'Kansere karşı kolonlarınızı güçlendirin'

İstanbul'da düzenlenen sindirim sistemi kanserleriyle ilgili sempozyum kanser hastalarını uzmanlarla bir araya getirdi. Kanserle mücadele eden hastalar sorularının cevaplarını dünyaca ünlü kanser uzmanlarından aldı.

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 31 Ocak 2014 16:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
'Kansere karşı kolonlarınızı güçlendirin'

Liv Hospital ve dünyaca ünlü kanser merkezi Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi'nin ortaklaşa düzenlediği sempozyum kanser hastalarının ve uzmanların katılımıyla Liv Hospital'da gerçekleştirildi.

Sindirim sistemi kanseri olarak bilinen, kolorektal kanserlerin masaya yatırıldığı sempozyumun halka açık bölümünde hastalar deneyimlerini paylaştı ve hastalıkla ilgili sorular uzmanlar tarafından cevaplandı. Sempozyumun Türkiye'den ve 30 farklı ülkeden gelen hekimlerin katılımcı olduğu bilimsel bölümünde ise kolorektal kanserle ilgili tedavi yöntemleri ve son gelişmeler ele alındı.

"Kanser Depremine Karşı, Kolonlarınızı Sağlama Alın" başlıklı oturumda Liv Hospital Medikal Onkoloğu Prof. Dr. Yeşim Eralp, Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi'nden Prof. Dr. Julio Garcia-Aquilar, Prof. Dr. Andrea Cercek hastalıkla ilgili son gelişme ve tedavi yöntemlerini anlattı.

Kanser vakalarındaki artışa dikkat çeken Liv Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Oktar Asoğlu, "Radyasyon yayan telefonlardan baz istasyonlarına, rafineleştirilen (işlenen) yiyecek, içeceklerden giyeceklerimize kadar hepsinin taşıdığı karsinojenler, kanseri 20 ve 21. yüzyılın en ciddi hastalığı haline getirmiştir. Keşke gerek beslenme gerekse yaşam tarzımızla çok çok geriye değil ama dedelerimizin, babaannelerimizin dönemine geri gidebilseydik. Bugün için zamanda geriye yolculuk mümkün olmadığına göre yapılacak şey tarama programlarıyla kanseri erken saptamak ve kanseri erken evrede yakalamaktır. Kanseri erken tanıyarak çok başarılı sonuçlar elde etmek, yüksek düzeyde teknolojiyi kullanarak hücresel seviyede kanserle mücadele edebilir hale gelmek mümkün" diye konuştu.

KANSERDEN KORUNMADA YAŞAM TARZI ÇOK ETKİLİ

Kolorektal kanserlerin erken teşhisi için kolonoskopinin çok önemli olduğunu belirten Julio Garcia Aquiler de, "Mutlaka 40-50' li yaşlardan itibaren yaptırılmalı. Ailesel faktörler varsa daha erken önlem alınmalı. Kanseri tetikleyenlerin başında fazla kilo, beslenme özellikle de fazla miktarda kırmızı et tüketimi, alkol, sigara ve hareketsiz yaşam geliyor. Bunlardan kaçınmak gerekiyor. Akdeniz tipi beslenme kanserden korunmanın püf noktalarından biri" dedi.

"Kolorektal Kanserli Hastalara Kişiselleştirilmiş Yaklaşımlar" konu başlığıyla hekimlere yönelik gerçekleştirilecek bölüm ise yarın İTÜ Süleyman Demirel Kongre Merkezi'nde yapılacak. Dünyaca ünlü hekimlerin konuşmacı olarak katılacağı kolon ve rektal kanserlerle ilgili tedavi yöntemleri ve gelişmeler canlı ameliyat sırasında vaka üzerinde de anlatılacak. Prof. Dr. Oktar Asoğlu da bir kolorektal kanser hastasına robotik cerrahi uygulamasında bulunacak. Robotik cerrahi girişim, sempozyum salonuna özel bir görüntüleme sistemi ile anında izlenebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber