Emniyet Genel Müdürü: Hukuk istismar ediliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Mayıs 2006 16:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner, terörle mücadelede Türkiye'nin ikili standartlara maruz kaldığını belirterek, "İnsan hakları ve kanunları kendilerine göre yorumlayarak bahane üreten terör gruplarıyla mücadelede ikili standart olmaması gerekir" dedi.

9. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Aydıner, dünyada terörün, şiddetin politik aracı olarak kullanıldığını ifade ederek, şiddet kullanımının da masum insanları yok ettiğini söyledi.

Türkiye'deki terör olgusuna bakmadan dünyada globalleşen terörü tam olarak anlamanın mümkün olamayacağını dile getiren Aydıner, Türkiye'nin 35 yıldır çeşitli terör dalgalarıyla iç içe yaşadığını anlattı. Bunların 5 sınıfta toplanabileceğini belirten Aydıner, Türkiye'nin karşı karşı kaldığı terör olaylarının ilkinin 1973 yılında başlayan ve Dışişleri Bakanlığının 74 personelinin hayatını kaybetmesine neden olan ASALA terörü olduğunu bildirdi.

Sağ-sol çatışması olarak nitelendirilen ve 5 bin insanın kaybedilmesine yol açan 1980 yılına kadarki ideolojik terörün ikinci sınıfı oluşturduğunu belirten Aydıner, "Diğeri, İBDA-C ve Hizbullah gibi radikal dinci terördür. Bu büyük ölçüde kontrol edildi ama bu terör sonucu 500'ü aşkın insanımızı kaybettik" diye konuştu.

Aydıner, bunun dışında dini motifleri kullanan El-Kaide gibi radikal dini terör akımının olduğunu ifade ederek, "En sonuncusu da Türkiye'yi en çok ilgilendiren bölücü terör örgütü PKK'dır. Bu terör örgütü, dünyada dış desteğe en fazla mahzar olan örgütlerden bir tanesidir" dedi.

"TERÖR NİTELİK DEĞİŞTİRDİ"

Terör örgütlerini eylemlilik, propaganda, organize suç örgütleriyle kan bağı içinde bulunma ve dış desteğin ayakta tuttuğunu belirten Aydıner, globalleşen terörde nitelik değişmesi yaşandığını, katı bir hiyararşik yapı ve net hedefe sahip olan bu grupların şimdi bazı değişikliklere gittiğini vurguladı.

Aydıner, bugün artık terörizmin daha öldürücü hale geldiğini, güçlendiğini, dış destek ihtiyaçlarının da azalmaya başladığını belirterek, terör örgütlerinin ayrıca dini motifleri kullanmaya başladıklarını anlattı. Bu örgütlerin, gelişen teknolojiyi resmi kurumlardan daha iyi kullandığını, kitle imha silahlarına ulaşma çabasında bulunduklarını ifade eden Aydıner, Türkiye'nin terörden çektiği sıkıntıyı hiçbir ülkenin çekmediğini, terör dalgaları içinde 40 bin insanını yitirdiğini söyledi.

Gökhan Aydıner, Türkiye'nin bu süreçte büyük bir deneyim kazandığını ve bunu herkesle paylaşabileceğini vurgulayarak, dış desteğin kesilmesinin önemine değindi.

"Terörle ciddi olarak mücadele edilecekse, mutlak suretle uluslararası çabaların bir noktada düzgün olarak toparlanması ve her ülkenin devlet olma vasfına sahip olduğunu bu mücadelede göstermesi gerekir" diyen Aydıner, terörle mücadelede uluslararası hukuki zeminleri anlattı.

PKK'NIN AVRUPA'DAKİ FAALİYETLERİ

Aydıner, hukuki zemin ne olursa olsun, tatbikat ve tatbikatçıların zihniyetinin de önemli olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Terörle mücadelede Türkiye ikili standartlara maruz kalmaktadır.

PKK terör örgütüdür. Terör örgütleri listesine de alınmıştır ama bugün Avrupa'yı 4'e ayıran 46 yerde propaganda ve basın yayın faaliyetlerini rahatça yürüten, dağa eleman temin eden, zorla finans temin eden faaliyetleri Avrupa'da ve bazı ülkelerde rahatlıkla yürütmektedir.

Bugün PKK'nın oluşturduğu Demokratik Basın Birliği, 6 radyo, 3 televizyon kanalı, 2 haber ajansı ve 45 dergiyi organize edip Avrupa'da çıkarmaktadır. Daha doğrusu bunlardan 39'u Avrupa'da yayın yapmaktadır. Bu yayın organlarından Danimarka'dan aldıkları lisansla ki, bu lisansı alan adam PKK yürütme konseyi üyesidir, Belçika, Brüksel, Polonya ve Paris'te bulunan stüdyolarda yayınlarını hazırlıyor ve yayınlıyor. Kim bu? Roj TV. Öte yandan Mezopotamya TV var, sonra Mezopotamya Müzik Kanalı adıyla yedek bir kanal var.

Almanya'da Özgür Politika var. Ama şunu şükranla ifade edeyim. 2005 yılı Eylül ayında Almanya'nın PKK'nın bu ana amaçları doğrultusunda ortamı istismar eden yayın organlarına ve kuruluşlarına karşı yaptığı mücadele diğer ülkelere örnek olacak niteliktedir. Ortak onlar yavaş yavaş ikili standardı terk edip, terörün ne olduğunu, terörle mücadelenin ne olduğunu ortaya koyan bir tavır içerisine girmişlerdir."

"HUKUK İSTİSMAR EDİLİYOR"

Emniyet Genel Müdürü Aydıner, yayın hayatının dışında terör örgütünün Avrupa'da örgütlenmelerinin bulunduğunu ifade ederek, "ERNK'nın yerine 8 federasyon, 237 dernek ve 137 değişik yapının oluşturduğu Demokratik Toplum Koordinasyonu kuruldu" dedi.

Bu oluşumun bütün dünya ve Avrupa'da 400'e yakın kuruluşu kurduğunu ifade eden Aydıner, "Hukuki ortamı istismar etmeye çalışıyorlar" diye konuştu.

Bunların amacının propaganda, finans ve adam sağlama olduğunu belirten Aydıner, "İnsan hakları ve kanunları kendilerine göre yorumlayarak bahane üreten terör gruplarıyla mücadelede ikili standart olmaması gerekir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber