AKP'li vekilden Türkçenin korunması için Meclis araştırması istemi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Mayıs 2006 12:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem, Türkçenin bozulma ve yabancılaşma nedenlerinin tespiti ve gereken tedbirlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Erdem, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, dilde başlayan yozlaşma ve yabancılaşmanın dille sınırlı kalmayarak, zamanla bütün değerlerin yok olmasına ve milli birliğin telafisi imkansız zararlar görmesine sebep olduğunu ifade etti.

Dili yozlaşan, yabancı dillere karşı gerek toplum hayatında, gerekse bilim ve eğitimde geri plana düşen bir milletin geleceğinin tehlikeye düşeceğini belirten Erdem, ?Türkçede son yıllarda artarak devam eden bozulma ve yabancılaşmanın nedenlerinin araştırılarak, toplumsal birlik ve beraberlik üzerindeki etkilerinin tespit edilmesi ve gereken tedbirlerin alınması? amacıyla hazırladıkları önergeyi, TBMM Başkanlığına sunduklarını bildirdi.

?Bilinçli ya da bilinçsiz yabancı kelime kullanma hastalığından kendimizi kurtaramadık? diyen Erdem, günlük konuşmalarda pek çok kelimenin Türkçesi yerine yabancı dildeki karşılığının kullanıldığını; 'evet'in yerini 'yes'ler ve 'okey'lerin aldığını, vedalaşmaların ise 'bye bye'larla yapılır olduğunu ifade etti. Karamanoğlu Mehmet Bey'in, Türkçeden başka bir dilin kullanılmamasına ilişkin fermanının, dil şuuru bakımından önemli bir yaklaşım olduğunu söyleyen Erdem, şunları kaydetti:

?Dil, milletleri millet yapan unsurların başında gelir. Dil, milli birliğin ve bütünlüğün temel taşıdır. Toplumlar, millet olmayı bir dile sahip olmakla elde ederler ve milli varlıklarını da ancak kendi dilleri ile koruyabilirler. Dilimiz, sadece dil bayramlarında, akademik oturum ve konferanslarda hatırlanmamalıdır. Atalarımızın emaneti olan Türkçeyi geliştirmek, zenginleştirmek ve korumak, milletçe hepimizin en başta gelen görevidir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber