İnternet telefonu tüketiciye kolaylık

Haber Giriş : 08 Mayıs 2006 16:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İNTERNET TELEFONU ARTIŞI OPERATÖRÜ KORKUTUYOR

İnternet telefonu Skype 100 milyon kullanıcıya sahip olması, benzer şirketlerin sayısının artması Telekom şirketlerinin ses gelirinin düşmesine neden oluyor.

Geçtiğimiz yıl 2,6 milyar dolara eBay tarafından satın alınan şirketin merkezi Lüksemburg'ta. 2004 yılında internet üzerinden taşınan sesin yüzde 90'ı Skype'a aitken, bugün sadece pazarın yüzde 30'u elinde bulunuyor. Yani Telekom şirketleri için tehdit birden çoğaldı. Yurtdışı telefon görüşmelerinde fiyatlar yüzde 90 oranında düştü. Cep telefonu üzerinden de Skype türü internet telefonu servislerinin kullanılması sadece karasal Telekom şirketlerini değil, mobil operatörlerin de gözünü korkutuyor. Uluslararası konuşma ücretlerinin düşmesine neden olan internet telefonu servisleri şimdi yeni bir aşamaya geçiyor. Türkiye'de yaklaşık 8 milyon MSN kullanıcısının olduğutahmin ediliyor. Skype kullanıcısı ise yüzbinleri çoktan geçti. Uluslararası firmalar yıllardır internet üzerinden ses taşımaya devam ediyor. Türk Telekom bu şirketlere teknolojik gelişme çerçevesinde bakarak yaptırım uygulamıyordu. Şimdi Türkiye'de de oyunun kuralları değişiyor. Telekomünikasyon Kurumu, internet protokolü üzerinden telefon görüşmelerinde kullanılacak numara tahsis edileceğini açıkladı. Kurum uzak mesafe telefon işletmecileri ve internet üzerinden telefonla görüşmek isteyen abonelere ev veya cep telefonu gibi numara verilecek. Kurumdan yapılan açıklamada özel şirketlere toplu halde numaralar verileceğini, şirketlerin de bu numaralar üzerinden abonelere internet üzerinden karşılıklı konuşma olanağı sağlanacağı söylendi. Böylece internet erişimi için kullanılan bant genişliğinin bir kısmı ses taşımak için kullanılacak.

İnternet telefonlarına numara geliyor

Kullanıcılara daha ucuza telefon görüşmesi yapma imkanı sunan internet telefonları numaralandırılıyor.

Telekomünikasyon Kurumu, internet üzerinden telefon görüşmelerindekullanılacak numara tahsislerini yıl sonuna kadar gerçekleştirecek. Uzak mesafe telefon işletmecileri, internet üzerinden telefonla görüşmek isteyen abonelerine ev ya da cep telefonu gibi numaralar verecek.

Telekomünikasyon Kurumu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Karaçuha, yaptığı açıklamada, internet üzerinden telefon görüşmesi (VoIP) konusunun düzenleyici kurumları son dönemde meşgul etmeye başladığını söyledi.

Sabit ya da cep telefonlarına oranla daha ucuza iletişim sağlayan internetten telefon görüşmesi konusunda dünyada yoğun tartışmalar yapıldığını kaydeden Karaçuha, bu konuda en öne çıkan sorunların başında ''acil çağrı'' imkanının bulunmayışının geldiğini vurguladı.

ACİL DURUMLARDA YARDIM İMKANI YOK

İşletmelerin telefon hizmeti sunarken, kullanıcının acil durumlarında yerini belirleyerek müdahaleye imkan sağlaması gerektiğini ifade eden Karaçuha, internet üzerinden telefon kullanıcılarının şu anda bu imkanının bulunmadığını belirtti.

VoIP kullanıcılarının özellikle kaçakçılık ya da kanunsuz işler yönünden takip edilebilmesi gerektiğini dile getiren Karaçuha, acil çağrı ve izlenebilme yönlerinin tartışıldığını, bu alanlarda bazı tedbirlere ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Uzak mesafe telefon işletmecilerinin yasal olarak internet üzerinden kullanıcı adresi vererek konuşturamadıklarını kaydeden Karaçuha, ancak kullanıcıların bazı programları yükleyerek internet üzerinden görüşme yapabildiklerini anımsattı.

İŞLETMELERE NUMARA BLOKLARI VERİLECEK

Telekomünikasyon Kurumu'nun bu alanda düzenleme yapacağını, bu sayede uzak mesafe telefon işletmecileri ve gelecekte bu alanda faaliyet gösterecek sabit telekomünikasyon işletmecilerinin Kurum'dan numara alabileceklerini belirten Karaçuha, işletmelerin numara bloklarını vererek kullanıcılarını internet üzerinden karşılıklı konuşturma imkanına kavuşacaklarını bildirdi.

Kullanıcıların işletmelerden ev ya da cep telefonu gibi IP numaraları alarak, internete eriştikleri her yerden görüşme yapabileceklerini ifade eden Karaçuha, numaraları yılın sonuna kadar planlayarak, tahsis edeceklerini söyledi. Karaçuha, ''Kullanıcılar, işletmelerden alacakları IP numaralarıyla internete eriştikleri sürecearayanlarla internet telefonundan konuşabilecek'' dedi.

Haber 10

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber