Prim affı için Bağ-Kur'a gelenler kuyruğa takılıyor

Haber Giriş : 11 Mayıs 2006 09:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağ-Kur ve SSK'nın alacaklarına getirilen taksitlendirme imkanından yararlanmak isteyen borçlular ilginç bir engelle karşılaşıyor.

Borcunu ödeyip emekli olabilmek için sabahın erken saatlerinde kurumların kapısına koşan vatandaşlar, işlerin ağır aksak ilerlemesinden şikayetçi. Memurların ilgisizliği ve yeterli bilgi alınamaması da memnuniyetsizliği artırıyor. Bağ-Kur Ankara İl Müdürlüğü önünde oluşan ?kuyruk'tan ve ?ilgisizlik'ten yakınan pek çok borçlu pes etme noktasına geldiğini söylüyor. Birkaç kez vazgeçmesine rağmen hanımının ısrarı üzerine kuyruklara geri döndüğünü anlatan İsmail Saygılı, tepkisini şu sözlerle dile getiriyor: ?Devlete borcumuzu ödemek için her gün Beypazarı'ndan 1,5 saat yol gelip kapıya dayanıyoruz. Karşılaştığımız muamele bıktırıyor.? Bağ-Kur Genel Müdürü Saner Güngör ise güvence veriyor: ?15 ek vezne yaptık. Yine de yetişemiyoruz. Sigortalılarımız merak etmesin, isteyen herkesin borçlarını taksitlendireceğiz. Hafta içi geç saatlere kadar, hafta sonu da gün boyu çalışıyoruz.?

Hükümet, toplam 21,3 milyar yeni lirayı bulan prim borcu alacağına 60 ay vade imkanı getirdi. Cumhuriyet tarihinin 19. prim affı uygulaması beklenenden daha çok rağbet gördü. 16,5 milyar YTL'lik alacağı ile toplam borç içinde önemli ağırlığa sahip Bağ-Kur'un önünde uzun kuyruklar oluştu. İşlemlerin yavaşlığı yüzünden ilk ay ancak yüzde 10 seviyesinde borç taksitlendirmesi yapılabildi. Borç yapılandırmaya müracaatlar 31 Mayıs'a kadar kabul edilecek. Kuyrukta bekleyen sigortalılardan 51 yaşındaki İsmail Saygılı, borcunu ödemek için bir haftadır beklediğini dile getiriyor. Saygılı, ?22 bin YTL'lik borcu ödemek için 200 YTL masraf yaptım. Her gün yol parası veriyorum. Tam vazgeçmiştim ki, hanım razı olmadı. Sırf çocukların hastanelerden yararlanması için yeniden kuyruklara döndüm. Yetkililer buna bir çare bulsun.? diyor. Eşinin prim borcunu ödemek için gelen Yusuf Korkmaz ise 1 aydır kuyruğa takılı kalmaktan yakınıyor. ?Lakin, henüz borç tutarını bile öğrenemedim.? diyen Korkmaz, her gün eli boş dönmekten şikayet ediyor. Yusuf Korkmaz, ?Çalıştığım için patrondan izin alıp geliyorum. Burada da saatlerce kuyrukta beklemek gerekiyor. Nasıl yapacağım bilmiyorum.? şeklinde sitem ediyor. Esnaf ve çiftçilerin prim borçlarını ödemek için koştuğu kurum, ilk haftalarda da yapılan hesap yanlışlığı ile gündeme gelmişti. Çok sayıda sigortalı, yasada belirtilen oranlarda indirim yapılmadığını görünce tepki göstermişti. AK Parti milletvekili Ünal Kacır'ın yaptığı uyarıyla da bilgisayar programındaki hata giderilerek, indirimler vatandaşın borcuna yansıtılmıştı.

3,4 milyar yeni lira taksite bağlandı

2003'te getirilen sosyal güvenlik affında 18 milyar YTL'lik borcun 2 milyarı tahsil edilebilmişti. Borcu 60 aya kadar vadelere bölen hükümet, bu kez Bağ-Kur'dan 8 milyar, SSK'dan 3,5 milyar YTL'lik tahsilat hedefliyor. Ancak geçen 1 aylık sürede müracaat sayısındaki yükseklik taksitlendirilen tutara yansımadı. SSK'da taksite bağlanan borç 800 milyon YTL'de kalırken, Bağ-Kur'da rakam 2,6 milyar yeni lirayı buldu. Sosyal güvenlik uzmanı Ziya Perver'e göre kuyruklar ve ilgisizlik tahsilat hedefini tutturmayı zorlaştıracak. Perver, ?Borcunu ödemek isteyene müşteri hassasiyetinde yaklaşılması gerek.? tavsiyesinde bulundu.

BAĞ-KUR

Toplam sigortalı: 3.385.806

Borçlu: 2.187.540

Kendi hesabına çalışan

sigortalı: 996.648

Borçlu: 716.116

Tahsil edilmesi gereken:

16,7 milyar YTL

Başvuru*: 296 bin 420

Taksitlendirilen*: 2,6 milyar YTL

*10 Mayıs 2006 itibarıyla

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber