'Cep'te kapsama alanı sorunu çözülüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Mayıs 2006 10:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Telekomünikasyon Kurumu, son dönemde yaptığı girişimlerle şehir merkezlerinde, otoyollarda ve sınır bölgelerde cep telefonu kapsama alanı sorununun büyük ölçüde giderilmesini sağladı.

AA muhabirinin, Telekomünikasyon Kurulu 2. Başkanı Galip Zerey'den aldığı bilgiye göre, Telekomünikasyon Kurumu, cep telefonu kapsama alanı sorunlarını gidermek için girişimlerde bulundu.

Öncelikle Turkcell, Telsim ve Avea yöneticileriyle durum değerlendirmesi yapan Kurum yetkilileri, sınır bölgelerde vatandaşların istemleri dışında komşu ülkenin operatörü üzerinden roaming ile görüştüğüne, bunun vatandaşlara ek bir haberleşme maliyeti getirdiğine dikkati çekti.

Kurum, cep telefonu operatörlerinin yatırım planlarını inceleyerek, bu bölgelerde gereken tedbirlerin alınmasını ve gerek görülmesi halinde yeni baz istasyonları kurulmasını, sorunun giderilmesini istedi.

Telekomünikasyon Kurumu, sınır bölgelerde ve askeri alanlarda kurulması öngörülen baz istasyonları konusunda Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yanı sıra Genelkurmay Başkanlığı ile görüşmeler yaptı.

Bakanlık ve Genelkurmay Başkanlığı, ormanlık bölgeler ile askeri alanlarda baz istasyonları kurulmasına olumlu yanıt verdi. Bunun üzerine, operatörler, kapsama alanı sorununu ortadan kaldıracak noktalarda baz istasyonları kurmaya başladılar.

ŞEHİRLERARASI YOLLARDA KAPSAMA ALANI SORUNU

Öte yandan, Telekomünikasyon Kurumu, cep telefonu kullanıcılarının, şehirlerarası yolculuk sırasında bazı noktalarda cep telefonu şebekelerine erişimin mümkün olmadığı yolundaki şikayetleri üzerine başta Ankara-İstanbul Otoyolu'nda denetim yaptırdı.

Kapsama alanı dışında kalan noktaları saptayan Kurum, bunu GSM operatörlerine bildirdi. Operatörler, baz istasyonlarında düzenleme yaparak iki kent arasındaki kapsama alanı sorununu giderdi.

Telekomünikasyon Kurumu, denetimlerini iki kent ile sınırlı tutmadı. Kurum, şehirlerarası yollarda kapsama alanı sorunu bulunan noktaları belirlemek üzere ekipler görevlendirdi. Ekiplerin belirleyeceği noktalar, operatörlere iletilerek, bu bölgelerdeki kapsama alanı sorunlarının giderilmesi istenecek.

Bu arada, Kurum, her operatörün ayrı ayrı baz istasyonu kulesi dikmesinden kaynaklanan kirliliği önlemek için tek bir kuleye 3 operatörün de antenini monte etmesini teşvik etmeye başladı.

Telekomünikasyon Kurumu, özellikle yer sorunu yaşanan şehir merkezlerinde baz istasyonu monte etmek için onay isteyen Turkcell, Telsim ve Avea'ya baz istasyonlarını aynı kuleye bağlamalarını öneriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber