Rekabetin Korunması Kanunu değişiyor

Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Ocak 2014 13:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Rekabetin Korunması Kanunu değişiyor

Tasarıyla, rekabet hukukunun AB mevzuatına uygun hale getirilmesi amaçlanıyor ve OECD'nin Türkiye Rekabet Hukuku ve Politikası Gözden Geçirme Raporu'ndaki öneriler doğrultusunda değişiklikler yapılıyor.

Yoğunlaşma işlemlerini tanımlayarak ortak girişimlerin hukuki durumlarını netleştiren tasarı, yoğunlaşma işlemleri bakımından soruşturma prosedürünün uygulanmasına son veriyor.


MADDE 1- 7/12/1994 tarihli ve 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 4 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"Kurul, pazar payı ve ciro gibi ölçütleri önceden belirlemek kaydıyla bazı anlaşma, uyumlu eylem ve teşebbüs birliği karar ve eylemlerini soruşturma konusu yapmayabilir. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Kurul tarafından çıkarılan tebliğ ile belirlenir."

MADDE 2- 4054 sayılı Kanunun 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 5- Kurul, aşağıdaki hallerin tamamının varlığı durumunda, teşebbüsler arası anlaşma ve uyumlu eylemler ile teşebbüs birliği kararlarının 4 üncü maddenin uygulanmasından muaf olduğuna karar verebilir:

a) Malların üretimi veya dağıtımı ile hizmetlerin sunulmasında ekonomik ya da teknik gelişmenin veya iyileşmenin sağlanması.

b) Tüketicilerin bundan yarar sağlaması.

c) İlgili piyasanın önemli bir bölümünde rekabetin ortadan kalkmaması.

d) Rekabetin kısıtlanmasının (a) ve (b) bentlerinde belirtilen amaçların elde edilmesi için gerekli olması.

Muafiyet bildiriminin ve incelemesinin usul ve esasları Kurul tarafından çıkarılan tebliğ ile belirlenir.

Muafiyet belirli bir süre için veya süresiz olarak verilebilir. Muafiyet, anlaşmanın ya da uyumlu eylemin yapıldığı veya teşebbüs birliği kararının alındığı tarihten itibaren geçerlidir. Muafiyet şarta bağlanabilir ve/veya muafiyet karan ile birtakım yükümlülükler getirilebilir.

Kurul aşağıdaki hallerde muafiyet kararım geri alabilir, kararda değişiklik yapabilir ya da tarafların belirli davranışlarını yasaklayabilir:

a) Kararın alınmasına esas teşkil eden herhangi bir unsurda değişiklik olması.

b) Kararda öngörülen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi.

c) Karaim yanlış, yanıltıcı veya eksik bilgiye dayanılarak verilmiş olması.

Geri alma karan, dördüncü fıkranın (b) ve (c) bentlerinde öngörülen hallerde geriye dönük olarak uygulanabilir.

Kurul, belirli konulardaki anlaşma, uyumlu eylem ve teşebbüs birliği kararlarına grup olarak muafiyet tanınmasını sağlayan tebliğler çıkarabilir. Grup muafiyeti tebliği kapsamında olan anlaşma, uyumlu eylem ve teşebbüs birliği kararlanmn birinci fıkrada sayılan koşullardan herhangi biriyle bağdaşmaz etkilere sahip olduğunun tespit edilmesi halinde, Kurul bu anlaşma, uyumlu eylem ve teşebbüs birliği kararlanmn grup muafiyeti kapsamı dışına çıkanlmasına karar verebilir."

MADDE 3- 4054 sayılı Kanunun 7 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Yoğunlaşma İşlemleri, Bildirimi ve İncelenmesi

MADDE 7- Kontrolde kalıcı değişiklik meydana getirecek şekilde;

a) İki veya daha fazla teşebbüsün birleşmesi, ya da

b) Bir ya da daha fazla teşebbüs veya halihazırda en az bir teşebbüsü kontrol eden bir ya da daha fazla kişi tarafından, ortaklık payı ya da malvarlığının satın alınması, sözleşme veya diğer bir yolla, bir veya daha fazla teşebbüsün tamamının ya da bir kısmının doğrudan veya dolaylı kontrolünün devralınması,

bu Kanun anlamında yoğunlaşma işlemi sayılır. Bağımsız bir iktisadi varlığın tüm işlevlerini kalıcı olarak yerine getirecek bir ortak girişimin oluşturulması da (b) bendi anlamında bir yoğunlaşma işlemidir.

Ülkenin tamamında ya da bir kısmında bir mal veya hizmet piyasasında, tek başma ya da birlikte hakim durum yaratılması veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesi başta olmak üzere rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucunu doğuracak yoğunlaşma işlemleri yasaktır.

Kurul tarafından belirlenen eşiklerin aşılması durumunda, yoğunlaşma işlemlerinin gerçekleştirilmeden önce Kuruma bildirilmesi zorunludur. Bildirim, Kurul tarafından hazırlanan bildirim formunda istenen bilgi ve belgelerin eksiksiz olarak Kurum kayıtlarına intikal ettirildiği tarihte yapılmış sayılır.

Kurul, bildirim tarihinden itibaren otuz işgünü içinde incelemeyi tamamlamak zorundadır. Ancak incelemenin derinleştirilmesi ihtiyacının ortaya çıkması durumunda inceleme süresi, özelleştirme yoluyla gerçekleştirilen yoğunlaşma işlemleri hariç, Kurul karan ile dört aya kadar uzatılabilir. İnceleme sonucunda Kurul, işleme aynen ya da belirli şart ve yükümlülükler çerçevesinde izin verebilir veya işlemi yasaklayabilir.

Kurulun inceleme süresinin sonuna kadar herhangi bir karar vermemesi halinde, işleme izin verilmiş sayılır.

İzin kararında öngörülen şart ve yükümlülükler, ancak bu madde kapsamında ortaya çıkabilecek rekabet sorunlarının giderilmesi amacıyla taraflarca verilebilecek taahhütlerin yerine getirilmesini sağlamaya yönelik olabilir.

İzin kararının taraflarca verilen yanlış veya yanıltıcı bilgiye dayanılarak alınmış olması ya da kararda öngörülen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi hallerinde, bu karar geri alınabilir.

Kurul, iznin geri alınması veya öngörülen şarta uyulmaması nedeniyle iznin ortadan kalkması durumunda, yoğunlaşma işleminin sona erdirilmesi için teşebbüslerin belirli faaliyetlerini yahut ortaklık paylarım devretmeleri de dahil gerekli gördüğü her türlü tedbiri alır. Bu durumda, tarafların konuya ilişkin savunmaları istenir.

Yoğunlaşma işlemleri, Kurul tarafından izin verilene kadar gerçekleştirilemez. Ancak Kurul, bildirilmesi zorunlu bir yoğunlaşma işleminin izin alınmaksızın gerçekleştirildiğinden haberdar olduğunda işlemi incelemeye alır. İnceleme sonucunda Kurul; 16 ncı madde gereğince idari para cezası verir ve ayrıca belirli şart ve yükümlülükler çerçevesinde işlemin devamına karar verebilir ya da işlemin sona erdirilmesi için teşebbüslerin belirli faaliyetlerini yahut ortaklık paylarım devretmeleri de dahil gerekli gördüğü her türlü tedbiri alabilir. Bu durumda, tarafların konuya ilişkin savunmaları istenir.

Kurul, tarafların yazılı görüşünü almadan yasaklama karan veremez. Bu durumda, görüş isteme yazısının tebliğinden görüşün Kuruma intikal ettiği tarihe kadar inceleme süresi durur.

Kurul, hangi yoğunlaşma işlemlerinin Kuruma bildirilmesi gerektiğini, bildirimin ve incelemenin usul ve esaslarım tebliğlerle belirler.

Yoğunlaşma niteliğinde olmayan veya Kurul tarafından belirlenecek eşikleri aşmayan yoğunlaşma işlemleri Başkanlık tarafından sonuçlandınlır."

"Rekabet Savunuculuğu

MADDE 8- Kurum, ülke çapında rekabet ortamının tesisi ve geliştirilmesi, rekabet hukuku ve politikasının etkinliğinin sağlanması amaçlarıyla diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapar, kamuoyunun aydınlatılması ve rekabet bilincinin arttırılması için rekabet savunuculuğu faaliyetlerinde bulunur.

Kurum ayrıca, mal ve hizmet piyasalarında 4 üncü, 6 ncı veya 7 nci maddelerde yasaklanan eylem ve işlemlerle benzer etkiye sahip sonuçlar doğurabilecek idari işlem ve düzenlemeler hakkında ilgili kurum ve kuruluşlara görüş gönderebilir; kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının bu nitelikteki idari işlem ve düzenlemelerinin iptali için Kurul kararı ile yargı yoluna başvurabilir.

Rekabet savunuculuğu çerçevesinde; mal ve hizmet piyasalarında rekabetçi bir ortam oluşturulması ve geliştirilmesi amacıyla, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamak, ortak politika önerilerinde bulunmak ve rekabetçi ortamı etkileyebilecek konulara ilişkin görüş bildirmek üzere Rekabet İstişare Konseyi kurulur. Konseyin sekretarya hizmetleri Kurum tarafından yürütülür. Konseyin oluşumu, görev ve yetkileri ile çalışma usul ve esasları Bakanlıkça çıkarılan yönetmelikle belirlenir."

MADDE 5- 4054 sayılı Kanunun 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 9- Kurul, 4 üncü, 6 ncı veya 7 nci maddelerin ihlal edildiğini tespit ederse, ilgili teşebbüs veya teşebbüs birliklerine rekabetin tesisi için yerine getirilmesi ya da kaçınılması gereken davranışları ve teşebbüslerin belirli faaliyetlerini yahut ortaklık paylarım devretmeleri gibi yapısal tedbirleri nihai kararında bildirebilir.

Kurul, nihai kararın alınmasına kadar ciddi ve telafi olunamayacak zararların ortaya çıkma ihtimalinin bulunduğu durumlarda, ihlalden önceki durumu koruyucu nitelikte ve nihai kararın kapsamım aşmayacak şekilde geçici tedbirler alabilir.

Kurul, 4 üncü veya 6 ncı maddelerin ihlaline ilişkin emarelerin varlığı halinde, ilgili teşebbüs veya teşebbüs birliklerine konuyla ilgili görüş bildirebilir."

MADDE 6- 4054 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Uzlaşma

MADDE 10- Kurul, hakkında soruşturma başlatılan ve ihlalin varlığını kabul eden teşebbüs veya teşebbüs birlikleri ile soruşturma raporunun tebliği tarihine kadar uzlaşabilir.

Kurul, uzlaşma kararlarında; ihlalin niteliği ve ağırlığı, ilgili pazarın ve teşebbüslerin büyüklüğü, soruşturma ve dava süreçlerinin neden olacağı maliyetler ile ihlalin ve sürecin hızlı ve kesin bir şekilde sonlandınlması sayesinde elde edilecek faydalar, ihlalin kapsamına ilişkin görüş ve değerlendirme farklılıklarının boyutu gibi hususları dikkate alır.

Sürecin uzlaşma ile neticelenmesi halinde, üzerinde uzlaşılan idari para cezası ve uzlaşma metninde yer alan hususlar dava konusu yapılamaz.

Uzlaşmaya ilişkin diğer usul ve esaslar Kurul tarafından çıkarılan yönetmelik ile belirlenir."

t

"Bilgi ve Belge İsteme

MADDE 14- Kurum, bu Kanun ile verilen görevlerini yerine getirirken, konusuyla ilgili ve sınırlı olmak kaydıyla gerekli gördüğü her türlü bilgi ve belgeyi, gerçek ve tüzel kişilerden, teşebbüs ve teşebbüs birliklerinden, kamu kurum ve kuruluşlarından isteyebilir. İstenen bilgi ve belgenin belirlenen süre içinde verilmesi zorunludur. Devlet sim niteliği taşıyan bilgi ve belgeler hariç olmak üzere, özel kanunlarda yazılı gizlilik ve sır saklama hükümleri ileri sürülerek bilgi ve belge vermekten imtina edilemez."

MADDE 8- 4054 sayılı Kanunun 15 inci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan "teşebbüslerin veya teşebbüs birliklerinin" ibaresinden sonra gelmek üzere "ve bunların yöneticilerinin ve çalışanlarının" ibaresi eklenmiş, (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (c) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiş, ikinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan "uzmanlar" ibaresi "meslek personeli", ikinci cümlesinde yer alan "Uzmanlar" ibaresi "Meslek personeli" şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"a) Defterlerini veya her türlü ortamda tutulan veri ve belgelerini inceleyebilir, bunların her türlü kopya ve çıktılarını alabilir,"

"d) İncelemenin gerektirdiği hallerde, teşebbüsün temel faaliyetlerini aksatmayacak şekilde büro, dolap ve benzeri yerleri, veri ve bilgi içeren vasıtayı en fazla yirmidört saat için mühürleyebilir."

"Kurum, gerekli görülen hallerde, meslek personeline yerinde inceleme sırasında teknik destek vermesi amacıyla diğer personelini de görevlendirebilir."

MADDE 9- 4054 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan "ve menfi tespit" ibaresi yürürlükten kaldırılmış, aynı bentte yer alan "birleşme ve devralmalar" ibaresi "yoğunlaşma işlemleri", (b) bendinde yer alan "birleşme ve devralmaların" ibaresi "yoğunlaşma işlemlerinin", aynı fıkrada yer alan "binde biri oranında" ibaresi "binde birine kadar" ve "binde beşi oranında" ibaresi "binde beşine kadar" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 10- 4054 sayılı Kanunun 22 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Üyeler, 23 üncü maddedeki şartlan taşıyanlar arasından Bakanlar Kurulunca atanır. Bakanlar Kurulu; üç üyeyi Bakanlığın, bir üyeyi Adalet Bakanlığının, bir üyeyi Kalkınma Bakanlığının, bir üyeyi Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakanlığın ve bir üyeyi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin her boş üyelik için kendi kurumlan içinden veya dışından göstereceği ikişer aday arasından atar. Adalet Bakanlığı kontenjanından atanacak üyenin hukuk fakültesi mezunu olması, Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakanlık kontenjanından atanacak üyenin sermaye piyasalan, bankacılık veya finans alanında deneyim sahibi olması, Bakanlık kontenjanından atanacak üyelerden birisinin ise Kurumda başkan yardımcısı, hizmet birimi yöneticisi veya meslek personeli olarak çalışmış olması şarttır."

"MADDE 23- Kurul üyesi olabilmek için aşağıdaki şartlar aranır:

a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (1), (4), (5), (6) ve (7) numaralı alt bentlerinde belirtilen şartlan taşımak.

b) Hukuk, iktisat, siyasal bilgiler, işletme, iktisadi ve idari bilimler veya mühendislik fakültelerinin herhangi birinden yahut bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen yükseköğretim kurumlanndan mezun olmak.

c) Kamu ve/veya özel sektörde yükseköğrenim sonrası en az on yıl çalışmış olmak."

MADDE 12- 4054 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"Kurul üyelerinin görev süresi altı yıldır. Görev süresi sona eren Kurul üyeleri bu göreve en fazla bir kez daha atanabilir. Görev süresinin sona ermesi nedeniyle veya herhangi bir nedenle üyeliğin boşalması halinde, bu göreve 22 nci ve 23 üncü maddelerdeki esaslara göre bir ay içinde atama yapılır. Görev süresi sona ermeden herhangi bir nedenle boşalan üyeliğe atanan kişi, yerine atandığı üyenin görev süresini tamamlar."

"Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (5) numaralı alt bendinde öngörülen suçlarla ilgili olarak haklarında ceza davası açılan Kurul Başkan ve üyelerinden görevi başında kalması sakıncalı görülenler, Bakanlar Kurulu tarafından tedbiren görevden uzaklaştırılabilir. Görevden uzaklaştırılan Kurul Başkan ve üyeleri hakkında Devlet Memurları Kanununun ilgili hükümleri uygulanır. Bu şekilde geçici olarak boşalan üyeliklere, tedbiren görevden uzaklaştırılan üye göreve dönünceye kadar ve her halükarda söz konusu üyenin üyelik süresini geçmemek üzere 22 nci ve 23 üncü maddelerdeki şartlan taşıyanlar arasından Bakanlar Kurulunca atama yapılabilir."

MADDE 13- 4054 sayılı Kanunun 25 inci maddesinin birinci ve üçüncü fikralan aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Kurul Başkan ve üyeleri, asli görevlerini aksatmayacak şekilde; bilimsel amaçlı yaym yapabilir, ders ve konferans verebilir ve bunlardan doğacak telif haklan ile ders ve konferans ücretlerini alabilirler. Amacı sosyal yardım ve eğitim işlerine yönelmiş demek, vakıf ve benzeri kurum ve kuruluşlardaki görevler ile kar amacı gütmeyen kooperatif ortaklığı hariç, özel bir kanuna dayanmadıkça resmi veya özel hiçbir görev alamaz, ticaretle uğraşamaz, ortaklıklarda pay sahibi olamazlar."

"Kurul üyeleri üyeliklerinin sona ermesinden, Kurum personeli ise Kurumdan aynlmalanndan itibaren iki yıl süreyle bu Kanunun uygulanmasıyla ilgili olarak herhangi bir teşebbüsü veya teşebbüs birliğini idari ve yargısal süreçlerde temsil edemez."

MADDE 14- 4054 sayılı Kanunun 27 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 27- Kurulun görev ve yetkileri şunlardır:

a) Bu Kanunun ilgili maddeleri kapsamında yürütülen muafiyet ve yoğunlaşma incelemeleri ile önaraştırmalan ve soruşturmalan karara bağlamak, resen veya şikayet üzerine önaraştırma veya soruşturma yaptırmak, sektör araştırması yapılmasına karar vermek.

b) Bu Kanunun ihlalinin tespit edilmesi halinde, bu ihlale son verilmesi için gerekli tedbirleri alıp bundan sorumlu olanlara idari para cezalan uygulamak.

c) Bu Kanunun uygulanması ile ilgili yönetmelik, tebliğ ve kılavuz gibi ikincil düzenlemeleri yapmak.

d) Rekabet politikası ile ilgili olan ve Başkanlık tarafından önemi itibarıyla Kurul gündemine alınan mevzuat ve konular hakkında görüş bildirmek.

e) Bu Kanunun uygulanmasına ilişkin kurumsal çalışmalar hakkında Kurumun ana stratejisi, amaç ve hedefleri ile önemlilik ve önceliklendirme politikalarım belirlemek.

f) Bu Kanun hükümlerini etkin bir şekilde uygulamak için Avrupa Birliği Komisyonu veya diğer ülke rekabet otoriteleri ile işbirliği yapılmasına ilişkin usul ve esasları belirlemek.

g) Başkan Yardımcıları ve Baş Hukuk Müşavirini Başkanın teklifi üzerine atamak.

h) Kurumun bütçesini karara bağlamak, gerekirse bütçe kalemleri arasında aktarma yapılmasına karar vermek.

ı) Kanunlarla verilen diğer görevleri yerine getirmek."

MADDE 15- 4054 sayılı Kanunun 28 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Kurulun Toplantı ve Çalışma Usulü

MADDE 28- Kurul, Başkan tarafından yönetilir ve temsil edilir. Başkanın izin, hastalık, görevlendirme gibi görevde bulunamadığı haller ile görevden uzaklaştırılması durumunda ikinci Başkan, onun da bulunmadığı hallerde Kurulda görev süresi bakımından en kıdemli üye, Başkana vekalet eder.

Kurul üyeleri, kendileri ve üçüncü dereceye kadar kan ve ikinci dereceye kadar kayın hısımlarıyla ilgili olaylarda müzakere ve oylamaya katılamaz.

Kurul toplantılarının gizliliği esastır. İhtiyaç duyulması halinde, görüşlerinden yararlanılmak üzere Kurum personeli ve Kurul veya Başkan tarafından toplantıya katılmasında fayda görülen Kurum dışından kişiler Kurul toplantısına davet edilebilir. Ancak, Kurul kararlan toplantıya dışarıdan katılanlann yanında alınamaz.

Karara bağlanacak konular tartışıldıktan sonra Başkan en kıdemsiz üyeden başlayarak kıdem sırasına göre oylamayı yapar ve en son kendi oyunu verir. Kurul başkan ve üyelerinden hiçbiri herhangi bir konu veya sorun üzerinde azınlıkta kaldığım ileri sürerek oylamaya katılmaktan kaçınamaz. Oylamalarda çekimser oy kullanılamaz. Görüşme ve oylama sonucu tutanağa geçirilir, tutanak toplantıya katılan üyelerce imzalanır.

Geçerli mazereti olmaksızın üst üste üç, bir takvim yılında toplam beş toplantıya katılmayan Kurul üyeleri üyelikten çekilmiş sayılır. Bu durum, Kurul karan ile tespit edilir ve Bakanlığa bildirilir.

Kurul kararlan yerindelik denetimine tabi tutulamaz. Kurulun çalışma usul ve esaslan, Kurul tarafından çıkanlan yönetmelikle belirlenir."

MADDE 16- 4054 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 30- Başkanlığa ait görev ve yetkiler Başkan tarafından ifa edilir. Başkanın izin, hastalık, yurt içi ve yurt dışı görevlendirme ve görevde bulunmadığı diğer haller ile görevden alınması durumunda İkinci Başkan, onun da bulunmadığı hallerde Kurulda görev süresi bakımından en kıdemli üye Başkana vekalet eder.

Başkanlığın görev ve yetkileri şunlardır:

a) Kurul toplantılarının gündemim, gün ve saatini belirlemek, Kurul kararlannın yayımlanmasını ve tebliğini sağlamak, bu kararların gereğinin yerine getirilmesini temin etmek ve uygulanmasını izlemek.

b) Başkan Yardımcılan ve Baş Hukuk Müşaviri hariç Kurum personelini atamak.

c) Mal ve hizmet piyasalanndaki gelişmeleri izlemek, Kurul karan uyarınca sektör araştırmalan yaptırmak.

d) Kurumun yıllık faaliyet raporlarını, bütçesini ve mali tablolarını hazırlatmak, bütçenin uygulanmasını, gelirlerin toplanmasını ve giderlerin yapılmasını sağlamak.

e) Kurul ile hizmet birimlerinin uyumlu ve verimli çalışmasını sağlamak, hizmet birimleri arasında çıkabilecek görev ve yetki sorunlarım çözmek.

f) Ulusal ve uluslararası düzeyde Kurumun diğer kurum ve kuruluşlarla ilişkilerini yürütmek ve Kurumu temsil etmek.

g) Rekabet İstişare Konseyinin Başkanlığım yapmak, Konseyin sekretarya hizmetlerinin yürütülmesini sağlamak.

h) Başkanlık adma imzaya yetkili personelin görev ve yetki alanım belirlemek.

ı) Kurumun performansım ve mali durumunu gösteren raporları onaylamak.

j) Kurumun yönetim ve işleyişiyle ilgili idari, mali ve adli konulardaki diğer görevleri yerine getirmek.

k) 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun Kurumun tabi olduğu hükümleri saklı kalmak üzere, Kurumun iç denetimine ilişkin usul ve esasları belirlemek.

1) Kanunlarla verilen diğer görevleri yerine getirmek.

Başkan, görev ve yetkilerinden bir bölümünü, sınırlarını açıkça belirlemek ve yazılı olmak kaydıyla, alt kademelere devredebilir."

MADDE 17- 4054 sayılı Kanunun 32 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 32- Kurumun hizmet birimleri ile bunların temel sorumlulukları ve faaliyet al anlan şunlardır:

a) Denetim ve Uygulama Daire Başkanlıklan (I, II, III, IV, V); bu Kanunla Kuruma verilen temel görev ve sorumlulukların ifası kapsamında yer alan ana hizmetlerin yürütülmesi amacıyla ilk inceleme, önaraştırma, soruşturma, ön inceleme, nihai inceleme ve muafiyet incelemesi ile yoğunlaşma işlemleri gibi işleri yürütmek.

b) Kararlar ve Düzenlemeler Dairesi Başkanlığı; Kurul toplantılan ile sözlü savunma ve tefhim toplantılanna ilişkin işlemleri yapmak, gerekçeli kararlan yazmak, bu Kanunun uygulanmasıyla ilgili ikincil düzenlemeleri hazırlamak, Kurul kararlannın . uygulanıp uygulanmadığının ilgili birimlerle koordinasyon halinde izlenmesini sağlamak, talep halinde Kurulca görüşülecek konulara ilişkin görüş hazırlamak.

c) Kurumsal İlişkiler ve Rekabet Savunuculuğu Dairesi Başkanlığı; Kurumun yurtiçindeki ve yurtdışmdaki sivil veya kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik kurumsal ilişkilerini ve işbirliği çalışmalannı yürütmek, rekabet savunuculuğuna ilişkin faaliyetleri yürütmek, basm ve halkla ilişkilerle ilgili faaliyetlerini planlamak ve yürütülmesini sağlamak, 9/10/2003 tarihli ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununa göre yapılacak bilgi edinme başvurularım sonuçlandırmak.

d) Ekonomik Analiz ve Araştırma Dairesi Başkanlığı; Başkanlık veya Kurulca belirlenen sektörlerde/piyasalarda araştırma ve analizler yapmak, pişmanlık başvurularım kabul etmek, değerlendirmek ve ilgili birimlerle koordinasyonu sağlamak, kartellerle mücadele alanında yapılan çalışmalara katkı ve destek sağlamak, Kurum personelinin mesleki eğitimine yönelik faaliyetleri planlamak ve uygulanmasını temin etmek.

e) Bilgi Yönetimi Dairesi Başkanlığı; Kurumun bilişim altyapısı ile ilgili işlerini yürütmek, haberleşme ve bilgi güvenliğini sağlamak, Kurumun bilgi işlem ve otomasyon hizmetlerini yürütmek, bilgi teknolojilerim kullanarak etkin ve verimli iş, belge ve bilgi akış düzenini sağlayacak bilgi sistemlerine ilişkin işleri yapmak, Kurum hizmetleriyle ilgili veri tabam hazırlanması ve veri raporlan oluşturulması işlerini yürütmek,

f) Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı; 5018 sayılı Kanun, 22/12/2005 tarihli ve 5436 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuatla strateji geliştirme ve mali hizmetler birimlerine verilen görevleri yapmak,

g) İnsan Kaynaklan ve Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı; Yönetimi geliştirme, işgücü planlaması, Kurum personelinin özlük işleri, mali ve sosyal haklan ile idari hizmetlere yönelik her türlü iş ve işlemleri yapmak.

h) Hukuk Müşavirliği; Kurumun taraf olduğu adli ve idari davalarda, iç ve dış tahkim yargılamasında, icra işlemlerinde ve yargıya intikal eden diğer hukuki uyuşmazlıklarda Kurumu temsil etmek, Başkanlığa ve hizmet birimlerine hukuki danışmanlık hizmeti vermek, Kurumun menfaatlerini koruyucu, anlaşmazlıktan önleyici hukuki tedbirleri zamanında almak, anlaşma ve sözleşmelerin bu esaslara uygun olarak yapılmasına yardımcı olmak.

ı) Başkanlık Özel Kalem Müdürlüğü; Başkanlığın çalışma programı ile protokol ve tören işlerini düzenlemek ve yürütmek, Başkanlığın resmi veya özel yazışmalarına ilişkin işlemleri yapmak.

Hizmet birimlerinin görev, yetki ve sorumluluklan, yukanda belirtilen temel faaliyet alanlanna uygun olarak Başkanlık tarafından belirlenir. Bu maddede sayılan hizmet birimlerine veya doğrudan Başkanlığa bağlı olarak hizmetin özelliğine göre alt hizmet birimleri kurulması, kaldınlması ve bunlann bağlantısının değiştirilmesi Başkanlığın yetkisindedir. Bu maddede belirtilen görevler kapsamında; sayısı ikiyi geçmemek üzere yeni daire başkanlığı kurulmasına ve daire başkanlıklan arasında görev değişiklikleri yapmaya Kurulun teklifi üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanı yetkilidir.

Kurula ve Başkana yardımcı olmak üzere, toplamda sayısı onbeşi geçmemek üzere Kurum Başdanışmanı ve Başkan Danışmanı görevlendirilebilir."

MADDE 18- 4054 sayılı Kanunun 34 üncü maddesinin ikinci fikrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

"Kurul Başkan ve üyeleri ile Kurum personeline 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 11 inci maddesi uyarınca belirlenmiş emsali personele mali ve sosyal haklar kapsamında yapılan ödemeler aynı usul ve esaslar çerçevesinde ödenir. Kurul Başkan ve üyeleri ile Kurum personeli emeklilik haklan bakımından da emsali olarak belirlenen personel ile denk kabul edilir. Emsali personele yapılan ödemelerden vergi ve diğer yasal kesintilere tabi olmayanlar bu Kanuna göre de vergi ve diğer kesintilere tabi olmaz. Kurum personeli bu Kanunla düzenlenen hususlar dışında Devlet Memurlan Kanununa tabidir."

"Kurum kadrolan ekli (I) sayılı cetvelde gösterilmiştir. Söz konusu cetveldeki toplam kadro sayısı geçilmemek ve mevcut kadro unvanlan veya 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname eki cetvellerde yer alan kadro unvanlanyla sınırlı olmak üzere kadro, unvan ve derecelerinin değiştirilmesi ile bu kadroların kullanılmasına ilişkin usul ve esaslan belirlemeye Kurul yetkilidir.

Kurum personeli, Bakanlık dışında başka kamu kurum ve kuruluşlarında geçici olarak görevlendirilemez."

MADDE 19- 4054 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Meslek Personeli

MADDE 36- Meslek personeli; rekabet başuzmanlan, rekabet uzmanları ve rekabet uzman yardımcılanndan oluşur. Meslek personeli unvanım haiz olanlardan diğer kadro unvanlanna atananlann meslek personeli sıfatı devam eder.

Rekabet uzman yardımcılarının mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri, yarışma smavı, tez hazırlama ve yeterlik sınavı ile rekabet uzmanlığına atanmaları hakkında Devlet Memurları Kanununun ek 41 inci maddesi hükmü uygulanır ve bunlar aynı Kanunun 36 ncı maddesinin "Ortak Hükümler" bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendine göre derece yükselmesinden aynı usul ve esaslara göre yararlandırılır."

MADDE 20- 4054 sayılı Kanunun 38 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 38- Kurul Başkam ve Kurul üyeleri ile Kurum personeli, sosyal güvenlik açısından 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılır. Kurumda, Kurul Başkanı ve Kurul üyesi ile Kurum personelinin sosyal güvenlik hak ve yükümlülükleri 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi hükmü saklı kalmak kaydıyla anılan Kanun hükümlerine göre tespit olunur. 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı iken Kurul Başkam ve üyeliklerine atananlardan, bu görevleri sona erenler veya bu görevlerinden ayrılma isteğinde bulunanların bu görevlerde geçen hizmet süreleri kazanılmış hak aylık, derece ve kademelerinin tespitinde dikkate alınır; ancak akademik unvanların kazanılması için gerekli şartlar saklıdır. Bunlardan, bu görevleri sırasında 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi kapsamına girenlerin bu görevlerde geçen süreleri makam tazminatı ile temsil tazminatı ödenmesi gereken süre olarak değerlendirilir. Kamu kurum ve kuruluşlarında 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı iken Kurul Başkanı ve üyeliklerine atananların, önceki kurum ve kuruluşları ile ilişiklerinin kesilmesi kendilerine kıdem tazminatı veya işsonu tazminatı ödenmesini gerektirmez. Bu durumda olanların kıdem tazminatı veya işsonu tazminatı ödenmesi gereken hizmet süreleri, Kurul Başkam ve üyesi olarak geçen hizmet süreleri ile birleştirilir ve ilgisine göre emeklilik ikramiyesi, işsonu tazminatı veya kıdem tazminatı ödenecek süre olarak değerlendirilir.

Kurul Başkan ve üyeliklerine atananların Kurulda görev yaptıkları sürece önceki görevleri ile olan ilişkileri kesilir. Ancak, kamu görevlisi iken üyeliğe atananlar, memuriyete giriş şartlarını kaybetmemeleri kaydıyla, görev sürelerinin sona ermesi veya görevden ayrılma isteğinde bulunmaları ve otuz gün içinde eski kurumlanna başvurmaları durumunda atamaya yetkili makam tarafından bir ay içinde mükteseplerine uygun bir kadroya atanır. Atama gerçekleşinceye kadar, bunların almakta oldukları her türlü ödemelerin Kurum tarafından ödenmesine devam olunur. Bir kamu kurumunda çalışmayanlardan Kurul Başkan ve üyeliğine seçilip yukarıda belirtilen şekilde görevi sona erenlere, herhangi bir görev veya işe başlayıncaya kadar, almakta oldukları her türlü ödemeler Kurum tarafından ödenmeye devam edilir, bu şekilde üyeliği sona erenlere Kurum tarafından yapılacak ödemeler altı ayı geçemez ve bu süre içerisinde almakta oldukları ödemelerde meydana gelebilecek artışlar yansıtılmaz."

MADDE 21- 4054 sayılı Kanunun Dördüncü Kısım başlığı "İnceleme, Araştırma ve Soruşturmalarda Usul" şeklinde değiştirilmiş, bu Kısım başlığından sonra gelmek üzere aşağıdaki Bölüm eklenmiş ve 40 mcı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"BİRİNCİ BÖLÜM İlk İnceleme, Önaraştırma ve Soruşturma Usulü

İlk İnceleme ve Önaraştırma

MADDE 40- Kuruma ulaşan ihbar veya şikayetler, ciddi ve yeterli ya da konularının bu Kanun kapsamında olup olmadığı bakımından ilk incelemeye tabi tutuhıiv İlk, inceleme sonucunda, bu Kanun kapsamında olmadığı tespit edilen ya da ciddi veya yeterli bulunmayan başvurular Başkanlık tarafından reddedilir. ilk incelemeye ilişkin usul ve esaslar Kurul tarafından belirlenir.

Kurul, resen veya şikayet üzerine, 4 üncü veya 6 ncı maddeler çerçevesinde soruşturma açılmasına gerek olup olmadığının belirlenmesi amacıyla önaraştırma yapılmasına karar verebilir. Bu amaçla, yeterli sayıda meslek personeli raportör olarak Başkanlık tarafından görevlendirilir. Raportörler, elde ettikleri bilgileri ve konu hakkındaki görüşlerini içeren raporu, görevlendirildikleri tarihten itibaren iki ay içinde Kurula bildirir.

Önaraştırma raporunun Kurula teslimini takip eden onbeş işgünü içinde, Kurul, soruşturma açılmasına veya açılmamasına karar verir. Soruşturma karan, on işgünü içinde haklannda soruşturma açılanlara tebliğ edilir, aynca varsa şikayetçiye bildirilir.

Kuruma başvuru yapanlardan meşru bir menfaati olan gerçek ve tüzel kişiler şikayetçi sayılır."

MADDE 22- 4054 sayılı Kanunun 43 üncü maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Soruşturma

MADDE 43- Kurulun resen veya önaraştırma sonucunda soruşturma açılmasına karar vermesi halinde, Başkanlık soruşturmayı yürütecek yeterli sayıda meslek personelini raportör olarak görevlendirir. Soruşturma kararının alındığı tarihten itibaren en geç dört ay içinde soruşturma raporu tamamlanarak Kurula sunulur. Kurulun raporu yeterli bulması halinde, haklannda soruşturma yürütülenlere rapor tebliğ edilir. Aynı süre içinde şikayetçi, soruşturma raporunda ulaşılan sonuçlarla ilgili bilgilendirilir. Dört aylık süre, Kurul karan ile iki katma kadar uzatılabilir.

Kurul, soruşturma raporunun tebliğinden önce, raportörlerin bu Kanunun ihlal edilmediği yönündeki önerisi doğrultusunda, haklannda soruşturma yürütülenlerin ya da soruşturma konusu iddialann tamamı veya bir kısmı bakımından soruşturmaya son verebilir."

MADDE 23- 4054 sayılı Kanunun 44 üncü maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Taahhüt

MADDE 44- Yürütülmekte olan bir önaraştırma ya da soruşturmada, ilgili teşebbüs veya teşebbüs birliklerinin 4 üncü veya 6 ncı maddeler kapsamında ortaya çıkan rekabet sorunlanmn giderilmesine yönelik taahhütler vermeleri ve bu taahhütlerin Kurul tarafından kabul edilmesi durumunda, bu teşebbüs veya teşebbüs birlikleri hakkında soruşturma açılmayabilir ya da açılmış olan soruşturmaya son verilebilir.

Kurul, birinci fikraya göre karar verdikten sonra, aşağıdaki durumlardan herhangi birinin ortaya çıkması halinde tekrar soruşturma açabilir ya da soruşturmaya kaldığı yerden devam edebilir:

a) Karann alınmasına esas teşkil eden herhangi bir unsurda değişiklik olması.

b) İlgili teşebbüs veya teşebbüs birliklerinin verdikleri taahhütlere aykın davranmalan.

c) Karann yanlış, yanıltıcı veya eksik bilgiye dayanılarak verilmiş olması."

"Savunma ve Dosyaya Giriş Hakkı

MADDE 45- Soruşturma raporunun tebliğiyle birlikte, haklarında soruşturma yürütülenlerden iki ay içinde yazılı savunmalarım göndermeleri istenir. Gönderilen savunmalara ilişkin raportörlerce hazırlanan ek yazılı görüş; Kurum kayıtlarına en son savunmanın intikal ettiği tarihten itibaren bir ay içinde savunma yapanlara tebliğ edilir ve Kurul üyelerine de sunulur. Haklarında soruşturma yürütülenler bu görüşe karşı bir ay içinde yazılı savunma gönderebilirler. Süresi içinde gönderilmeyen savunmalar dikkate alınmaz.

Haklarında soruşturma yürütülenler, soruşturma raporunun tebliğinden yazılı savunma sürelerinin bitimine kadar, Kurum içi yazışmalar ve ticari sır niteliğini haiz belgeler hariç, Kurum bünyesinde kendileri ile ilgili düzenlenmiş her türlü evrakı ve elde edilmiş her türlü delili inceleyebilirler. Kurul, haklarında soruşturma yürütülenleri bilgilendirmediği ve savunma hakkı vermediği konulan kararma dayanak yapamaz.

Haklarında soruşturma yürütülenler, soruşturma kararının tebliğinden itibaren en geç sözlü savunma toplantısının sonuna kadar, bu toplantı yapılmazsa yazılı savunma sürelerinin bitimine kadar, nihai karan etkileyebilecek her türlü bilgi ve delili Kuruma sunabilirler."

MADDE 25- 4054 sayılı Kanunun 46 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 46- Sözlü savunma toplantısı, haklannda soruşturma yürütülenlerin, en geç yazılı savunma sürelerinin bitimine kadar bildirecekleri talep üzerine yapılır. Kurul, resen sözlü savunma toplantısı yapılmasına karar verebilir. Toplantı yazılı savunma sürelerinin bitiminden itibaren en geç iki ay içinde yapılır ve toplantı tarihi en az bir ay önce ilgililere bildirilir. Haklannda soruşturma yürütülenler toplantıya doğrudan veya temsilcileri aracılığıyla katılabilirler. Yazılı olarak talep etmesi durumunda, şikayetçi de toplantıda dinlenebilir.

Sözlü savunma toplantısında, haklannda soruşturma yürütülenler birlikte ya da tek tek dinlenebilir. Toplantının açık olarak yapılması esastır. Ancak Kurul toplantının tamamının veya bir bölümünün gizli olarak yapılmasına karar verebilir.

Toplantı, en az beş Kurul üyesinin katılımı ile yapılır ve 28 inci madde uyarınca yönetilir. Toplantı birbirini izleyen en çok beş işgünü içinde yapılacak oturumlarla tamamlanır.

Bu maddenin uygulanmasıyla ilgili usul ve esaslar Kurulca belirlenir."

MADDE 26- 4054 sayılı Kanunun 48 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Soruşturmanın Tamamlanması

MADDE 48- Kurul, sözlü savunma toplantısından veya bu toplantı yapılmazsa yazılı savunma sürelerinin bitiminden itibaren en geç bir ay içinde nihai kararım verir ve karar tarihinden itibaren en geç iki ay içinde gerekçeli karan tekemmül ettirir ve ilgililere tebliğini sağlar."

MADDE 27- 4054 sayılı Kanunun 48 inci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bölüm ve başlığı eklenmiştir.

"İKİNCİ BÖLÜM Nihai Karar"

"Nihai Kararın Unsurları ve Yayımlanması

MADDE 52- Kurulun nihai kararlan aşağıdaki hususları içerir:

a) Karan veren Kurul üyelerinin adlan ve soyadlan.

b) İnceleme ve araştırmayı yapanlann adlan ve soyadlan.

c) Taraflann ad ya da unvanlan ile adresleri.

d) İnceleme ve araştırmanın konusu ile varsa iddialann özeti.

e) Raportör görüşü.

f) Varsa savunma ve görüşlerin değerlendirilmesi.

g) Tespitler, gerekçe ve karann hukuki dayanağı.

h) Sonuç.

ı) Karara karşı yargı yolu.

j) Varsa karşı oy yazılan.

Kararlar, toplantıya katılmış üyeler tarafından imzalanır. Toplantıya katıldığı halde Kurul kararlannı iki ay içinde mazeretsiz olarak imzalamayan Kurul üyeleri karar tutanağındaki görüşü doğrultusunda imza atmış sayılır. Kurul kararlarının aslı, Kurul arşivinde saklanır. Kurulun nihai kararlan, gizli ve ticari sır niteliğini haiz bilgiler hariç tutulmak kaydıyla, Kurumun internet sitesinde yayınlanır."

MADDE 29- 4054 sayılı Kanunun 55 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"Kurul kararının iptali nedeniyle Kurum aleyhine hükmedilen kanuni faiz ve yargılama giderleri Kurum bütçesinden ödenir. Söz konusu giderlerin Kurumun bütçe imkanlan ile karşılanamaması halinde, doğacak ödenek ihtiyacı Maliye Bakanlığı bütçesinde yer alan, ilama bağlı borçlan karşılama ödeneği tertibinden Kurum bütçesine aktarma yapılmak suretiyle karşılanır. Bu amaçla aktarma yapılacak tutan geçmemek üzere, ilama bağlı borçlan karşılama ödeneği tertibine ödenek eklemeye Maliye Bakanı yetkilidir."

MADDE 30- 4054 sayılı Kanunun 56 ncı maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Kanuna Aykın İşlemlerin Geçersizliği

MADDE 56- Bu Kanunun;

a) 4 üncü maddesindeki yasaklama kapsamında olup 5 inci maddesindeki muafiyetten yararlanmayan,

b) 6 ncı maddesindeki yasaklama kapsamında olan,

c) 7 nci maddesindeki yasaklama kapsamında olan,

her türlü işlem geçersizdir. Bu işlemlerden doğan edimlerin ifası istenemez."

MADDE 31- 4054 sayılı Kanunun 57 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Tazminat ve Dava Hakkı

MADDE 57- Her kim, kusurlu olarak, 4 üncü madde kapsamında olan ve muafiyetten yararlanmayan anlaşma, karar veya uyumlu eylem ile rekabeti engeller, bozar ya da kısıtlarsa yahut 6 ncı veya 7 nci maddeyi ihlal ederse, ihlalden doğrudan zarar görenlerin bu nedenle uğradıklan her türlü zaran tazmin etmekle yükümlüdür. Zarar birden fazla kişinin davranışıyla ortaya çıkmışsa, bunlar zarardan müteselsilen sorumludur^ ^

Ortaya çıkan zarar, bu Kanunu ihlal eden teşebbüs ve teşebbüs birliklerinin kastı veya ağır ihmalinden kaynaklanmışsa, zarar görenlerin talebi üzerine, uğranılan maddi zararın üç katına kadar tazminata hükmedilebilir. Kurumla aktif işbirliği yaparak ceza bağışıklığından veya indiriminden yararlanan teşebbüs ya da teşebbüs birlikleri bakımından ise, hükmedilecek tazminat uğranılan zararı aşamaz.

İhlalden etkilenenlerin ya da etkilenebilecek olanların, devam eden ihlalin sona erdirilmesini veya yakın ihlal tehlikesinin önlenmesini hukuk mahkemesinden talep etme haklan saklıdır."

MADDE 32- 4054 sayılı Kanunun 60 mcı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 60- Kurumun para, evrak ve her çeşit mallan Devlet malı hükmündedir. Kurul Başkan ve üyeleri ile Kurum personeli, görevleri nedeniyle işledikleri ve kendilerine karşı işlenen suçlar bakımından kamu görevlisi sayılırlar. Kurul Başkan ve üyeleri ile Kurum personelinin cezai ve hukuki sorumluluğuna ilişkin olarak 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 104 üncü maddesi kıyasen uygulanır."

MADDE 33- 4054 sayılı Kanunun 61 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 61- Bu Kanun uyarınca yapılacak tebligatlar, 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılır. Yoğunlaşma ve muafiyet işlemleriyle önaraştırma sonucunda verilen nihai kararlann tebligatı, Kuruma bildirimde ya da başvuruda bulunana yapılır."

MADDE 34- 4054 sayılı Kanunun 62 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"ikincil Düzenlemeler

MADDE 62- Bu Kanunun uygulanması bakımından; rekabet mevzuatına ilişkin düzenlemeler Başkanlığın teklifine istinaden Kurul tarafından, Kurum personeli ile Kurumun idari ve mali işleyişine ilişkin düzenlemeler ise Başkanlık tarafından belirlenir."

MADDE 35- 4054 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "birleşme ve devralma" ibaresi "yoğunlaşma" şeklinde, 31 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "iki" ibaresi "en fazla üç" şeklinde değiştirilmiş; 11 inci, 12 nci, 13 üncü, 35 inci, 37 nci, 41 inci, 42 nci, 47 nci, 49 uncu, 50 nci, 53 üncü, 29 uncu maddesinin birinci fıkrası ile 51 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "nihai kararlarında" ve "toplam" ibareleri ve üçüncü fıkrası yürürlükten kaldınlmıştır.

MADDE 36- 4054 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir.

"GEÇİCİ MADDE 6- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibanyla, bu Kanun uyannca Bakanlıktan geçici olarak Kurumda görevlendirilmiş ve sonradan inceleme uzmanı kadrosuna atanmış olanlar, meslek personeli sayılır ve rekabet uzmanı ile aynı hak ve yetkilere sahiptir. Bu kişilerin Kuruma geçici olarak görevlendirilmeden önce uzman yardımcısı ve uzman kadrolarında geçirdikleri ve Kurumda çalıştıklan süreler, meslek personeli olarak inceleme uzmanlığında geçmiş sayılır.

GEÇİCİ MADDE 7- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibanyla devam etmekte olan inceleme, önaraştırma ve soruşturmalarda usul ve süreler bakımından, bu Kanunla yapılan değişiklikten önceki hükümler uygulanır. Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte devam

etmekte olan inceleme veya önaraştırma sonucunda açılacak soruşturmalarda ise bu Kanunla değiştirilen hükümler uygulanır.

GEÇİCİ MADDE 8- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce 22 nci maddenin ikinci fikrası uyarınca Kurul üyeliğine atanan ve bu Kanunla kontenjanları kaldırılan kurum veya kuruluşları temsilen görev yapmakta olan Kurul üyeleri, görev sürelerinin sonuna kadar bu görevlerine devam ederler. Bunlardan boşalan ilk üyeliğe Adalet Bakanlığı kontenjanından atama yapılır.

GEÇİCİ MADDE 9- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte Kurumda çalışmakta olan personelden:

a) Kurum Danışmanı, Mesleki Koordinatör ve İdari Koordinatör unvanlı kadrolarda bulunanların görevleri hiçbir işleme gerek kalmaksızın sona erer. Bunlar sırasıyla, ekli (I) sayılı listede ihdas edilen Başkan Danışmanı, Başuzman ve Şube Müdürü unvanlı kadrolara halen bulundukları kadro dereceleriyle başka bir işleme gerek kalmaksızın atanmış sayılırlar. Bunların, eski kadrolarına ait değişik adlar altında yapılan ödemeler toplamının net tutarının atandıkları yeni kadroları için öngörülen mali haklar kapsamında değişik adlar altında yapılan ödemelerin toplamının net tutarından fazla olması halinde aradaki fark tutan, farklılık giderilinceye kadar atandıkları kadrolarda kaldıkları sürece herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın tazminat olarak ödenir. İsteğe bağlı olarak, atandıkları kadro unvanında herhangi bir değişiklik olanlarla başka kuramlara geçenlere fark tazminatı ödenmesine son verilir.

b) Bu Kanuna göre kadro unvanları değişmeyenler, bu Kanunla Kurum için ihdas edilen ve ekli (I) sayılı cetvelde yer alan aynı unvanlı kadrolara halen bulundukları kadro dereceleriyle başka bir işleme gerek kalmaksızın atanmış sayılır.

Ekli (I) sayılı cetvelde yer alan İnceleme Uzmanı, Araştırma Uzmanı, Müdür, Sistem Çözümleyicisi, Programcı, İdari Hizmet Uzmanı, Veri İletişim Uzmanı, Güvenlik Amiri, Garaj Şefi, Ayniyat Saymam ve Garson unvanlı kadrolar, herhangi bir şekilde boşalması halinde hiçbir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılır.

15/1/2012 tarihinde Kurum kadrolarında bulunan personel hakkında, emeklilik ve mali haklan ile sosyal hak ve yardımlara ilişkin olarak anılan tarihten önce yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerinin 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 10 uncu maddesi hükümleri de dikkate alınmak suretiyle uygulanmasına devam olunur. Uygulanmasına devam olunan hükümlere göre hesaplanan toplam ödemenin bu Kanun hükümlerine göre hesaplanan toplam ödemeden düşük olması durumunda ilgililerin ödemeleri bu Kanun hükümlerine göre yapılır."

MADDE 37- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

SINIFI UNVANI KADRO DERECESİ KADRO ADEDİ
GİH Başkan Yardımcısı 1 3
GIH Kurum Başdanışmanı 1 5
GIH Başkan Danışmanı 1 10
GİH Baş Hukuk Müşaviri 1 1
GİH Daire Başkam 1 11
GİH Daire Başkan Yardımcısı 1 11
GİH İç Denetçi 1 1
GİH İç Denetçi 4 2
GIH Rekabet Başuzmanı 1 83
GİH Rekabet Başuzmanı 2 23
GIH Rekabet Uzmanı 1 5
GİH Rekabet Uzmanı 2 15
GIH Rekabet Uzmanı 3 25
GİH Rekabet Uzmanı 4 25
GIH Rekabet Uzmanı 5 20
GİH Rekabet Uzmanı 6 20
GIH Rekabet Uzmanı 7 30
GİH Rekabet Uzmanı 8 20
GIH inceleme Uzmanı 1 5
GIH Araştırma Uzmanı 1 2
GİH Araştırma Uzmanı 2 1
GIH Basın Danışmam 3 2
GİH Hukuk Müşaviri 1 6
GİH Hukuk Müşaviri 2 2
GIH Hukuk Müşaviri 3 2
AH Avukat 3 2
AH Avukat 5 2
AH Avukat 7 2
AH Avukat 8 2
AH Avukat 9 2
GİH Rekabet Uzman Yardımcısı 5 2
GIH Rekabet Uzman Yardımcısı 6 6
GIH Rekabet Uzman Yardımcısı 7 30
GIH Rekabet Uzman Yardımcısı 8 40
GİH Rekabet Uzman Yardımcısı 9 43
GİH Şube Müdürü 1 8
GİH Müdür 1 6
SH Doktor 1 1
SH Diş Hekimi 1 1
TH Sistem Çözümleyicisi 1 1
GİH Mütercim-Tercüman 3 1
GIH Mütercim-T ercüman 7 3
GIH Veri İletişim Uzmanı 1 1
GİH Programcı 1 2
GIH Programcı 3 1
GIH İdari Hizmet Uzmanı 1 1
GIH İdari Hizmet Yetkilisi 1 8
GIH İdari Hizmet Yetkilisi 2 6
GIH İdari Hizmet Yetkilisi 3 6
TH Kütüphaneci 1 1
GIH Mutemet 2 1
GIH Ayniyat Saymanı 2 1
GİH Memur 1 10
GIH Memur 2 20
GIH Memur 3 18
GIH Memur 4 5
GIH Memur 5 3
GIH Memur 6 2
GİH Memur 7 2
GİH Memur 8 4
GIH Memur 9 4
GIH Güvenlik Amiri 1 2
GİH Garaj Şefi 1 1
GİH Garaj Şefi 3 1
SH Hemşire 1 1
SH Sağlık Teknisyeni 1 1
GIH Sekreter 1 1
GIH Sekreter 2 8
GIH Sekreter 3 5
GIH Sekreter 4 6
GİH Sekreter 6 1
TH Tekniker 3 2
TH Teknisyen 1 3
TH Teknisyen 5 1
GİH Şoför 1 4
GIH Şoför 2 7
GIH Şoför 3 6
GIH Şoför 4 1
GIH Şoför 5 3
GIH Şoför 6 2
GIH Şoför 7 2
GIH Güvenlik Görevlisi 2 2
GIH Güvenlik Görevlisi 3 5
GIH Güvenlik Görevlisi 4 1
GIH Güvenlik Görevlisi 5 4 ^
GİH Güvenlik Görevlisi 7 1
YH Hizmetli 3 3
YH Hizmetli 4 2
YH Hizmetli 5 3
YH Hizmetli 6 1
YH Hizmetli 7 2
YH Garson 5 1
TOPLAM p 661

13/12/1994 tarihli ve 22140 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun, Rekabet Kurumunun göreve başladığı 5/11/1997 tarihinden bu yana uygulanmaktadır. Bu süre içinde kazanılan deneyim, ülkemizde rekabet kurallarının daha etkili ve işlevsel uygulanması bakımından 4054 sayılı Kanunun bazı hükümlerinin değiştirilmesine ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir.

Kanunun uygulandığı onbeş yılı aşan süre zarfında, mehaz Avrupa Birliği rekabet hukukunda önemli gelişmeler olmuştur. 1/5/2004 tarihinde yürürlüğe giren reform paketinin en önemli ayağım oluşturan ve 17 sayılı Konsey Uygulama Tüzüğünü yürürlükten kaldıran 1/2003 sayılı Konsey Uygulama Tüzüğü ve yoğunlaşmaların denetimine ilişkin yeni düzenlemeler getiren 139/2004 sayılı Konsey Birleşme Tüzüğü başta olmak üzere Avrupa Birliği mevzuatında yapılan değişikliklerin, çağdaş bir rekabet hukuku mevzuatının oluşturulabilmesi ve Avrupa Birliğine üyelik müzakereleri açılarından dikkate alınması gerekmektedir. Bunun yanında, OECD tarafından hazırlanan Türkiye Rekabet Hukuku ve Politikası Gözden Geçirme Raporunda, 4054 sayılı Kanun hakkında değişiklik önerilerine yer verilmiştir. Ayrıca 9 uncu Kalkınma Planı Çalışmaları bünyesinde oluşturulan Rekabet Hukuku ve Politikaları Özel İhtisas Komisyonu Raporunda da, aynı konuda tespit ve öneriler bulunmaktadır.

Ulusal ve uluslararası düzeyde işaret edilen ihtiyaçlar doğrultusunda 4054 sayılı Kanunda yapılan bu değişikliklerle; temel olarak Kanunun daha açık ve anlaşılır hale getirilmesi, teşebbüsler açısından hukuki belirliliğin arttırılması, bürokrasinin azaltılması ve Kurum kaynaklarının ciddi rekabet ihlallerine yönlendirilmesine olanak sağlanması hedeflenmektedir. Bununla birlikte, yoğunlaşmaların değerlendirilmesi bakmandan Avrupa Birliği tarafından 139/2004 sayılı Birleşme Tüzüğünde benimsenen yeni test esas alınmaktadır.

Tanımlanan hedeflere uygun olarak, Kanunun daha açık ve anlaşılır hale getirilmesi amacıyla muafiyetle ilgili hükümler bir araya getirilmekte, yoğunlaşma işlemleri tanımlanarak ortak girişimlerin hukuki durumu netleştirilmekte, yoğunlaşma işlemleri bakımından soruşturma prosedürünün uygulamasına son verilmekte, önaraştırma ve soruşturmalarda dosyaya giriş hakkının kimler tarafından hangi aşamalarda ve kapsamda kullanılabileceği düzenlenmektedir. Öte taraftan, Kanuna aykırılığın özel hukuk alanındaki geçersizlik yaptırımına 4 üncü maddenin yanında 6 ncı ve 7 nci maddeler de dahil edilirken, açılacak tazminat davalarında zararın esas alınması benimsenmektedir.

Hukuki belirliliğin arttırılması bağlamında, muafiyet maddesi yeniden yazılarak, muafiyetin verilmesi, şarta bağlanması veya geri alınması yeniden düzenlenmektedir. Yoğunlaşma işlemleri hakkında Kurul tarafından yasaklama karem alınmadan önce taraflara görüş bildirme olanağı tanınarak tarafların haklan güçlendirilmektedir. Aynca Kurulun en önemli yetkilerinden olan bilgi isteme ve yerinde inceleme yetkilerinin kapsamı netleştirilmektedir. Tüm bunların yanında yoğunlaşmalar bakınundan nihai inceleme aşaması kaldınlmakta, gerek ihlal tespiti yapılamaması gerekse ilgili tarafların rekabet sorunlannı giderecek taahhütte bulunmalan dolayısıyla yürütülmekte olan bir soruşturmaya son verilebilme olanağı getirilmektedir.

Öte yandan, Kurul ve Başkanlığın görev ve yetkileri yeniden düzenlenerek, daha az bürokrasi içeren ve usul ekonomisi sağlayan yapısal bir düzenleme öngörülmekte, Kanunun 4 üncü maddesine Avrupa Birliği rekabet hukukunda da yer alan de minimis (önemsizlik) uygulamasının eklenmesiyle Kurum kaynaklannın ciddi rekabet ihlallerine yönlendirilmesine olanak sağlanması hedeflenmektedir.

Öte yandan, Anayasa Mahkemesinin, 12/7/2013 tarihli ve 28705 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2013/72 sayılı Karan ile 4054 sayılı Kanunun 34 üncü maddesinin ikinci fıkrasının ikinci ve üçüncü cümlelerinin iptali ile oluşan hukuki boşluk giderilmekte olup bu bağlamda Rekabet Kurumunun hizmet birimlerine, bunların görev ve yetkilerine ve Kurumun personel, kadro unvanları, kadro dereceleri ile sayılarına ilişkin temel ilkelerin yasal çerçevesi belirlenmektedir.

Yapılan tüm bu değişiklikler sonucunda, Avrupa Birliği ve gelişmiş ülke uygulamalarına paralel olarak, üretimde ve kaynak dağılımında etkinlik sağlamak ve bu suretle iktisadi refahı arttırmak için mal ve hizmet piyasalarında rekabeti korumak ve geliştirmek amaçlarına hizmet edecek daha etkili bir rekabet hukuku sisteminin ülkemizde yerleşmesi sağlanacaktır.

MADDE 1- Avrupa Birliği mevzuatındaki de minimis (ihmal edilebilir kısıtlamalar) uygulamasına paralel olarak yapılan bu düzenlemeyle; pazar payı veya ciro gibi kıstaslar gözönüne alınarak Kurulca belirlenecek eşiklerin aşılmadığı anlaşma, uyumlu eylem ve teşebbüs birliği kararlarının soruşturma konusu yapılmaması öngörülmektedir. Böylece Kurum kaynaklarının öncelikli olarak daha önemli ihlallere yönlendirilmesi mümkün olacaktır. Bununla birlikte, de minimis uygulaması kapsamındaki anlaşma, uyumlu eylem ve teşebbüs birliği kararlarının soruşturma konusu yapılmaması, bunlar hakkında Kanunun özel hukuka ilişkin hükümlerinin uygulanmasına engel teşkil etmeyecektir. Diğer yandan, fıkranın uygulanmasına yönelik nesnel ölçütlerin Kurul tarafından çıkarılan tebliğ ile belirlenmesi öngörülmüştür.

MADDE 2- 4054 sayılı Kanunun farklı maddelerinde düzenlenmiş bulunan muafiyete ilişkin hükümler bir araya getirilmektedir. Bu bağlamda, grup muafiyeti kapsamında olmakla birlikte birinci fıkrada belirtilen hallerden herhangi biriyle bağdaşmaz etkilere sahip olduğu tespit edilen anlaşma, uyumlu eylem ve teşebbüs birliği kararlarının grup muafiyeti kapsamı dışına çıkarılmasına ilişkin açık bir hükme de yer verilmiştir.

MADDE 3- Birleşme ve devralma işlemleri kavramı yerine yoğunlaşma işlemleri kavramına yer verilmiş, bu kavram kapsamındaki birleşme ve devralma işlemleri sayılmış ve maddenin lafzı Avrupa Birliği mevzuatının ilgili hükümleriyle uyumlulaştınlmıştır. Ayrıca bağımsız bir iktisadi varlığın tüm işlevlerini kalıcı olarak yerine getirecek bir ortak girişimin oluşturulmasının da yoğunlaşma sayılacağı maddede açıkça belirtilmiştir.

Maddede yapılan en önemli değişiklik, hakim durum testi yerine Avrupa Birliğinin 139/2004 sayılı Konsey Tüzüğünde kabul ettiği testin getirilmesidir. Bu suretle, yoğunlaşma işlemleri sonucunda ortaya çıkabilecek olan tek taraflı etkilerin ve işbirliği etkilerinin ekonomik analizler kullanılması yoluyla daha sağlıklı değerlendirilebilmesi mümkün olacaktır. Diğer yandan, hakim durum yaratılması veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesi, rekabetin önemli ölçüde azaltıldığı yolların başında gösterilerek, birleşme ve devralmalara ilişkin geçmiş dönem uygulama tecrübesinden yararlanılması ve hukuki belirlilik sağlanması amaçlanmaktadır. Söz konusu değerlendirme testiyle, hakim durum yaratılması veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesi sonucunu doğuran işlemler dışmda oligopol pazarlarda tek taraflı etkiler yoluyla rekabeti önemli ölçüde azaltabilecek işlemler de yasaklanabilecektir.

Düzenlemede, yoğunlaşma işlemlerinin kontrolünün usul ve esaslarına ilişkin hükümler de biraraya getirilmiştir. Bunun yanında, ön inceleme aşamasının yarattığı zaman baskısı ile nihai incelemelerin önaraştırma ve soruşturma usulüne tabi olmasımn yarattığı sorunlar birlikte dikkate alınarak, incelemenin makul süreler içinde sonuçlandırılmasına yönelik düzenlemeler yapılmıştır.

Yoğunlaşma işlemlerine ilişkin izin kararlarında getirilebilecek şart ve yükümlülüklerin ancak işlemlerin yol açabileceği rekabet sorunlarının giderilmesi amacıyla taraflarca verilmiş olan taahhütlerin yerine getirilmesini sağlamaya yönelik olabileceği düzenlenmiştir. Bunun yanı sıra, taraflardan konuya ilişkin görüş veya savunma alınmadan yasaklama ya da iznin geri alınması karan verilemeyeceği yönündeki düzenleme ile işlem taraflarının haklan güçlendirilmiştir.

Aynca, izin alınmaksızın gerçekleştirilen yoğunlaşma işlemlerinin değerlendirilmesine ilişkin süre sımn getirilmiş, süreler diğer hükümlerle paralel olarak düzenlenmiş ve yasaklamaya konu olan işlemlere karşı tedbir alınmadan ve idari para cezası uygulanmadan önce tarafların savunmalannın alınması öngörülmüştür.

MADDE 4- Rekabet savunuculuğu, gerek gelişmiş ülkelerin uygulamalarında gerekse Avrupa Birliği üyesi ülkelerin rekabet kurumlan uygulamasında kartellerle mücadelenin yanı sıra önemli bir görev alanı olarak görülmektedir. Rekabet Kurumu tarafından da uygulanmakta olan bu müessesenin yasal bir çerçeveye oturtulması önemli bir adım olarak görülmektedir.

Düzenleme ile rekabet savunuculuğunun en önemli kısmı sayılan, ilgili kurum ve kuruluşlara görüş ve öneri gönderilmesi hususu yasal bir çerçeveye bağlanmaktadır. Öte yandan, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlannca yapılan bazı işlem ve düzenlemelerin, Kanunun 4 üncü, 6 ncı veya 7 nci maddelerinde yasaklanan eylem ve işlemlerle benzer etkiye sahip sonuçlar doğurabilmekte olmasının önlenebilmesi amacıyla bu nitelikteki işlem ve düzenlemelerin iptali için Kurul karan ile yargı yoluna başvurulabilmesi imkanı getirilmektedir.

Yine rekabet savunuculuğu kapsamında, ülkemizdeki mal ve hizmet piyasalannda rekabetçi ortamın gelişmesini sağlamak amacıyla, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamak, ortak politika önerilerinde bulunmak ve rekabetçi ortamı etkileyebilecek konulara ilişkin görüş ve öneriler bildirmek üzere Rekabet İstişare Konseyi teşkil edilmektedir.

MADDE 5- Maddenin mevcut lafzı gözden geçirilerek revize edilmiş olup aynca 4054 sayılı Kanunun 4 üncü veya 6 ncı maddelerinin ihlaline ilişkin emarelerin varlığı halinde Kurulun ilgililere görüş bildirebileceği hususu düzenlenmiştir.

MADDE 6- Rekabet ihlalinden kaynaklanan soruşturmalann ve bunlara ilişkin dava süreçlerinin neden olacağı kamusal maliyetler ile ihlalin ve sürecin hızlı ve kesin bir şekilde sonlandınlması sayesinde elde edilecek kamusal faydalar dikkate alınarak, birçok ülke uygulamasında ve Avrupa Birliği mevzuatında da yer alan uzlaşma müessesesinin Türk Rekabet Hukuku mevzuatına ve uygulamalarına kazandın İması öngörülmektedir.

MADDE 7- Maddenin mevcut lafzı gözden geçirilerek revize edilmiş aynca Kurumca talep edilen bilgi ve belgelerin belirlenen süre içinde verilmesinin zorunlu olduğu hükme bağlanmıştır. Öte yandan, özel kanunlarda yazılı gizlilik ve sır saklama hükümleri ileri sürülerek bilgi ve belge vermekten imtina edilemeyeceği belirtilirken, Devlet sim niteliği taşıyan bilgi ve belgeler bundan hariç tutulmuştur.

MADDE 8- Yapılan değişiklikle, özellikle kartellerin ortaya çıkanlmasında hayati önemi haiz olan yerinde inceleme yetkisinin kapsamı belirginleştirilmiştir. Bu bağlamda, yerinde incelemelerde; defterlerin veya her türlü ortamda tutulan verilerin, bilgi ve belgelerin incelenebilmesi, bunlann bulunduğu elektronik ortamlann imajlanmn alınması dahil her türlü kopya ve çıktılannın alınabilmesi yetkisi ile delillerin karartılmasımn önlenmesi amacıyla incelemenin gerektirdiği hallerde ve teşebbüsün temel faaliyetlerini aksatmayacak şekilde büro, dolap ve benzeri yerleri, veri ve bilgi içeren vasıtayı en fazla yirmidört saat için mühürleyebilme yetkisi tanımlanmıştır.

Öte yandan, özellikle elektronik olarak tutulan verilerin, bilgi ve belgelerin incelenmesi ve gerekli olan hallerde kopyalanması işlemlerinin ileri düzeyde uzmanlık gerektirebilmesi nedeniyle, Kurumda çalışan teknik personelin yerinde incelemelerde görevli meslek personeline destek hizmeti vermesi amacıyla görevlendirilebileceği öngörülmektedir.

MADDE 9- Şekli yükümlülüklere işaret eden bazı rekabet ihlallerine yönelik idari para cezalarının belirlenmesinde esas alman sabit oran terkedilerek idari para cezasımn tayininde Kurula takdir hakkı tanıyacak düzenleme yapılmakta, böylece hakkaniyete aykırı sonuçların önlenebilmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 10- Madde ile; Kurul üyelerinin atanmasında, Rekabet Kurumunun görev alanının niteliği ve idari otorite olması dikkate alınarak aday gösterilerek temsil edilecek kurum ve kuruluşlar yeniden düzenlenmiştir.

MADDE 11- Madde ile; Kurul üyesi olarak atanabilme şartlan yeniden düzenlenmiştir. Bu bağlamda, bölüm adı sayılmaksızın siyasal bilgiler, işletme veya iktisadi ve idari birimler fakültelerinden mezun olanlann Kurul üyesi olarak atanabilmesine imkan tanınmış, aynca farklı fakülte ve bölüm adına sahip olmalanna karşın Yükseköğretim Kurulunca bunlara denkliği kabul edilen yurt içi veya yurt dışı yükseköğretim kurumlanndan mezun olanlann da Kurul üyesi olarak atanabilmeleri öngörülmüştür.

MADDE 12- Madde ile; Kurul Başkam ve üyelerinin görev süreleri iki dönemle smırlandınlmış ve maddede işaret edilen suçlarla ilgili olarak haklannda ceza davası açılması durumunda Bakanlar Kurulu tarafından tedbiren görevden uzaklaştınlabilmeleri düzenlenmiştir.

MADDE 13- Madde ile; Kurul Başkam ve üyelerinin asli görevlerini gereği gibi yerine getirebilmeleri amacıyla bu görevleri süresince yapabilecekleri faaliyetlerin sınırlan belirlenerek, bu faaliyetlere açıklık getirilmektedir.

Öte yandan, Kurulun ve Kurumun idari bağımsızlığına yönelebilecek olası tüm tereddütleri gidermek amacıyla, Kurul Başkam ve üyeleri ile Kurum personeline iki yıllık bir çalışma yasağı da getirilmiştir. Bu yasak, Kurul Başkanlığı ve üyeliğin sona ermesinden ve Kurum personelin Kurumdan aynlmalanndan itibaren başlayacak olup Kanunun uygulanmasıyla ilgili olarak herhangi bir teşebbüsü veya teşebbüs birliklerini idari ve yargısal süreçlerde temsil edilmesiyle sınırlı tutulmuştur.

MADDE 14- Madde ile; 4054 sayılı Kanunun diğer maddelerinde yapılan değişikliklere paralel olarak Kurulun görev ve yetkileri yeniden düzenlenmiştir. Böylece, Kurumun işleyişine ilişkin idari ve mali konulardaki görev ve yetkilerin bir kısmı Başkanlığa devredilmekte, bu suretle Kurulun asli görev alanı olan rekabet hukuku ve politikasma ilişkin konulara yönelmesi, hizmet birimlerinin ise Başkanlıkça daha etkin yönetilebilmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 15- Kurulun çalışma usul ve esaslan mevcut Kanunun pek çok maddesinde farklı şekillerde düzenlenmiştir. Bu bağlamda, özellikle oylama usulündeki belirsizlik, oy vermekten kaçınma, mazeretsiz olarak toplantıya katılmama gibi uygulamada ortaya çıkan sorunlar da dikkate alınarak madde ile, Kurulun toplantı ve çalışma usulüne ilişkin hükümler yeniden ve tek madde halinde kaleme alınmıştır. Aynca maddede, Kurulun idari bağımsızlığı bağlamında Kurul kararlannın yerindelik denetimine tabi olmadığı hususu açıkça belirtilmiştir.

MADDE 16- Madde ile; 4054 sayılı Kanunun 21 inci maddesi gözönünde bulundurularak Başkanlık görev ve yetkisinin ifa şekli açıklığa kavuşturulmuş, 4054 sayılı Kanunun 27 nci maddesinde yapılan değişikliklere paralel olarak Başkanlığın görev ve yetkileri de yeniden düzenlenmiştir. Bu kapsamda, Kurulun asli işlevinin rekabet düzenlemelerinin yapılması ve bu konulardaki iş ve işlemler hakkında kararlar alması olduğu hususu gözönüne alınarak; Kurulun, Kurumla ilgili idari ve mali konularla meşgul olmaması ve izin için başvurulması dahi gerekmeyen Kanun kapsamı dışındaki başvurular ve sadece ciro eşikleri kontrolünü içeren basit devralmalar gibi işlerle uğraşmaması sağlanarak, asli fonksiyonuna ilişkin inceleme ve karar süreçlerinin hızlandırılması amaçlanmıştır.

MADDE 17- Anayasa Mahkemesinin 12/7/2013 tarihli ve 28705 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2013/72 sayılı Karan ile 4054 sayılı Kanunun 34 üncü maddesinin ikinci fıkrasının "Kurul, ihtiyaca uygun kuruluş ve kadro statülerinin düzenlenmesinde serbesttir. Kadrolann iptali ve ihdası Kurulca yapılır." şeklindeki ikinci ve üçüncü cümleleri Anayasaya aykın bulunarak iptal edildiğinden, Kurumun hizmet birimleri ile bunlann görev ve yetkilerine ilişkin temel kurallar Kanunda açık olarak düzenlenmiştir.

MADDE 18- 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede yapılan değişiklikler neticesinde, tüm düzenleyici ve denetleyici kurumlann Kurul Başkan ve üyeleri ile personelinin mali ve sosyal haklan aynı usul ve esaslara tabi kılındığından, mevcut hüküm bu değişikliğe paralel şekilde yeniden düzenlenmiştir.

Aynca, Kurumda kadro, unvan ve derecelerinin değiştirilmesi ile bu kadrolann kullanılmasına ilişkin usul ve esasların 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde Kurul tarafından yapılması esası getirilmektedir.

Öte yandan, Kurum personelinin Bakanlık dışındaki kuramlarda geçici görevlendirilmesine kısıtlama getirilerek, Kurum personelinin eğitim, tecrübe ve bilgi birikimini Kuruma hizmet ederek kullanması ihtiyacının giderilmesi amaçlanmaktadır.

MADDE 19- Madde ile; Kurumda görevli meslek personelinin; rekabet başuzmanlan, rekabet uzmanlan ve rekabet uzman yardımcılanndan oluşacağı belirtilmekte, meslek personeli unvanım haiz olanlardan diğer kadro unvanlarına atananların meslek personeli sıfatı devam edeceği hususu açıklığa kavuşturulmaktadır. Aynca, yapılan son yasal değişikliklerle, kamuda göreve başlayacak kariyer meslek uzman yardımcılarına yönelik genel düzenlemeler getirildiğinden, rekabet uzman yardımcılannm mesleğe alınmalan, yetiştirilmeleri, yanşma sınavı, tez hazırlama ve yeterlik sınavı ile rekabet uzmanlığına atanmalan ve bunlara bir derece yükseltilmesi uygulanması hakkında Devlet Memurlan Kanununda öngörülen hükümlerin uygulanacağı belirtilmektedir.

MADDE 20- Madde ile; Kurul Başkam ve üyeleri ile Kurum personelinin tabi olacağı sosyal güvenlik mevzuatına ilişkin hükümler belirtilmekte, kamu görevlisiyken Kurul Başkanlığı veya üyeliklerine atananlann görev sürelerinin sona ermesi durumunda aday gösterildikleri dönemde çalıştıklan kuramlara dönebilmelerinin imkanı ve usulü belirlenmekte, bir kamu kuramımda çalışmayanlardan Kural Başkan ve üyeliğine atanıp görevi sona erenlere uygulanacak sosyal güvenlik mevzuatı hükümlerine işaret edilmekte, aynca bunlara yapılacak aylık ücret ile sosyal hak ve yardımların altı ayı geçemeyeceği düzenlenmektedir.

MADDE 21- İhbar ve şikayetlerin daha hızlı, etkin ve kamu kaynağmda israfa yol açmadan incelenebilmesi amacıyla idari sürece ilk inceleme müessesi öngörülmekte olup ilk incelemelerin Başkanlıkça yapılacağı ve karara bağlanacağı düzenlenmektedir.

Öte yandan, önaraştırma süreleriyle ilgili hükümler bir araya getirilmiş, 4054 sayılı Kanunun ihlaline ilişkin iddialann bu aşamada daha aynntılı bir şekilde araştınlması ve önaraştırmalann daha sağlıklı sonuçlandınlması amacıyla süreler uzatılmıştır.

Kuruma, Kanunun 4 üncü veya 6 ncı maddelerin ihlali iddiasıyla başvuranlardan meşru bir menfaati olanların şikayetçi sayılacağı öngörülmüştür. Böylece önaraştırma ve soruşturmalara ilişkin düzenlemelerde bazı haklar tanınan şikayetçiler tanımlanmış olmaktadır. Bu düzenlemeler bir meşru menfaati olmayan kişilerin Kuruma başvuruda bulunmayacağı anlamına gelmemektedir. Kurum bu kişilerin başvurularını resen incelemeye alabilecektir. Ancak böyle başvuruların sahiplerinin şikayetçilere tanınan haklardan faydalanması söz konusu değildir.

MADDE 22- Madde ile; altı aylık soruşturma süresi dört aya indirilerek soruşturmaların daha kısa sürelerde sonuçlandırılması amaçlanmaktadır. Öte yandan, Kurulca soruşturma raporunun yeterli bulunmaması halinde raportörlere iade edilmesi, raporun yeterli bulunması halinde ise haklarında soruşturma yürütülenlere tebliğ edilebileceği öngörülmektedir. Ayrıca, haklarında soruşturma yürütülenler ya da iddiaların bir kısmı veya tamamı bakımından 4054 sayılı Kanunun ihlal edilmediğinin tespit edildiği durumlarda, bu taraflar ya da iddialara ilişkin olarak soruşturmaya son verilebilmesi düzenlenmiştir. Böylece, Rekabet Kurumu ve ilgili teşebbüs veya teşebbüs birlikleri bu tür durumlarda soruşturmaya devam edilmesinin getireceği gereksiz yükten kurtulmuş olacaktır.

MADDE 23- Madde ile; Avrupa Birliği uygulamalarına paralel olarak Türk Rekabet Hukuku mevzuatı ve uygulamasına taahhüt müessesesi getirilmektedir. Kanunun 4 üncü veya 6 ncı maddeleri kapsamında ortaya çıkan rekabet sorunlarının giderilmesinin taahhüt edildiği ve bu taahhütlerin yeterliliği ve zamanlaması dikkate alınarak Kurulca kabul edildiği durumlarda, taahhütte bulunan teşebbüs veya teşebbüs birlikleri hakkında soruşturma açılmayabileceği ya da yürütülen soruşturmaların sona erdirilebileceği düzenlenmektedir. Anlaşma, karar veya davranışlarının piyasadaki etkileri dikkate alınarak ilgili teşebbüs ya da teşebbüs birlikleri hakkında soruşturma yürütülmesine gerek görülmediğinde bu maddenin uygulanması söz konusu olacaktır. Taahhüt yoluyla, ihlal niteliğinde olabilecek uygulamaların çok daha kısa sürede ortadan kaldırılması mümkün olabilecektir. Böylece, ortaya çıkabilecek zararların büyümesi önlenirken, Kurum kaynaklan daha etkin bir şekilde kullanılabilecektir.

MADDE 24- Madde ile; yazılı savunmalara ilişkin düzenlemeler bir araya getirilmiş olup, dosyaya giriş hakkının soruşturmanın hangi aşamasında kullanılabileceği belirginleştirilmiş ve haklannda soruşturma yürütülenlerin ilk yazılı savunmalannı kendilerine soruşturma raporu tebliğ edildikten sonra yapmalan öngörülmüştür. Eklenen son fikrada, haklannda soruşturma yürütülenlerin nihai karan etkileyebilecek bilgi ve delilleri en geç hangi aşamada Kuruma sunabilecekleri düzenlenmiştir.

MADDE 25- Sözlü savunma toplantısına ilişkin hükümler bu maddede bir araya getirilmiştir. Aynca şikayetçinin sözlü savunma toplantısında dinlenebileceği açıkça ifade edilmiştir.

MADDE 26- Madde ile; soruşturma sonucunda nihai karann alınmasına ve tekemmülüne ilişkin süreler belirlenmiştir.

MADDE 27- Madde ile; 21 inci maddede yapılan değişikliklere paralel olarak sistematik bütünlük açısından yeni bir bölüm başlığı eklenmiştir.

MADDE 28- Madde ile; Kurulun tüm nihai kararlannda bulunması gereken hususlar yemden düzenlenmiştir. Öte yandan, Karann verilmesi ile gerekçeli karann yazımı ve imzalanması birbirinden ayn ve bazen uzun zaman sonra gerçekleşen aşamalardır. Karar verilirken oyunu açıklayan üyelerin kararın yazımı aşamasında zaman zaman görüşünün gerekçeli kararda belirtildiği gibi olmadığı gerekçesiyle imzadan imtina edebildikleri görülmektedir. Gerekçeli kararın zamanında tebliğ edilebilmesi amacıyla çözüm öngörülmektedir.

MADDE 29- 4054 sayılı Kanunun 55 inci maddesine göre, Kurulca verilen idari para cezası kararına karşı idari dava açılması idari para cezalarının tahsilini durdurmamaktadır. Bu sebeple, idari para cezasına dayanak olan Kurul karannın mahkemece iptali halinde, daha önce tahsil edilen idari para cezasının, paranın ödendiği tarih ile geri ödemenin talep edildiği tarih arasındaki faiziyle birlikte iade edilmesi gerekmektedir. Maddede yapılan düzenleme ile; Kurul kararının iptali nedeniyle Kurum aleyhine hükmedilen kanuni faiz ve yargılama giderlerinin Kurum bütçesinden ödeneceği, bu giderlerin Kurumun bütçe imkanları ile karşılanamaması halinde doğacak ödenek ihtiyacının Maliye Bakanlığınca Kurum bütçesine aktarılarak karşılanması öngörülmektedir.

MADDE 30- Yapılan değişiklikle, 4 üncü madde kapsamındaki işlemlerin yanı sıra 6 ncı ve 7 nci maddeler kapsamındaki işlemlerin de geçersiz olduğu ifade edilerek Kanunun tüm yasaklayıcı hükümleri arasında özel hukuk yaptırımları bakımından paralellik sağlanmıştır. Maddedeki sebepsiz zenginleşme hükümlerine yapılan yollama ve istisnai hüküm kaldırılarak, konuya ilişkin Borçlar Kanununun genel hükümlerinin uygulanması amaçlanmıştır.

MADDE 31- Kanunun 4 üncü ve 6 ncı maddelerinin yanında 7 nci maddesi kapsamındaki ihlallerden zarar görenlerin de tazminat ve ihlalin engellenmesini talep etme haklan düzenlenmiştir. Kusurlu davranışlanyla 4054 sayılı Kanunu ihlal eden kişiler, zarar görenlerin zararlannı tazmin etmek yükümlülüğü altındadırlar. Maddede aynca, tazminat düzenlemesi zararla ilişkilendirilmiş ve tazminatın uğranılan maddi zarann üç katına kadar hesaplanabileceği hükme bağlanarak hakime tazminat miktarının belirlenmesi konusunda takdir yetkisi tanınmıştır. Diğer yandan, üç katına kadar tazminat talep etme hakkının, ihlali gerçekleştirenin kastı veya ağır ihmali halinde söz konusu olabileceği düzenlenmiştir. Son olarak, Kurumla aktif işbirliği yaparak ceza bağışıklığından veya indiriminden yararlanan teşebbüs ya da teşebbüs birlikleri bakımından ise, hükmedilecek tazminatın uğranılan zaran aşmayacağı hükme bağlanmıştır. Burada amaç, teşebbüsleri pişmanlık programından yararlanmaktan caydırmamak ve böylece pişmanlık uygulamasının etkinliğini arttırmaktır.

MADDE 32- Kurul Başkan ve üyeleri ile Kurum personelinin, görevleri nedeniyle işledikleri ve kendilerine karşı işlenen suçlar bakımından Devlet memuru sayılacaklan, bu bağlamda cezai ve hukuki sorumluluğuna ilişkin olarak 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 104 üncü maddesinin uygulanacağı düzenlenmektedir.

MADDE 33- Kurumun inceleme ve araştırma süreçlerinde pek çok bildirim yapılmaktadır. Mevcut kanundaki hüküm nedeniyle her türlü bildirim tebligatla yapıldığından hem zaman hem de aynntılı tebligat usulü nedeniyle süreçler uzamakta ve masraflı hale gelmektedir. Oysa yapılan bildirimlerden pek çoğu tarafın haklarında herhangi bir kayba yol açmayacak, bilgilendirme amaçlı bildirimlerden ibarettir. Tarafların haklarım etkileyebilecek temel kararlar belirlenerek bunların tebligat usulüyle yapılması esası getirilmektedir.

MADDE 34- Madde ile; Kurumun organlan olarak sayılan Kurul ve Başkanlığın görev ve yetkilerinin Kanunla yeniden düzenlenmesine paralel şekilde, rekabet hukuku ve

MADDE 35- Madde ile; Kanunda yapılan değişiklikler gözönüne alınarak, 4054 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "birleşme ve devralma" ibaresi "yoğunlaşma" şeklinde, 31 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "iki" ibaresi "en fazla üç" şeklinde değiştirilmiş; 11 inci, 12 nci, 13 üncü, 35 inci, 37 nci, 41 inci, 42 nci, 47 nci, 49 uncu, 50 nci, 53 üncü, 29 uncu maddesinin birinci fıkrası ve 51 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "nihai kararlarında" ve "toplam" ibareleri ve üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 36- 4054 sayılı Kanuna eklenen geçici maddeler ile;

Mülga Sanayi ve Ticaret Bakanlığında tüketici ve rekabet uzman yardımcısı ve uzmanı kadrolarında kariyer meslek personeli olarak çalışmakta iken Kurumun 5/11/1997 tarihinde teşkilatım oluşturarak göreve başlaması ile 4054 sayılı Kanunun geçici 3 üncü maddesi kapsamında Kurumda geçici olarak görevlendirilen ve ardından mali haklan rekabet uzmanına denk olmak kaydıyla ihdas edilen İnceleme Uzmanı kadrosuna atanmış olanların, meslek personeli sayılacağı ve rekabet uzmanlan ile aynı hak ve yetkilere olacağı düzenlenmekte,

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibanyla sürdürülmekte olan inceleme, önaraştırma ve soruşturmaların usul ve süre bakımından hangi hükümlere tabi olacağı belirlenmekte,

4054 sayılı Kanunun 22 nci maddesinde yapılan değişiklik ile Kurul üyesi atamalarında aday gösterilerek temsil edilecek kurum ve kuruluşlara ilişkin şartlar yeniden düzenlendiğinden, halihazırda görevlerine devam etmekte olan ve kontenj anlan kaldınlan kurum veya kuruluşlan temsilen görev yapmakta olan Kurul üyelerinin görev sürelerinin sonuna kadar bu görevlerine devam edecekleri hususu açıklığa kavuşturulmakta,

Anayasa Mahkemesinin, 12/7/2013 tarihli ve 28705 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2013/72 sayılı Kararma istinaden Kurum personelinin kadro unvanlan, kadro dereceleri ve sayılan ile mali ve sosyal haklanna ilişkin temel kurallar yeniden belirlendiğinden; mevcut personelin yeniden atandıklan veya atanmış sayılacaklan kadro unvanlan, dereceleri ile personelin mali ve sosyal haklar açısından kazanılmış haklanmn korunmasına yönelik düzenlemeler yapılmaktadır.

MADDE 37- Yürürlük maddesidir.

MADDE 38- Yürütme maddesidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber