İl İdaresi Kanunu ile 2451 sayılı Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı

Haber Giriş : 09 Mayıs 2006 16:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MADDE 1- 10/6/1949 tarihli ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun ek 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"EK MADDE 1- Vali; sivil hava meydanları, limanlar ve sınır kapılarında, güvenliğin sağlanması, giriş çıkışlarla ilgili görev ve hizmetlerin düzenli ve etkili bir biçimde yürütülmesi, görevli kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyonun sağlanması için gerekli önlemleri almaya ve uygulamaya, kuruluşların çalışmalarını denetlemeye yetkilidir.

İçişleri Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenecek sivil hava meydanları, limanlar ve sınır kapılarında görev yapmak üzere, hizmet içi eğitimini tamamlamış vali yardımcısı veya kaymakamlar arasından hudut mülkî idare amiri atanır. Sivil hava meydanları, limanlar ve sınır kapılarında birinci fıkrada belirtilen yetkiler, hudut mülkî idare amirleri tarafından kullanılır.

Atama yapılmayan yerlere, valinin sorumluluğu ve denetimi altında görev yapmak üzere ildeki vali yardımcıları ve kaymakamlar arasından vali tarafından görevlendirme yapılır.

Ulaştırma Bakanlığı sivil hava meydanları ve limanlarda hudut mülkî idare amirlerine yardımcı olmak üzere bir yetkili görevlendirir.

Hudut mülkî idare amiri sivil hava meydanlarında, limanlarda ve sınır kapılarında binaları, uçakları, gemileri ve diğer deniz, hava ve kara taşıtlarını; yolcular ile görevli personelin üstlerini, araçlarını ve eşyalarını aratabilir.

Sivil hava meydanlarında, limanlarda ve sınır kapılarında görevli personelin yıllık izin ve mazeret izinleri hudut mülkî idare amiri tarafından verilir. Hudut mülkî idare amiri, personel hakkında sicil raporu düzenler; her türlü soruşturma, ön inceleme ve disiplin soruşturması yaptırabilir; uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezası verebilir ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre görevden uzaklaştırabilir. Bu yetkiler, bölge müdürleri ve başmüdürler hakkında valiler tarafından kullanılır. Hudut mülkî idare amirinin sicil ve disiplin amiri olduğu görevlilerin bir üst sicil ve disiplin amiri validir.

Sivil hava meydanlarında, limanlarda ve sınır kapılarında hizmet veren kurum ve kuruluşlar, hizmetlerin yerine getirilmesinden hudut mülkî idare amirine karşı sorumludur. Kamu kurum ve kuruluşları, teknik konular, istatistiksel bilgiler ve malî konularda kendi kuruluşlarıyla yaptıkları mutat yazışmalar dışındaki her türlü yazışmalarını hudut mülkî idare amiri aracılığıyla yaparlar.

Önleyici tedbirlerin zamanında alınabilmesi için Emniyet, Jandarma ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı Sınır Birlikleri, Gümrük, Gümrük Muhafaza ve diğer kamu kurum ve kuruluşları, elde ettikleri bilgileri hudut mülkî idare amirlerine bildirirler.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar İçişleri Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığının bağlı olduğu bakanlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından birlikte hazırlanarak Bakanlar Kurulu tarafından yürürlüğe konulacak yönetmelikle düzenlenir."

MADDE 2- 5442 sayılı Kanuna aşağıdaki maddeler eklenmiştir.

"Kadro düzenlemeleri
EK MADDE 2- Ekli (I) sayılı listede yer alan kadrolar iptal edilerek, 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin İçişleri Bakanlığına ilişkin bölümünden çıkarılmış, ekli (II) sayılı listede yer alan kadrolar ihdas edilerek anılan Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin İçişleri Bakanlığına ilişkin bölümüne eklenmiştir."

"Mevcut yönetmelik hükümleri
GEÇİCİ MADDE 5- Ek 1 inci maddede belirtilen yönetmelik bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde hazırlanır. Anılan yönetmelik yürürlüğe girinceye kadar mevcut yönetmeliğin bu Kanuna aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam edilir."

MADDE 3- 23/4/1981 tarihli ve 2451 sayılı Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanuna ekli (2) sayılı cetvele "Vali Muavini," ibaresinden sonra gelmek üzere "Hudut Mülkî İdare Amiri," ibaresi eklenmiştir.

MADDE 4- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

GEREKÇE
Sivil hava meydanları, limanlar ve sınır kapılarında, çok sayıda kurumun görevli olması sonucu ortaya çıkan çok başlılık nedeniyle yeterli koordinasyon sağlanamamakta, iş ve işlem süreçleri uzamakta, kurumlar arasında işbirliği ve yardımlaşmayı gerektiren konularda aksamalar meydana gelmektedir.
Gümrük kapılarında vali ve valinin görevlendireceği mülkî idare amiri her ne kadar koordinasyonu sağlamaktan sorumlu ise de mülkî idare amirlerinin yetkileri konusunda tereddütler bulunması nedeniyle tek yetkili ve sorumlu bir otoriteye ihtiyaç duyulmaktadır.
Yapılan düzenleme ile hudut mülkî idare amiri olarak görev yapmak üzere vali tarafından vali yardımcıları arasından görevlendirme yapılması yerine, bu konuda hizmet içi eğitimini tamamlamış vali yardımcısı veya kaymakamlar arasından atama yapılması, Kanunda öngörülen yetkilerin hudut mülkî idare amiri tarafından kullanılması ve kapılarda görev yapan tüm birimler ile personelin hudut mülkî idare amirine karşı sorumlu olması öngörülmektedir.
Bu çerçevede, hudut mülkî idare amirleri; etkili bir koordinasyon için her türlü tedbiri alma, personele yıllık izin ve mazeret izni verme, personel hakkında sicil raporu düzenleme, her türlü soruşturma, ön inceleme ve disiplin kovuşturması yaptırabilme, uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezası verebilme ve diğer cezalar için öneride bulunabilme, görev başında kalmalarında sakınca görülen personeli görevden uzaklaştırabilme yetkileri ile donatılmaktadır.
Tasarı bu amaçla hazırlanmıştır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Madde ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun ek 1 inci maddesi yeniden düzenlenmektedir. Yapılan düzenlemeyle, vali tarafından görevlendirme yapılması yerine, İçişleri Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenecek sivil hava meydanları, limanlar ve sınır kapılarında hudut mülkî idare amiri olarak görev yapmak üzere bu konuda hizmet içi eğitimini tamamlamış vali yardımcısı veya kaymakamlar arasından atama yapılması, atama yapılmayan yerlere ildeki vali yardımcıları ve kaymakamlar arasından vali tarafından görevlendirme yapılması öngörülmektedir.

Mevcut uygulamada hudut mülkî idare amirlerinin görev ve yetkilerine ilişkin olarak ortaya çıkan tereddütlerin giderilmesi amacıyla, hudut mülkî idare amirlerinin görev ve yetkilerine açıklık getirilmektedir.

MADDE 2- Madde ile 5442 sayılı Kanuna ek 2 nci ve geçici 5 inci maddeler eklenmektedir.

Ek 2 nci madde ile, hudut mülkî idare amiri kadrosu ihdas edilmesi amacıyla, 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki cetvellerde gerekli düzenleme yapılmaktadır.

Geçici 5 inci madde ile, ek 1 inci maddede yapılan değişikliklere uyum sağlamak üzere hazırlanacak yönetmelik yürürlüğe girinceye kadar, mevcut yönetmeliğin Kanuna aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam edilmesi hükme bağlanmaktadır.

MADDE 3- Madde ile müşterek kararla atama yapılacak kadroların yer aldığı 2451 sayılı Kanuna ekli (2) sayılı cetvele Hudut Mülkî İdare Amiri kadrosu eklenmektedir.

MADDE 4- Yürürlük maddesidir.

MADDE 5- Yürütme maddesidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber