TBMM Genel Kurulu tartışmayla açıldı

AK Parti'li Coşkun'un, CHP Grup Başkanvekili İnce'ye yönelik "derenin öbür tarafından" ifadesini kullanması Genel Kurul'da tartışma yarattı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ocak 2014 15:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
TBMM Genel Kurulu tartışmayla açıldı

AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun'un, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'ye yönelik "derenin öbür tarafından" ifadesini kullanması, Genel Kurul'da tartışma yarattı.

TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı.

Gümdemdışı söz alan MHP Samsun Milletvekili Cemalettin Şimşek, Türkiye'nin nereye savrulacağı belli olmayan bir karmaşıklık içerisinde olduğunu savundu.

"Meclis'in önüne Başbakan'ın dayatmasıyla getirilen yasalar, burada parmaklarınızla onaylanıyor" ifadesini kullanan Şimşek, "Sayın Başbakan giderek iyice insicamını kaybetti. Ağzından çıkanı kulağı duymuyor. Başbakan'ın dinlenmeye ve tıbbi destek almaya ihtiyacı var" dedi. Bu sözler üzerine, TBMM Başkanvekili Yakut, Şimşek'i İçtüzük kurallarına göre konuşmaya davet etti. Şimşek, şunları söyledi:

"TIR'larda arama yapan kişiler hakkında soruşturma açılmıştır. Türkiye tarihinde ilk defa kamu görevlileri, kendilerine ait görev ve sorumlulukları yerine getirirken soruşturma geçirmek gibi durumla karşı karşıya kalmıştır.

Yargıyı rahat bırakın. Bir endişeniz yoksa insanlar yargılansınlar, insanları niçin zan altında bırakıyorsunuz? Yargılanma bir haktır. Kimseyi bu haktan mahrum edemezsiniz."

Yalova'ya yapılan yatırımlarla ilgili söz alan AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Şimşek'i, sözlerinden dolayı kınadığını ve özür dilemesi gerektiğini kaydetti.

Hükümeti hedef alan 17 Aralık operasyonunun hedefine ulaşamadığını ancak ülke ekonomisine ciddi zarar verdiğini belirten Coşkun, "Bunun hesabını vereceksiniz. Ayakkabı kutuları da elinizde kalacak" ifadesini kullandı.

CHP Ardahan Milletvekili Ensan Ögüt, Ahıska Türklerinin sorunlarıyla ilgili Gündemdışı konuşma yaptı.

-"Yalovalı" tartışması

Coşkun'un konuşmasının ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar'ın, Coşkun konuşurken, "Vatandaş kaç paraya geçecek köprüden, yuh be" diye laf attığını ve bunda bir hakaret bulunmadığını kaydetti.

Bu sözler üzerine, İnce konuşmasını sürdürürken bazı AK Parti'li milletvekillerinin "yuh" dedikleri duyuldu.

İnce, "Rüşveti, yolsuzluğu operasyon olarak anlatıyorsun, o kasaları, dolarları ben mi koydum?" diye sordu.

Yeniden söz alan Coşkun, "Maksadım kapışmak ve yarışmak değil. Grubuna hakim olman lazım ama oradaki milletvekili nefes almadan 'yuh' diyecek kadar ileri gitmiştir ve bunu saygısızlık saymıyorsun. Sizin edep, adap, haya anlayışınız da değişik. O ayakkabılar elinizde kalacak. Onlarla iki ay oynayın" dedi.

Coşkun, İnce'ye "Sen Yalova için ne yaptın şimdiye kadar?" diye sordu.

Coşkun'un konuşmasında İnce'ye yönelik "Derenin öbür tarafından" ifadesini kullanması, Genel Kurul'da tartışma başlattı.

Yeniden söz alan İnce, 12 yılda Yalova'dan alınan vergilerin, verilenlerden 1,5 kat fazla olduğunu savundu.

İnce, "Taksim'in iki köşesinde birer saat duralım seninle. Bir saatte bana bin kişi gelir resim çektirir, sana bir kişi gelsin maaşımı sana bağışlarım. Yalova'nın adını marka yaptım ben, daha ne yapayım" diye konuştu.

"Derenin öbür tarafı" ifadesinin "çok ayıp" olduğunu belirten İnce, "Ben kendimi Yalovalı hissediyorum ama sen kendini Yalovalı hissetmiyorsun. Göçmenlere hakaret ediyorsun. Derenin öbür tarafını Yalova'da göstereceğim ben sana" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu da Coşkun'un "Türkiye'yi ikiye ayıran çok ciddi, hatalı bir söz sarf ettiğini" söyleyerek, özür dilemesini istedi. Halaçoğlu, "(Derenin öbür tarafı) dediğiniz Anadolu'dan oraya göç ettirilmiş Türklerdir. Siz yine az bölüyorsunuz. Başbakanınız 36 parçaya bölüyor. Siz derenin hangi tarafındasınız?" diye sordu.

TBMM Başkanvekili Yakut da Coşkun'un konuya açıklık getirmesini, özür dilemesini istedi.

Yeniden söz alan Coşkun, "Yüce Meclis'e en fazla saygı duyan milletvekiliyim. Özür dilemem gereken bir durum olsa gözümü yumar dilerim ama ben özür dileyecek bir şey söylemedim. Sayın milletvekili beni Yalovalı olmamakla suçlayınca, bizim oralarda çok kullanılır, bunlar Anadolu muhabbetidir, şiveleridir, çok kullanılan laflardır. Buradan bir şeyler çıkarmaya çalışmayın, asla mümkün değil. Biz vatandaşlarımıza sonsuz saygı içindeyiz. Ötesi de berisi de bizimdir. Tüm vatandaşlar bizim kardeşimizdir. 76 milyon bizim kardeşimizdir" dedi.

Tartışmaların devam etmesi üzerine Yakut, birleşime ara verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber