Dolar/TL'de gözler Merkez Bankası'nda

Dolar/TL'de gelecek hafta salı günü toplanacak Para Politikası Kurulu'ndan (PPK) çıkacak kararlar yön üzerinde belirleyici olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Ocak 2014 11:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Dolar/TL'de gözler Merkez Bankası'nda

Dolar/TL'de gelecek hafta salı günü toplanacak Para Politikası Kurulu'ndan (PPK) çıkacak kararlar yön üzerinde belirleyici olacak.

Dün 2,2124 seviyesini görerek yeni bir zirve oluşturan dolar/TL gün boyu 2,20 - 2,21 aralığında hareket etti. Haftanın son işlem gününe 2,2074 seviyesinden başlayan dolar/TL şu dakikalarda 2,2096 seviyelerinden işlem görüyor.

Gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kaybettiğine dikkati çeken analistler, TL'nin değer kaybının yurt içindeki siyasi gündemin etkisi daha belirgin olduğunu kaydediyor. Analistler, dolar/TL'de gelecek hafta salı günü toplanacak Para Politikası Kurulu'ndan (PPK) çıkacak kararların yön üzerinde belirleyici olacağını ifade ediyor.

Analistler, doların 2,20 TL seviyesinin üzerinde haftalık bir kapanış yapıp yapmayacağının önemli olacağına dikkati çekerek, bu seviyenin üzerinde yapılacak kapanışın, olumsuz havanın gelecek haftaya taşınmasına neden olabileceğini belirtiyor.

Kısa vadede kurdaki yükselişin 2,22 seviyesinde bir miktar ivme kaybetmesini bekleyen analistler, pazartesi günü ABD piyasalarının kapalı olması nedeniyle bugün yabancı yatırımcı kaynaklı döviz talebinin biraz daha fazla olabileceğini ve oynaklığın sürebileceğini öngörüyor.

Salı günü yapılacak PPK toplantısına ilişkin gerçekleştirilen AA Finans "Para Politikası Kurulu (PPK) Beklenti Anketi"ne göre ekonomistlerin çoğunluğu faizlerde değişiklik beklemiyor.

Öte yandan ankete katılan 18 ekonomistin 11'i Merkez Bankası'nın yüzde 7,75 olan borç verme faiz oranında (Marjinal Fonlama Oranı ya da faiz koridorunun üst bandı) değişiklik beklemezken, 7 ekonomist artış bekliyor. Artış bekleyen 7 ekonomistin 4'ü 50 baz puan, 2'si 75 baz puan ve 1'i 100 baz puan artış olacağını tahmin ediyor.

Ayrıca 13 ekonomist ise yüzde 6,75 olan piyasa yapıcısı bankalara sağlanan fonlama faizinde (İFO-2) herhangi bir değişiklik beklemezken, 3 ekonomist 50 baz puan, 1 ekonomist 75 baz puan ve 1 ekonomist 100 baz puan artış öngörüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber