ATAK'ın büyük sınavı

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacı kapsamında TAI tarafından geliştirilen T-129 ATAK helikopteri ilk yurtdışı sınavını verecek.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Ocak 2014 23:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
ATAK'ın büyük sınavı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) tarafından geliştirilen ve pazarlama faaliyetleri kapsamında geçtiğimiz günlerde Bahreyn'de düzenlenen uluslararası havacılık fuarında gösteri uçuşu gerçekleştiren T-129 ATAK Helikopteri Azerbaycan'ın Nahçıvan bölgesinde test atışları gerçekleştirecek.

Kokpit.aero'dan Muhammet Metin'in haberine göre; Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından Kokpit.aero'ya verilen bilgide, Azerbaycan Hava Kuvvetlerinin talebi üzerine T-129 ATAK helikopteri Nahçıvan Özerk Bölgesinde test uçuşları yapacak. Azerbaycan askeri yetkililerinin gözetiminde gerçekleştirilecek uçuşta, ATAK helikopterinin Azerbaycan coğrafyasında etkinliği ve uygunluğu kontrol edilecek. Azerbaycan pilotlarının helikopteri yakından tanıması ve tecrübe etmesi amacıyla TAI pilotları ile birlikte test uçuşlarına katılması planlanıyor. Planlanan uçuşlarda T-129 helikopteri atış testleri gerçekleştirilecek. Geçtiğimiz ay Ankara'yı ziyaret eden Azerbaycan Savunma Bakanı ile yapılan görüşmelerde ATAK helikopterinin her iki ülkenin askeri yetkililerinin katılımıyla Azerbaycan ve Türkiye'de test uçuşlarının ve atışlarının belirlenen program kapsamında yapılması kararı alındı.

AZERİ LİDER ATAK HELİKOPTERİNİ İZLEDİ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Kasım 2013 tarihinde gerçekleştirdiği Türkiye ziyareti kapsamında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'ni (TAI) ziyaret etti. Ziyaret sırasında TAI tarafından geliştirilen T-129 ATAK helikopteri, Hürkuş ve Anka İnsansız Hava Aracının tanıtımı yapıldı.

T-129 HELİKOPTERİNİN ANA SİLAHI MIZRAK-U

Ağır silah yükü ile zorlayıcı "sıcak hava-yüksek irtifa" görevleri için optimize edilmiş olan ATAK helikopterinin, T-129A ve B olmak üzere iki tipi mevcut. T-129A, yakın hava desteği görevleri için 76 adede kadar 70 mm güdümlü/güdümsüz roketler ve 500 adet mühimmat kapasiteli 20 mm top ile donatıldı. T-129B ise çok amaçlı görevlere uygun olarak modern elektronik harp gereçleri entegre edildi. Aynı anda 8 adet MIZRAK-U, 12 adet CIRIT, 2 adet STINGER ve 500 adet top mermisi ile görev yapabiliyor.

TAI tesislerinde üretimi tamamlanan ilk T129A prototipi ilk uçuşunu 17 Ağustos 2011'de gerçekleştirdi. Proje kapsamında toplam 3000 saate yakın uçuş ve yer testi yapıldı.

Kaynak: Kokpit.aero

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber