Tansiyonu bir haftada hizaya getirin!

Tansiyon aletlerinin yaygınlaşması kan basıncının ölçümünü kolaylaştırdı. İlaçların yan etkilerinin azalmasıyla da tansiyonunuzu normal seyrinde tutabilirsiniz

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 18 Ocak 2014 19:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tansiyonu bir haftada hizaya getirin!

Türkan Yılmazer

TÜRKAN YILMAZER

Erişkinlerde kronikleşen hastalıkların başında geliyor hipertansiyon. Dünyada 1,5 milyar kişi bu rahatsızlıkla baş ederken, ülkemizde ise hipertansiyonu olan hasta sayısı neredeyse 15 milyonu buluyor. Ancak Türkiye'de hipertansiyonu olan her 2 hastadan biri hastalığının farkında değil. Hipertansiyonun farkında olup ilaç kullanan hastaların da yaklaşık yarısının kan basıncı kontrol altında değil. Oysaki hipertansiyon tedavi edilebilir bir hastalık. Liv Hospital Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat, tansiyon aletlerinin yaygınlaşması sonucu evde kan basıncı ölçümünün artması ve ilaçların yan etkilerinin azalmasıyla hipertansiyon tedavisinin geçmişe kıyasla oldukça kolaylaştığını söyledi.

HEDEF 135/85 HG'NİN ALTI

Prof. Dr. Akpolat, hastanın kendi kendinin doktoru olması gerektiğine dikkat çekerek "Kan basıncı kontrolünde hedef sağlık merkezi ölçümlerinde 140/90 mmHg'nın altı ve ev ölçümlerinde 135/85 mmHg'nın altıdır. Kan basıncının 2 mmHg bile düşmesi hasta için bir kazançtır. Hipertansiyon tedavisinde hastaya özel çözümler üreterek kan basıncı kontrolünde bir haftada gibi kısa bir sürede iyileşmeler sağlanabilir" dedi.

10 ALTIN KURAL

l Kan basıncı düzenleyici ilacı mutlaka kullanın.

l Kan basıncı kontrol altına alınınca, ilaç almayı kesmeyin.

l Tansiyon ölçüm aletinizin kalibrasyonundan emin olun.

l Tansiyonu doğru ölçün.

l Bitkisel ilaç kullanımını konusunda bir uzmana danışın.

l Hekiminize danışmadan ilaç sayısını veya dozunu azaltmayın.

l Fazla ekmek yemeyin.

l Aşırı tuz almayın.

l Tansiyonun yüksek kalmasını kabullenmeyin.

l Bünyem yüksek tansiyona alışmış diye düşünmeyin.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber