AYM, uzman olmak için 3 yıl içinde tez hazırlanması kararını iptal etti

Anayasa Mahkemesi, "Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname"nin, Gümrük ve Ticaret uzmanı ile Gümrük ve Ticaret uzman yardımcısı istihdamını düzenleyen 37'nci maddesini oy çokluğuyla iptal etti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ocak 2014 13:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
AYM, uzman olmak için 3 yıl içinde tez hazırlanması kararını iptal etti

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Anayasa Mahkemesi kararına göre, CHP milletvekilleri Akif Hamzaçebi ve Muharrem İnce ile 117 milletvekili, 27958 Mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 640 sayılı Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin, bütünüyle Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Başvuruyu görüşen Anayasa Mahkemesi, kararnamenin tümüne yönelik iptal isteminin reddine oybirliğiyle; Bakanlığın, görev alanına giren konularda çalıştırılmak üzere Gümrük ve Ticaret uzmanı ile Gümrük ve Ticaret uzman yardımcısı istihdam etmesini düzenleyen 37'nci maddesinin 2, 3 ve 4. fıkralarının, Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptaline oyçokluğuyla karar verdi.

-İptal edilen madde

İptal edilen maddeye göre, uzman yardımcılığına atananlar, en az üç yıl çalışmak ve istihdam edildikleri birimlerce belirlenecek konularda hazırlayacakları uzmanlık tezinin oluşturulacak tez jürisi tarafından kabul edilmesi kaydıyla, yapılacak yeterlik sınavına girmeye hak kazanıyorlardı.

Süresi içinde tezlerini sunmayan veya tezleri kabul edilmeyenlere, tezlerini sunmaları veya yeni bir tez hazırlamaları için altı ayı aşmamak üzere ilave süre veriliyordu. Yeterlik sınavında başarılı olanlar Gümrük ve Ticaret uzmanı kadrolarına atanabiliyordu. Sınavda başarılı olamayanlar veya sınava girmeye hak kazandığı halde geçerli mazereti olmaksızın sınav hakkını kullanmayanlara, bir yıl içinde ikinci kez sınav hakkı tanınıyordu.

Verilen ilave süre içinde tezlerini sunmayan veya ikinci defa hazırladıkları tezleri de kabul edilmeyenler, ikinci sınavda da başarı gösteremeyen veya sınav hakkını kullanmayanlar Gümrük ve Ticaret Uzman Yardımcısı unvanını kaybediyor ve Bakanlıkta durumlarına uygun kadrolara atanıyorlardı.

Anayasa Mahkemesinin verdiği iptal kararları 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

MEMURLAR.NET'İN NOTU: 18 Ocak tarihli Resmi Gazetede yayımlanan kararda, iptal kararı, söz konusu hükmün yetki kanunu kapsamına girmediği gerekçesiyle alınmıştır. Dolaysıyla, Anayasa'nin başka bir maddesine dayanılarak iptal kararı alınmadığı için, yapılacak yeni bir yasal düzenlemede tekrar sözkonusu kuralın konulması mümkündür

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber