Yeni TTK Baskanının öncelikli hedefi öğretmen ordusu

Haber Giriş : 15 Mayıs 2006 06:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Selçuk'tan boşalan koltuk için Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in seçimi 43 yaşında genç bir eğitimci oldu. İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İrfan Erdoğan, eğitimdeki önceliklerini ilk kez AKŞAM'a anlattı.

Talim Terbiye Kurulu'nda siyasete arkasını dönerek hizmet edebileceği geniş bir alan olduğuna inandığını söyleyen Erdoğan, 'Rahat çalışamama korkusu yaşamıyorum' dedi.

Eğitimde reform çalışmalarının bir felsefesi olduğunu belirten Doç. Dr. Erdoğan, ilk hedefinin bu felsefenin öğretmenler tarafından iyi kavranmasını sağlamak olduğunu söyledi. Erdoğan, 'Bunun için gerekirse il il gezeceğim. Öğretmenlerle bir araya gelip konuşacağım. Öğretmenlere, 'şartlar ne olursa olsun her şey sizde bitiyor. Hangi reform yapılırsa yapılsın siz iyi asılmazsanız sonuç alamayacağız' diyeceğim' dedi.

Erdoğan, projelerinden siyasi görüşüne kadar sorularımızı cevapladı:

Basında özellikle solculuğunuz vurgulandı. Solcu musunuz?

Benim Türkiye'deki genel yapı içinde çok yakından angaje olduğum siyasal hareket yok. Her eğitimci gibi Atatürk ilke ve devrimleri benim de temel aldığım bir referanstır. Onun dışında yaptığım işlerle demokrat bir kişi olarak tanımlanırım. Demokratlık solculukla örtüşüyorsa bundan dolayı niteleme yapılmış olabilir. Bu beni rahatsız etmedi.

Eğitim siyasetle çok iç içe. Rahat çalışamamaktan korkmuyor musunuz?

Talim Terbiye Kurulu'nda arkanızı siyasete dönerek çalışabileceğiniz geniş bir alan olduğuna inanıyorum.

Öncelikli hedefiniz öğretmen. Ancak imkan yoksa öğretmen ne yapabilir ki?

Başarı eşittir imkan diye bir ezberimiz var. Yani imkan varsa başarı ortaya çıkıyor. Çok zor kazanılan okulları kimler kazanmış bakın. İmkanı çok iyi olanlar mı, yoksa kısıtlı olanlar da kazanmış mı? Okul kazanmak tek kriter olmasın. Bilim, sanat, iş hayatında başarıyı yakalayanlara bakın. Tarihsel gelişimde de aynı durum söz konusu. Cumhuriyet'in kurulduğu döneme bakarsanız inanılmaz imkansızlıkla karşılaşırsınız.

Önce düşünceyi değiştireceğiz o zaman değil mi?

İmkan eşittir başarı bizim toplumun başını çok konuda yakmıştır. Eğitim alanından başlamak üzere düşünce biçimimizi değiştirmek zorundayız.

Başarıyı imkansızlıklara rağmen mi yakaladınız?

Devlet parasız yatılı okullarında okudum. Üniversite eğitiminden sonra da ABD'de devlet burslusu olarak eğitimime devam ettim.

akşam/sibel kahraman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber