'Sermayecik' modeli Türkiye'ye örnek oluyor

Türkiye'de ilk kez Yalova'da uygulanan "Sermayecik Köyü Kırsal Kalkınma Modeli", şehre göçle boşalan köylere örnek olacak. Yalova Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan, bu modelin bütün Türkiye'de anlatılacağını söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Ocak 2014 18:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Sermayecik' modeli Türkiye'ye örnek oluyor

Türkiye'de ilk kez Yalova'da uygulanan "Sermayecik Köyü Kırsal Kalkınma Modeli", şehre göçle boşalan köylere örnek olacak. Yalova Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan, bu modelin bütün Türkiye'de anlatılacağını söyledi.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından desteklenen ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Sermayecik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından sürdürülen "Sermayecik Köyü Kırsal Kalkınma Modeli" Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda yapılan panelle tanıtıldı. Panel öncesinde, "Sermayecik Bir Başarı Öyküsü" adlı fotoğraf sergisi de açıldı. Hep birlikte fotoğraf sergisini gezen davetliler daha sonra panelin düzenleneceği salona geçti.

Yalova Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan, Sermayecik'de yaşananın kelimenin tam anlamıyla bir başarı hikayesi olduğunu ifade ederek, "Sermayecik köyü bundan 8-10 yıl öncesine kadar nüfusu hızla azalan, gençlerin geleneksel tarım modelini terk ederek köyden ayrıldığı bir yerdi. Ancak MARKA desteği ile hayata geçirilen model sayesinde köy yeniden canlandı. Halkın sahip çıkması ile birlikte gidenler köylerine geri dönerek tarım yapmaya başladı. Şu anda 500 tonun üzerinde çileğin üretildiği bir köy var karşımızda. Burada uygulanan model gerek hazırlanan kitaplarla, çekilen belgeselle Türkiye'ye örnek model olacak. Tüm ülkedeki Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerine gönderilecek. Bu proje diğer iller içinde artık uygulamaya sokulacak. Biz bu modelin nasıl hayata geçtiğini herkesin bilmesini istiyoruz. Bu başarıya imza atan Sermayecik köyü halkı ile gurur duyuyoruz" dedi.

Yalova Vali Yardımcısı Hasan Gürsoy ise, "Anadolu'da birçok köy halkı tarımı bırakıp köylerini terk ediyor. Sermayecik de aynı süreci yaşamış bir köy. Ama burada hayata geçen proje sonrasında yaşananlar ülke genelindeki köyler için bir umut oldu. Bu başarı hikayesi diğer köylerimize de ilham kaynağı olacak. Buradan yayılan bu umut tüm ülkemizdeki boşalan köylerde yeniden geri dönüşün ve tarıma başlamanın fitilini ateşleyecek" diye konuştu.

Ardından projenin detayları anlatıldı. Panele İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Alkış moderatörlük yaparken, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Serkan Gürlük, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Koordinatörü Hamza Yıldız, Yalova Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan ve Sermayecik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Resül Çiftçi ise konuşmacı olarak katıldı. Paneli Yalova Vali Yardımcısı Hasan Gürsoy, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, AK Parti Yalova İl Başkanı Mustafa Pehlivan, il müdürleri, Sermayecik halkı ile vatandaşlar dinledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber