Hanım hattatların eserleri Bursa camilerini süslüyor

Ünlü hattat Mahmut Şahin'den ders alan 6 hanım hattatın yazdıkları eserler Bursa'nın cami, türbe ve dergahlarını süslüyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Ocak 2014 09:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hanım hattatların eserleri Bursa camilerini süslüyor

Bursa'da Şabani Dergahı'nda hat dersleri veren Mahmut Şahin'den ta'lik dersleri gören Feride Ataş Tepe Altun, Taliha Sonsaaat, Semra Güler, Nurşen Karahasanoğlu, Beytinaz Kükrek ve Elif Gürcar Yeşil Irmak isimli hanım hattatlar, eserlerini Bursa'daki çeşitli cami, türbe ve dergahlara ücretsiz bağışlıyor. Hanım hattatlar, 2 ila 10 yıl arasında eğitim aldıktan sonra icazet almaya hak kazanabiliyor.

Hattat Mahmut Şahin'den hat dersleri alan Taliha Sonsaaat, "Ben yedi yıl önce hat sanatı üzerine araştırma yapmaya başladım. İçimde çocukluğumdan beri hattatlığa karşı büyük bir heves vardı. Evimizin duvarları hat levhalarıyla süslüydü. Bu hat sanatına sevgi beslememe sebep oldu. Hat sanatını öğrenebileceğim bir üstat ararken Mahmut Şahin hocamla tanıştım. 7 yıldır kendisinden hat dersleri alıyorum. Hocamdan aldığım eğitimlerle camilere, türbelere ve tekkelere hatlar yazmaya çalışıyorum" dedi.

Nurşen Karahasanoğlu ise, "Mahmut hocadan 5 yıldır eğitim almaktayım. Biz kendimizi sadece ev işlerine adayan insanlar değiliz. Şükürler olsun Allah bize böyle bir ilmi ihsan etti. Normal bir satır yazıyı iki haftada tamamlıyoruz. İhlasla yazılan ve yapılan amel zayi olmaz. Hat sanatına hocamızın nezaretinde devam ediyor ve camilere hatlar yazıyoruz. Sergilere çalışmalarımız var" diye konuştu.

Bir diğer hat talebesi Semra Güler de, "Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nde hat sanatı üzerine dersler vermeye başladım. Hat sanatı üzerinde hocalarımız açık ders diye bir sistem uygulamış. Hat dersi de açık ders kapsamında. Hat derslerine diğer fakülteden öğrenciler de gelebiliyor. Personel ve hocalar olmak üzere herkese açık dersi veriyoruz" şeklinde konuştu.

Birçok talebe yetiştiren ünlü hattat Mahmut Şahin, "Ben yüz kaliteli hattatın Bursa'dan çıktığını bir kitap haline getiriyorum. Hat müzesini andıran Bursa Ulucamii gibi bir değere sahip olan bu şehirde yaşayan insanların geninde güzel yazı var. Günümüzde Bursa iller arasında başı çekmekte. Nisan ayında öğrencilerimizle birlikte sergi açacağız. 4 ay gibi kısa sürede bir sergi açabilmek her atölyeye nasip olacak iş değil" dedi.

Bursa'da 10'un üzerinde icazet alacak talebesi olduğunu söyleyen Şahin, "Bizim arkadaşlar gönüllü kişiler. Cami ve türbelere para ile yazı yazmıyoruz. Sadece antikacılara yazdığım yazılardan para talep ediyoruz. En son Üftade Tekkesi'nin yazılarını yazdık. Bursa'da çalınan 50 tane eser var. Bu levhaların bazıları kayıt altında. Bu levhalar tekrar yazılıp yerlerine asılabilir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber