KPDS'nin sırları...

Haber Giriş : 08 Mayıs 2006 15:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SECRETS OF KPDS

KPDS'nin sırlarından söz ederken, Ankara'da KPDS'ye katılan insanlarımızın psikolojik,sosyal durumlarını göz önünde bulundurarak bazı konulara burada değinmek istiyorum.Daha sonraki yazılarımda ?KPDS'de Nasıl başarılı Olunur? un ipuçlarını da vermeye çalışacağım. 2006 Mayıs KPDS sınavı hepimizin bildiği gibi yine Ankara'da yapıldı. Sınavın tek merkezde yapılmasının girenlerin başarılarının düşmesinde önemli bir etmen olduğu tartışılamaz. KPDS'de başarının sırlarından en önemlisi bence sınavın Ankara ile birlikte 14 ilde yapılmasında yatmaktadır.

Ankara'da yapılan son sınavda bir izlemci olarak gördüklerimi, sınava girenlerle konuştuklarımı sizinle kısaca paylaşma düşüncesindeyim. Kızını sınava getiren bir baba olmaktan tutunda, yüzlerce öğrencimin ve binlerce kitap okurumun girdikleri bu sınavdan başarılı bir sonuç alınamamasının altında yatan nedenler tartışılmalı. Bu nedenleri Ankara şartlarında konuştuk, tartıştık;şimdi de bunu İnternet ortamına taşımaya karar verdim.

Sınava girenlerin önemli bir bölümü sınav süresi henüz bitmeden kağıtlarını teslim edip çıkmışlardır. Bu kesimin sınavı ?bir tecrübe olsun? diye girdiklerini söyleyebiliriz. Bu sınava İngilizce ile fazla bir ilgisi olmayan memurların da girdiklerini verilen ?57 bin 533 kişi katıldı? haberinden de çıkarabiliyoruz. Geçen dönemlerde giren sayısı 20-25 bin iken bu dönemde birdenbire bu sayının ikiye katlaması sınava ?hazırlıksız? olarak girenlerin sayısının artmış olduğunun bir göstergesi olarak kabul edilebilir.

Gerek sınavın tek merkezde yapılmasından, gerekse yukarda verdiğim noktalar açısından sınava baktığımızda, sınava girenlerin ?sanki bir deplasman maçına gider gibi? gittiklerini söyleyebilirim. İşte sırlardan biri daha açıklanmış (revealed) oldu. Aslında bu sınav ÖSYM'nin yaptığı ve hepimizin hayatında önemli bir etken olan ÖSS'den farklı değildir. Üniversite giriş sınavına hazırlanan bir öğrenciyi düşünün. Nasıl bir çalışma yapıyor? Kaç tane konu anlatımlı kitap, kaç tane test, kaç tane deneme sınavı çözdüğünü bir inceleyin.Aynı şekilde KPSS sınavına giden öğrencilerin kaç tane soru çözdüğünü ve deneme sınavından geçtiğini bir düşünün. Eğer bu öğrenciler hiçbir kitap bitirmeden, binlerce soru çözmeden ÖSS'ye girseler ne olur? Sonuç malum.

KPDS sınavının ülkemizde yapılan diğer yabancı dil sınavları gibi eğitim sistemimizde (okullardaki eğitimde) ders gibi verilmediği veya eğitim sistemimizle bağdaşmadığı bir olgudur. Okullarımızda verilen ?Genel İngilizce? iken sınavlarda istenilen ?Sınav İngilizcesi? dir. Durum apaçık ortada.Okullarda verilen İngilizce eğitiminin (Anadolu ve super liselerde hazırlık görenler hariç) bu sınavda pek işe yaramadığını kabul etmek durumundayız. Bazılarının düşündüklerinin aksine KPDS sınavının sadece gramer bilgisinden ibaret olmadığı da göz önüne alınmalıdır. KPDS ciddi bir sınavdır.Bu sınava giren 57 bin kişinin içinde 5 bin kişinin ciddiye alıp ona göre hazırlandığına inanmaktayım. Geri kalan 52 bin kişi ise sınavın ciddiyetini sınavdan sonra anlamış olduklarını tahmin etmekteyim.

Verilen bu bilgilerin ışığında, bu sınavın da diğer önemli sınavlardan hiç de farkı olmayan ciddi ve uzun bir hazırlık gerektiren bir sınav olduğu anlaşılmıştır sanırım. Hayatında hiç ?sınav İngilizcesi? ile tanışmamış kişilerin İnternetten bir kaç sınav indirip şöyle bir göz atmalarıyla, bir kaç uyanık geçinen kişinin verdiği ?uzun ve kısa şıkları işaretleme? gibi tüyolarla başarılabilecek bir sınav olmadığını söyleyebilirim. Hayatında hiç bir İngilizce sınavına girmemiş olan kişilerin kulaktan duyma bilgilerle yapabilecekleri bir sınav hiç değildir KPDS. ?Dost acı söyler? diye bir söz vardır ki ben burda acı ama gerçekleri söylemek durumundayım. O zaman ?ne yapmak lazım?? derseniz hemen söyeyeyim. Bu işi bir eğitim sürecinden geçerek yapmanızda yarar var derim. Her ne kadar KPDS'nin dersanelerde belli bir müfradatı olmadığını söylesek de bu işi ciddi yapan kişi ve kurumların da bulunduğunu göz ardı edemeyiz.

KPDS'de başarı için bir ?mucize formul?ün olmadığını öncelikle belirtmeliyim.Bu bir eğitim sürecidir.Bunun için üç yol vardır:

1.Bireysel Çalışma
2.Dersaneye gitme
3.Özel ders alma

Şimdi birinci yolu analiz edelim: Bu sınava girenlerin çoğu bu şekilde hazırlanmaktadır.Bu tip çalışmada en önemli nokta bir İngilizce altyapıya sahip olmaktır.Kendi kendine hazırlananlar yeteri kadar soruyu kitaplardan çözmedikleri ve kendilerini sınavdan önce sınav yapamadıkları için başarılı olamamaktadırlar. Buradaki önemli nokta soru tiplerini iyi öğrenip,4-5 bin sınav kelimesine sahip olabilmeleridir.Bunun için daha çok sınav kelimesi ve ipucu veren kitaplardan yararlanmak yararlı olacaktır.En çok kaçırdıkları sorulardan daha fazla soruyu kitaplardan çözmeleri yararlı olacaktır.

İkinci yol da her ilde kolay kolay gerçekleştirilebilecek bir tarz değildir. Genel İngilizce veren kurumlar çoktur fakat ?sınav ingilizcesi? verebilecek yeterli hocaları yoktur.Bu nedenle 2-3 ay gibi bir sürede KPDS hazırlık kursları düzenlenmekte ve bunlara da kur sınıflarna giren öğretmenler girmektedir. Yani işi ?boyaya batır ve çıkar? mantığına dayandırmaktadırlar. KPDS sınavına girmemiş veya ?80? alamamış kişilerin bu kurslarda ders vermesi işin ciddiliği açısından size bir fikir verecektir.

Sınavlarda grupları hazırlayan hocaların İnternet sitelerinden aldıkları belli sayıdaki soruları karışırarak kendi ders mataryali olarak vermesi sınavdaki başarıyı yakalamak için yeterli olmamaktadır. Hocalar zaten kısıtlı olan ders sayılarından ötürü eğer kursiyerlere kurs dışında KPDS kitapları tavsiye edip çözdürmemişlerse verilen soru adeti konusunda yetersiz kalmaktadırlar. Haftada 6-8 saat yapılan derslerde sınıfta çözülebilecek soru sayısı bellidir ve bu sayı pek çok yerde 3-4 bin adete ulaşamamaktadır. Dolaysısıyla kursa gittiği halde pek çok kişi de KPDS sınavından başarısız olabilmektedir.

Üçüncü yol daha da zor bir yoldur.Burada size ders veren hocanın tecrübesine, organizasyonuna kalmış bir durumdur. Başarılı ve tecrübeli ve sayısı çok olmayan hocalar bu konuya oldukça hakimler. Kursiyere neyi ne zaman ve ne kadar vereceklerini iyi bilmektedirler. Bu işin maddi boyutunu bir tarafa bıraktığımızda oldukça etkili bir yöntemdir.Aynı kurumda çalışan mesai arkadaşlarının bir grup kurup iyi bir hocadan kendi gün ve saatlerine göre bir kurs almaları oldukça yaygın ve akılcı bir yoldur. Burada hoca seçimi ve kursiyerlerin düzeylerinin de birbirine yakın olmaları önemli bir faktördür.

Yukarda verdiğim üç farklı yolda da gözardı edilmemesi gerekli bir gerçek vardır: O da çok soru çözmekten ve bu alanda pekçok farklı kitabı karalayarak btirmekten geçmektedir.Çıkmış soruları çözme ve onların soru mantıklarını öğrenmek de yararlı bir yoldur. Bunun yanısıra hiç çıkmamış soruları da çözmek başarıyı arttıracaktır. Kelime bilgisi ise tüm kapıları açan bir anahtar konumundadır. Kelime çalışmalarına ve çeşitli alanlarda ?reading? çalışmaları yapmanında gerektiğini söylemeden geçemeyeceğim. Bir sonraki yazımda bu işin nasıl yapılabileceğinin detaylarına girmeye çalışacağım.

Sevgi ve saygılarımla,

A.Nejat ALPEREN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber