Meclis'te defterdeki yazı tartışması...

Haber Giriş : 11 Mayıs 2006 15:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YAZILANLAR SAVUNULACAK BİR ŞEY DEĞİL

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Atatürk'ün Selanik'teki evinde bulunan deftere yazılanlara ilişkin ''yazılanlar, savunulacak bir şey değildir. Böyle bir şeyi savunmak bile gerçekten üzücü'' dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda CHP Tekirdağ Milletvekili Enis Tütüncü, Selanik'te yaşanan defter krizini gündeme getirdi.

Tütüncü, Bakan Gül'e, 'Başbakan Erdoğan'ın Atatürk'ün Selanik'teki evinde bulunan defterden bir sayfasını yırtarak aldığına' ilişkin, ''82 yaşında bir adamı anasından doğduğuna pişman edeceğiz'' denildiğini ifade etti.

"Ona sahip çıkacağız'' diyen Tütüncüye, Bakan Gül, deftere 'uşak, satılmış, kafir, hırsız, hain' gibi cümlelerin konulmasını herkesin kınaması gerektiğini belirtti.

Yazanın kim olduğuna bakmadığını, 82 yaşındaki kişinin belki de ne yazdığının farkında olmadığını ifade eden Gül, ''yazılanlar, savunulacak bir şey değildir. Böyle bir şeyi savunmak bile gerçekten üzücü. Bu tip defterlere çok saygı duyulması gerekir. Hepinizi, herkesi buna davet ediyorum. Orada yazılı kelimeleri kimse hoş görmemeli'' dedi.

Gül'ün konuşmasını kesen CHP'li bazı milletvekilleri ''o kelimeler' al ananı git' demekten daha az mı kaba? 'Atatürk deccaldir' diyen anlayıştan daha mı yanlış? Başbakanın o yazıyı görmezden gelmesi, yetkilileri uyarması gerekirdi'' diye tepki gösterdi.

Abdullah Gül, ''ben muhalefet partili biri olarak görseydim alırdım, derseniz daha doğru olurdu. Deniz Baykal'a böyle bir yazı yazılmış olsa onu oradan alırım... Herhangi bir yerde, CHP'ye karşı böyle bir yazı görsem alırım. Bunların kimseye faydası yok'' dedi.

Selanik'te defter krizi

Güneydoğu Avrupa Liderler Zirvesi için Selanik'e giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 4 mayısta müze haline dönüştürülen Atatürk'ün doğduğu evi ziyaret etmişti.

Başbakan Erdoğan ziyaretinin anısına evin üçüncü katında bulunan anı defterini incelerken partisine yönelik ağır eleştiriler bulunan bir yazıyı görünce sinirlenmişti.

Erdoğan'ın, 'Atam' diye başlayan ve AKP'nin Atatürk'e şikayet edildiği yazıyı yırttığı iddia edilmiş, gazetecilerin odadan çıkarılmasının ardından yazıyı defterden kopararak yanına aldığı öne sürülmüştü.

Yazının sahibi 82 yaşındaki Fethi Dördüncü ise, olayın ardından yaptığı açıklamada, "Başbakanın yaptığı bana hakarettir, ben Mersin'deki çiftçi Mehmet değilim hakkımı arayacağım" dedi.

Son olarak, Selanik'te yaşanan defter krizinin ardından Türkiye Başkonsolosluğu yetkilileri defteri müzeden kaldırdı.

cnn türk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber