YÖK Başkanı Teziç, YÖK yasa taslağının, "Teziç taslağı" olarak adlandırılmasının yanlış olduğunu belirti

Haber Giriş : 19 Ocak 2004 18:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YÖK Başkanı Teziç, YÖK yasa taslağının, "Teziç taslağı" olarak adlandırılmasının yanlış olduğunu belirti

Üniversitelerarası Kurul (ÜAK), Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörü ve ÜAK Başkanı Prof. Dr. Ayhan Alkış'ın başkanlığında YTÜ Oditoryumu'nda toplandı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Teziç, toplantının basına açık olan bölümünde yaptığı konuşmada, döner sermaye gelirlerinden araştırma projelerinde kullanılmak üzere bütçeye aktarılan ve özel ödenek kaydedilen tutarların 2003 yılı sonunda harcanamayan kısmının bütçeye gelir kaydedilmesi konusunda tereddütlerin bulunduğunu, bunu Maliye Bakanı ile görüştüğünü belirterek, bu konudaki bilgi notlarının toplantı salonundaki koltuklarda yer aldığını söyledi.

Prof. Dr. Teziç, "Ben bu konuda müsterihim. Endişeye mahal yok. Siz de bu notu okuduğunuzda bunun teyidini bulacaksınız. Bununla ilgili ayrıca da konuşuruz" dedi.

Bugünkü toplantıda ayrıca Yükseköğretim Yasa Tasarısı Taslağı konusunda ÜAK üyelerinin görüşlerine başvuracaklarını belirten Prof. Dr. Teziç, bu toplantının ardından yarın da Yükseköğretim Genel Kurulu'nda bu taslağın görüşüleceğini bildirdi.

Prof. Dr. Teziç, dün bir gazetede Yükseköğretim Yasa Tasarısı Taslağı'nda değişikliklerin kendisine vehmedildiğine ilişkin ifadeler gördüğünü hatırlatarak, "Başlayan süreçte benim adımın telaffuz edilmesi çok yanlış. Bu metin ne ÜAK'ya, ne YÖK Genel Kurulu'na, ne öğretim üyeleri dernekleri ve sendikalarına, ne öğrencilere ait olacaktır. Bu metin hepimizin metni olacaktır, gücünü de oradan alacaktır" dedi.

Prof. Dr. Teziç, Yükseköğretim Yasa Tasarısı Taslağı'nı kendisinin yaptığına ilişkin bazı eleştiriler olduğuna da değinerek, şunları söyledi:
"Ortak paydalar üzerine inşa edilmesi gereken bir taslak ortaya çıkıyor. Bu taslak, Erdoğan Teziç taslağı değil. Ben bir akademisyen olarak bu kadar kendime güç vehmedilmesini kabul edemem. Hiçbir zaman da böyle bir iddia ile ortaya çıkmadım, çıkamam da... Bu hepimizin ortak ürünü. Vakıf üniversiteleri ile devlet üniversiteleri arasında kurulan paralellik benim görüşüm değil, ÜAK taslağında var. Vakıf üniversitelerine devlet yardımının artırılması da benim kanaatim değil. ÜAK'ın düzenlemesi, aynen bu metne girmiştir. Bu metin benim metnim değil. Metni, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının, öğrencilerin, öğretim üyeleri derneklerinin görüşlerini alarak, dinleyerek hazırladık. Bu ortak görüşleri Anayasa'ya aykırı olmayacak şekilde hukuki kılıfına oturtmaktır bütün çabamız. Çatının su almamasına çalıştık, hepsi o kadar...

Bununla söz verilmiştir. Biz nasıl devletin bize verdiği söze inanmışsak, Maliye Bakanlığı'nın verdiği söze inanmak zorundaysak, bizim de verdiğimiz söze hükümet çevreleri, Cumhurbaşkanımız da inanmak istiyor. Onun için bunun tarihini değiştirmek, meydandan kaçmak anlamına gelir. Sahneden çekilemeyiz arkadaşlar... Çekildiğimiz zaman, herkesin haklı eleştirilerini kabul etmişiz demektir. Bu taslakta benim de kabul etmediklerim, tasvip etmediklerim var. Ama ortak payda karşısında ben de ona boyun eğmek zorundayım."

Bu arada, Öğrenci Koordinasyonu üyesi bir grup öğrenci, YTÜ Oditoryumu'nun önüne gelerek protesto gösterisi yaptı.

haberx.com

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber