TÜGİAD Başkanı: Fırsatçı bankayı ifşa edeceğiz

TÜGİAD Başkanı Yücelen "Bu yönde işaretler var. Ortamı fırsat bilerek krediyi çağıran banka olursa adını ilan edeceğiz" dedi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 25 Ocak 2014 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TÜGİAD Başkanı: Fırsatçı bankayı ifşa edeceğiz

İbrahim ACAR

Döviz kurundaki dalgalanma nedeniyle KOBİ'lere finansman yenilemeyi erteleyen bankalardan krediyi geri çağırma sinyali de geliyor. TÜGİAD Başkanı Yücelen "Bu yönde işaretler var. Ortamı fırsat bilerek krediyi çağıran banka olursa adını ilan edeceğiz" dedi

17 Aralık'ta başlayan siyaseti itibarsızlaştırma operasyonu sonrasında piyasalarda yaşanan dalgalanma KOBİ'lerin banka kabusunu yeniden ortaya çıkardı. Yaşanan gelişmeleri bahane eden bankaların, kredi yenilemeyi kestiği belirtiliyor. İş dünyası kredilerin erken çağrılma riskinin de masada olduğunu söylüyor. TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça'nın "Bankalar KOBİ kredilerini yenilemiyor" açıklamasının ardından dün de Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Ali Yücelen'den konuyla ilgili açıklama geldi. Yücelen, bankaların kredi yenilemeyi istemediklerini belirterek, "Kredileri erken çağırma sinyali de alıyoruz" dedi.

BAŞKAN BANKALARI UYARDI

Bankaların yıllık programlarında belirledikleri kredi hedeflerini iptal ettiklerini, şirketlere göre politika belirlediklerini söyleyen TÜGİAD Başkanı Yücelen "Bu kredi musluklarının kısılacağı anlamına geliyor. Olayları bahane edip, şirketleri zora sokmak için krediyi geri çağıran bankaların ismini ilan edeceğim" dedi. 11 milyon kişiye istihdam sağlayan KOBİ'lerin bu tür uygulamalarla karşı karşıya kalmaması için mücadele edeceklerini belirten Yücelen "Üyelerimizden kredi çağırmayla ilgili henüz bir duyum gelmedi. Ama kredilerin yenilenmemesi olayı yaşanıyor. Biz de şimdiden bankaları uyaralım. Kriz fırsatçılığı yapmasınlar" diye konuştu. Siyasi gelişmeler nedeniyle reel ekonominin sorunlarının ikinci planda kaldığını söyleyen Yücelen, "Şu anda asıl yapılması gereken reel sektörün sorunlarının çözümü için çalışmak" değerlendirmesini yaptı. Bunun için çözüm önerisi hazırladıklarını vurgulayan Yücelen, Süper KOBİ projesini anlattı. İnovatif ihracatı bulunan 3 bin 800 KOBİ'yi "Süper KOBİ" olarak tanımlayan Yücelen, ihracat yapan 25 bin 860 KOBİ'nin desteklenerek Süper KOBİ haline gelebileceğini bunun da geliri 20 milyar dolar artıracağını vurguladı. Yücelen "Şu anda ihraç ettiğimiz malın ortalama kilosu 1.5 dolar. İnovasyonla bu 3.9 dolara çıkabilir" dedi.

TÜSİAD'ın somut bir çözüm önerisi yok

Yücelen, Türk Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) 17 Aralık süreci sonrası yaşanan ekonomik çalkantıya ilişkin yorumlarını da değerlendirdi. TÜSİAD'ın somut çözüm önerisi yapmadığını belirten Yücelen "TÜSİAD'ın 60 küsur danışmanı var, eleştiri yaparken daha somut çözüm önerileri sunmalı. Buna MÜSİ- AD'ı da, TUSKON'u da, TOBB'u da dahil ediyorum" dedi. Türkiye'deki her kesimin mevcut durumdan rahatsız olduğunu belirten Yücelen, "Herkes rahatsız ama biz gençler somut öneri sunuyoruz. Büyük sivil toplum ve iş dünyası kuruluşları da bütçeleriyle orantılı büyüklükte somut öneri getirsinler" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber