Köy okuluna internet Telekom'a takıldı

Haber Giriş : 11 Mayıs 2006 07:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Okullarda bilgisayar kullanımını yaygınlaştırmak için devam eden bedava bilgisayar kampanyası, bazı bölgelerde internet erişimi bulunmaması nedeniyle sekteye uğradı.

İnternet kullanımına imkân verecek kablo sistemi ve altyapının temini için uzun zaman gerekeceğini planlayan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), sorunun aşılması için Türk Telekom ile masaya oturdu. Veri aktarımının kabloya bağlı kalmadan, uydu üzerinden sağlanması önerisi tek çözüm gibi dururken, bu da lisans engeline takılıyor. Projenin büyük ortaklarından Türkiye Bilişim Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜBİSAD) Başkanı Orhan Göksal, altyapı sahibi Türk Telekom olduğu için çözüm üretmenin de kolay olmayacağını söylüyor. Göksal, ?Özel sektör şirketleri kablosuz teknolojilerle bir çözüm üretebilir mi, diye araştırıyoruz. Bu konu, aynı zamanda düzenleme ve lisansları da içerdiği için çok yönlü bir hâl alıyor. Anlaşılan tam çözüm için biraz zaman geçecek gibi görünüyor.? diyor. Proje kapsamında Türkiye genelinde belirlenen 46 bin bölgenin yüzde 70'ine ulaşıldı. Ancak 12 bin okula, internet bağlantısı kurulamadığı için bilgisayar laboratuvarı açılamıyor. Bakanlık, dijital santralların devreye girmesi gerektiğini belirterek, Türk Telekom'un sorunu gidermesini istiyor. Telekom yetkilileri ise proje doğrultusunda 22 bin 500 okula geniş bant internet erişimi ADSL ile hızlı internet bağlantısı gerçekleştirildiğini, fakat diğer okullara ADSL ile ulaşmanın mümkün olmadığını savunuyor. Bu bölgelerdeki sıkıntıyı telefon üzerinden internet bağlantısıyla gidermeye çalışacaklarını açıklayan yetkililer, 3 bin 500 okula daha ADSL hizmeti götürülmesi yönünde yapılan çalışmaların devam ettiğini belirtiyor.

Türkiye genelinde 2,5 milyonu işyerlerinde olmak üzere toplam 4,2 milyon bilgisayar bulunuyor. Kampanya öncesinde okullardaki toplam bilgisayar sayısı ise 240 bin idi. Diğer bir ifadeyle yaklaşık 71 öğrenciye bir bilgisayar düşüyordu. Oranı artırmak isteyen bakanlık da TÜBİSAD'ın desteğini alarak 'Bilgisayarlı Eğitime Destek Kampanyası'nı hayata geçirdi. Bu kapsamda Dünya Bankası'nın katkılarıyla 10 bin bilişim teknolojisi sınıfı kuruldu. 6 bin 602 bilişim teknolojisi sınıfı ise kurulum aşamasında. Birçok okulun ADSL internet bağlantısı geçen yıl tamamlandı. Devlet Malzeme Ofisi aracılığı ile temin edilen bilgisayarlar, kalkınmada öncelikli illerden başlanarak dağıtılıyor. Ulaştırma Bakanlığı yılda yaklaşık 40 YTL'yi bulan ortaöğretim kurumlarındaki internet kullanım ücretlerinin okullardan alınmayacağını açıkladı. İşadamları da bilgisayar temini için büyük destek verirken, bilgisayarlar ihtiyaç önceliği dikkate alınarak dağıtılıyor. Laboratuvar kurulan bazı okullarda ise internet bağlantısı olmadığı için bilgisayarlar kullanılamıyor. Bursa gibi en gelişmiş bir vilayetin bile bazı civar köylerinde bu sorundan dolayı internet erişim imkânı yok. Kampanyada hedefe neredeyse ulaşıldığını belirten bakanlık yetkilileri ise şehir merkezindeki bazı okullarda dahi internet bağlantısının olmamasından yakınarak, uydu sisteminin devreye girmesiyle internet hizmetinin kesintisiz verilebileceğini söylüyor.

Yıldırım'ı 110 trilyonluk öpmem lazım

Bin 500 okula bilgi teknolojileri sınıfı kurulması, 17 bin okula internet erişimi sağlanması ve internet abonelik maliyetlerinin Ulaştırma Bakanlığı'nca karşılanmasını öngören protokol imzalandı. Törende eğitime en büyük desteğin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından verildiğini söyleyen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ?Sayın Bakan eğitime 110 milyon YTL'lik daha destek vermiştir. Bunun karşılığında kendisini 110 trilyonluk öpmem lazım. Bu kaç kere ediyor Sayın Bakan?? diye espri yaptı. Yıldırım ise, ?Paranın kokusunu aldınız.? şeklinde karşılık verdi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber