2002 Yılı Bütçe Kanununun Harcıraha İlişkin Hükümleri İptal Edildi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2002 Mali Yılı Bütçe Kanununun 6. maddesinin (g) fıkrasında ilk defa veya yeniden göreve alınanlar ile bunların aile fertlerine; naklen ataması yapılanlar ile başka yerlerde sürekli veya geçici olarak görevlendirilenlerden harcırah talep etemediklerine dair beyanda bulunanlara harcırah ödenmeyeceği öngörülmüştü. Açıkça Anayasanın 161. maddesine aykırı olan bu düzenlemler Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Ayrıntılar için tıklayın.

2002 Yılı Bütçe Kanunun Harcıraha İlişkin Hükümleri İptal Edildi.
2002 Mali Yılı Bütçe Kanunun 6. maddesinin (g) fıkrasında ilk defa veya yeniden göreve alınanlar ile bunların aile fertlerine; naklen ataması yapılanlar ile başka yerlerde sürekli veya geçici olarak görevlendirilenlerden harcırah talep etemediklerine dair beyanda bulunanlara harcırah ödenmeyeceği öngörülmüştü. Açıkça Anayasanın 161. maddesine aykırı olan bu düzenlemler Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Ayrıntılar için tıklayın.

2002 Mali Yılı Bütçe Kanunun 6. maddesinin (g) fıkrasında aşağıdaki hüküm yer almaktadır:
" 6245 sayılı Harcırah Kanunu kapsamında bulunan kurum ve kuruluşlar ile özel hükümler gereğince anılan Kanun kapsamı dışında yer alan tüm kamu kurum ve kuruluşlarında, istihdam edilme şekline bakılmaksızın; ilk defa veya yeniden göreve alınanlar ile bunların aile fertlerine bu nedenlerle harcırah ödenmez, bu amaçla başka bir adla ödeme yapılamaz.

Yukarıdaki fıkra kapsamına girenlerden, aynı fıkra kapsamında bulunan kurum ve kuruluşlar arasında veya bunların başka yerlerdeki birimleri arasında naklen ataması yapılanlar ile başka yerlerde sürekli veya geçici olarak görevlendirilenlere, harcırah talep etmediklerine ilişkin yazılı beyanda bulunmaları halinde, 6245 sayılı Harcırah Kanununda veya özel mevzuatlarında bu atama veya görevlendirmeler için öngörülen harcırah ödenmez, bu amaçla başka bir adla dahi olsa herhangi bir ödeme yapılamaz.

6245 sayılı Harcırah Kanunu ile diğer mevzuatın bu fıkraya aykırı hükümleri uygulanmaz."



Bu hükümler nedeniyle 2002 yılı içerisinde memuriyet kadrolarına ilk defa ataması yapılanlara (öğretmenler başta olmak üzere) harcırah ödemesi yapılmamıştır.

Aynı şekilde harcırah talep etmediklerine dair kendilerin yazılı talep edilen bir çok personele de naklen atanmış olmasına rağmen harcırah ödemesi yapılmamıştır.

Ancak Bütçe Kanununa bu tür maddeler konulması Anayasamızın 161. maddesinde yer alan "Bütçe Kanununa, bütçe ile ilgili hükümler dışında hiçbir hüküm konulmaz." hükmüne aykırıdır. İptal gerekçesinde Anayasa Mahkemesi, "Bir yasa kuralının bütçeden gider yapmayı ya da bütçeye gelir sağlamayı gerektirir nitelikte bulunması, mutlak biçimde "bütçe ile ilgili hükümlerden" sayılmasına yetmez. Her yasada gidere neden olabilecek değişik türde kurallar bulunabilir. Böyle kuralların bulunmasıyla örneğin yargı, savunma, eğitim, sağlık, tarım, ulaşım ve benzeri kamu hizmeti alanlarına ilişkin yasaların bütçeyle ilgili hükümler içerdiği kabul edilirse, bu konulardaki yasaların değiştirilip kaldırılması için de bütçe yasalarına hükümler koymak yoluna gidilebilir. Oysa, bu tür yasa düzenlemeleri, bütçenin yapılması ve uygulanması yöntemiyle ilişkisi bulunmayan, yasakoyucunun başka amaçla ve bütçe yasalarından tümüyle değişik yöntemlerle gerçekleştirilmesi gereken yasama işlemleridir. 161. maddedeki "bütçe ile ilgili hüküm" ibaresine dayanılarak, gider ya da gelirle ilgili bir konuyu olağan bir yasa yerine bütçe yasası ile düzenlemek, Anayasa'nın 88. ve 89. maddelerini bu tür yasalar bakımından uygulanmaz duruma düşürür. " ifadelerine kullanmıştır.

Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu bu iptal kararından zamanında dava açmış olan tüm kamu görevlileri yararlanacaktır. Ancak dava açmamış olnalar bu iptal kararından yararlanmayacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber