Röntgen teknisyenlerine yıpranma payı

Danıştay, iş ve işyeri koşulları itibariyle "ağız ve diş sağlığı merkezlerinde ve hastanelerinde röntgen teknisyeni olarak görev yapan personelin" fiili hizmet süresi zammından faydalandırılmalarına yönelik uygulamanın yürütmesini durdurdu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Ocak 2014 12:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Röntgen teknisyenlerine yıpranma payı

FERDİ TÜRKTEN - Danıştay, iş ve işyeri koşulları itibariyle ağız ve diş sağlığı merkezlerinde ve hastanelerinde röntgen teknisyeni olarak görev yapan personelin fiili hizmet süresi zammından faydalandırılmalarına yönelik uygulamanın yürütmesini durdurdu.

Türk Sağlık-Sen, ağız ve diş sağlığı merkezlerinde ve hastanelerinde çalışan röntgen teknisyenlerinin fiili hizmet süresi zammıyla ilgili Danıştay'da dava açmıştı.

Danıştay 11. Dairesinin kararında, ilgili mevzuat değerlendirilerek, sağlık alanında çalışan personelin şua izninden ve fiili hizmet süresi zammından yararlanabilmesi için öncelikle radyasyon görevlisi sayılıp sayılamayacağının belirlenmesi gerektiği, bunun ise personelin görev yaptığı birim ve maruz kaldığı radyasyonun dozuna göre saptanacağı belirtildi.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumunca, konuyla ilgili tereddütü giderme amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) görüş alındığı anlatılan kararda, SGK'nın, bu kişilerin, çekim sırasında hastayı veya filmi tutmadığı, film hastanın kendisi veya yakını tarafından tutulduğu ve sorumlu kişinin film çekimi sırasında faydalı ışın demetinin aksi yönünde en az 2 metre uzaklıkta veya koruyucu bir engel arkasında bulunduğu gerekçeleriyle fiili hizmet süresi zammından yararlandırılmalarına imkan bulunmadığı yönünde görüş bildirdiği aktarıldı.

SGK'nın, ayrıca bu kişilerin şua izni kullanmalarının fiili hizmet süresi zammından yararlandırılacakları anlamına gelmediğini belirttiği kaydedilen kararda, bu görüş üzerine Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumunun söz konusu işlemi tesis ettiği anlatıldı.

Ağız ve diş sağlığı merkez ve hastanelerinde röntgen teknisyeni olarak görev yapan personelin "Sağlık Hizmetlerinde İyonlaştırıcı Radyasyon Kaynakları ile Çalışan Personelin Radyasyon Doz Limitleri ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelikte" tanımlanan denetimli alanlarda çalışan radyasyon görevlileri olduğu ve radyasyona maruz kalmaları nedeniyle bu kişilere şua izni kullandırıldığı ifade edilen kararda, şunlar kaydedildi:

"Bu durumda, yaptıkları iş ve işyeri koşulları itibarıyla, ağız ve diş sağlığı merkez ve hastanelerinde röntgen teknisyeni olarak görev yapan personelin 5510 sayılı Kanun'un 40. maddesinin 2. fıkrasının 11. bendi uyarınca fiili hizmet süresi zammından yararlandırılmaları gerektiğinden, aksi yönde tesis edilen dava konusu işlem, açıkça hukuka ve ilgili mevzuata aykırı olup, uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararlara yol açacak nitelikte bulunmaktadır. Açıklanan nedenlerle, Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumunun, dava konusu işleminin yürütmesinin durdurulması isteminin kabulüne karar verildi."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber