TBMM İçtüzüğ'ünde uzlaşma arayışı

TBMM İçtüzüğü'nde uzlaşma arayışı haftaya devam edecek.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Ocak 2014 14:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TBMM İçtüzüğ'ünde uzlaşma arayışı

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, MHP Grup Başkanvekili Husuf Halaçoğlu ve BDP Grup Başkanvekili İdris Balüken'den TBMM İçtüzük Uzlaşma Komisyonu bugün yaptığı toplantıda uzlaşmaya varamadı.

Muhalefet gruplarının uzlaşmaya varılamayan konularla ilgili önerileri AK Parti yetkili organlarında değerlendirecek. Komisyon 27 Ocak Pazartesi günü yeniden toplanarak, uzlaşılamayan maddeleri ele alacak.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, komisyon toplantısından sonra AA muhabirine yaptığı açıklamada, İçtüzük'te henüz uzlaşmaya varılamadığını kaydetti.

Altay, 27 Ocak Pazartesi günü yeniden toplanacaklarını belirterek, "Çözüm arıyoruz. Çünkü Genel Kurul'un tıkanıklığına yol açan bazı şeyler var. Muhalefetin denetim hakkını engelleyen hususlar var" dedi.

Sözlü ve yazılı soru önergeleri üzerinde çalıştıklarını, grup önerilerinin tartışmalı konular arasında oluğunu ifade eden Altay, genel görüşme öngergelerinin gündeme alınması konusunun da gündeme geldiğini belirtti. CHP olarak olağanüstü durumlar dışında Meclis'in saat 24.00'den sonra çalışmasından yana olmadıklarını da ifade eden Altay, Danışma Kurulu uzlaşması olmadan Genel Kurul çalışma saatinin gündemin bitimine kadar şeklinde düzenlenmesine karşı çıktıklarını söyledi. Bu konuda ısrarlı olduklarının altını çizen Altay, Genel Kurul'un çalışma saatinin 19.00'dan 20.00'ye çekilmesi konusunda genel bir uzlaşı olduğunu hatırlattı.

Grup önerilerinde, öneriyi yalnızca öneriyi getiren grubun konuşmasından yana olduklarını ifade eden Altay, bu tür zamanlamaya dönük uygulamalarla hem Meclis çalışmalarına hız kazandırılabileceğini, hem de Meclis TV'nin yayın saatlerinin makul bir şekilde düzenlenebileceğini vurguladı.

Altay, "Asıl bütün bunların olabilmesi için Meclis TV'nin Meclis çalışmalarının başlangıcından bitimine kadar canlı yayın yapması koşuluyla bir uzlaşma arıyoruz. Şimdi AKP bir karar verecek" diye konuştu.

-"Sıcak soru" uygulaması

Altay, "sıcak soru" adı altında bir düzenlemenin de gündemlerinde olduğunu belirterek, "Sözlü sorular bayatlıyor, altı ay, bir sene...Pazartesi günü milletvekilileri sorularını bildirecek, salı, çarşamba günleri yüz yüze sıcak gündemi bakanlara soracağız, anında cevap almak üzere. Bu eski komisyonda da konuşulmuş, biz bunda ısrar ediyoruz. Asıl önemli konu Meclis TV'nin yayınının olması" değerlendirmesinde bulundu.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in de İçtüzük konusunda bir an önce uzlaşmaya varılması ve düzenlemenin yapılmasından yana olduğunu kaydeden Altay, yasama ve denetim faaliyeti açısından denge kurmaya çalıştıklarının altını çizdi. Altay, çalışmanın makul bir noktaya gelmesinin arından TBMM Başkanı Çiçek'e bilgi vereceklerini de aktardı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da Komisyonu'nun bugünkü toplantısına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, üzerinde uzlaşmaya varılamayan konuları partinin yetkili organlarında görüşeceklerini söyledi.

Elitaş, bu görüşmeden çıkan sonucu ise 27 Ocak Pazartesi yapılacak komisyon toplantısında değerlendireceklerini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber