, ilgili meslek kanunlarında düzenlendiği için böyle bir değişikliğe gidildiği ifade edildi.

Değişiklik ve söz konusu yönetmeliğin, meslek odalarının çalışma usul ve esaslarını düzenleyen mevzuata ilişkin herhangi bir düzenlemeyi kapsamadığını vurgulayan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"6343 sayılı Veteriner Hekimliği Mesleğinin İcrasına, Türk Veteriner Hekimleri Birliği ile Odaların Teşekkül Tarzına ve Göreceği İşlere Dair Kanun ile 6235 Sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu gereği ilgili meslek mensuplarının meslekleri ile ilgili işlerde çalışabilmek için bağlı bulundukları odaya üye olmaları ve ilgili meslek odalarının mevzuatına uymaları zorunludur.

Ayrıca 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereği gıda üreten işletmelerde, işin nevine göre, konu ile ilgili lisans eğitimi almış en az bir personel çalıştırılması yasal zorunluluktur. Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği de gıda işletmecileri, çalıştırılması zorunlu personelin herhangi bir sebeple işten çıkarılması veya çıkması durumunda çalıştırılması zorunlu personelin değişikliğine ilişkin yetkili merciin güncel bilgilere sahip olmasını sağlamak zorundadır. 5996 sayılı Kanun gereği istihdamı zorunlu personeli çalıştırmayan gıda işletmelerine 2014 yılı için 3 bin 990 lira idari para cezası verilmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber