Ar-Ge, Türkiye'nin önünü açacak

AK Parti Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, hükümetin sosyal politikalara verdiği öneme işaret ederek, bu kapsamda çalışmalar sayesinde, Türkiye'nin, en zengin ile en yoksul arasındaki farkı en hızlı şekilde kapatan dünyada dokuzuncu ülke olduğunu bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Şubat 2014 14:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ar-Ge, Türkiye'nin önünü açacak

TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri devam eden, bazı kanunlarda değişiklik öngören "torba tasarı"yıdeğerlendiren Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Demiröz, ağırlıklı olarak sosyal politikaları içeren,125 maddeden oluşan tasarının, toplam 6 kanun teklifi ile birleştirildiğini anımsattı.

Tasarıda özellikle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na ilişkin düzenlemelerin öne çıktığını belirten Demiröz, hükümet politikası olarak özellikle bu Bakanlığa büyük önem verdiklerini ifade etti.

"Sosyal politikalar bizim hükümetimizin olmazsa olmazı" diyen Demiröz, bunun, Bakanlığın bütçesinde her geçen yıl gerçekleştirilen artıştan da anlaşılacağını vurguladı.

Sosyal yardımlar konusunda yapılan düzenlemelere değinen Demiröz, Türkiye'nin en zengin ile en yoksul arasındaki farkı en hızlı şekilde kapatan dünyada dokuzuncu ülke olduğuna işaret etti.

Demiröz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlı'ğını, yeni bir Bakanlık olmasına rağmen kısa bir zaman içinde bütün sosyal yardımları bünyesinde toplayan bir Bakanlık haline getirmeyi düşündüklerini kaydetti.

-Otoyolların işletmesinin özelleştirilmesi

Vedat Demiröz, tasarıda üzerinde durulan düzenlemelerden birinin de otoyolların işletmesinin özelleştirilmesine ilişkin olduğunu belirtti.

Söz konusu düzenlemeye göre, Özelleştirme İdaresi'nin altında bir şirket kurulacağını belirten Demiröz, şöyle devam etti:

"Karayolları, mevcut yol ve köprülerin işletme hakkını bedelsiz olarak 25 yıllığına bu şirkete devredecek. Özelleştirme İdaresi de sadece 1 milyar liralık ayni sermaye koyacak.

Bu şirketin elde ettiği gelirlerin, katma değer, kurumlar vergisi, belediye hakları düşüldükten sonra kalan kısmın yüzde 25'i karayollarına verilecek. Karayolları bu parayla bütün bakım ve onarım işlerini devam ettirecek. Yetmez ise genel bütçeden katkı sağlanacak.

Geriye kalan parayı da bu anonim şirket halka arz edilecek. Bu, yabancı yatırımcılardan çok yerli yatırımcılar için düşünülüyor. Tabii yabancı yatırımcı da bir miktar olacak. Bunlar, elde ettikleri karı her yıl halka arz yoluyla dağıtacak.

Geçen yılki verilere göre, karayolları 2013 yılında 800 milyon lira civarında kar etmiş. Yani şirket örneğin bu karın 200 milyon lirasını karayollarına devredecek. Geriye 600 milyon lira kalacak. Bu paradan bahsedilen vergiler çıktıktan sonra aşağı yukarı 400 milyon lira yatırımcılara dağıtılacak.

İmtiyaz hakkı karayollarında kalacak ama işletme hakkı bu anonim şiriket üzerinden vatandaşlara ulaştırılacak."

-"Ar-Ge, Türkiye'nin önünü açacak"

Demiröz, tasarıda yer alan Ar-Ge ile ilgili düzenlemeleri de değerlendirdi. Vedat Demiröz, söz konusu düzenlemeyle birlikte, yeni ürünler satışa çıktığında, bir ihaleye girildiğine ve iş bitirildiğine yönelik belgeye gerek kalmaksızın, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan alınacak bir belge ile ihaleye girme imkanı olacağını kaydetti.

Bunun dışında Ar-Ge'de gelir ve kurumlar vergisi indirimlerinin de yapılacağını belirten Demiröz, "Ar-Ge, kamu tarafından zaten destekleniyor. Özel sektörün de Ar-Ge yatırımlarını artırması yönünde her türlü girişimde bulunuyoruz. Ar-Ge, Türkiye'nin önünü açacak çok önemli bir unsur" diye konuştu.

Tasarıdaki en önemli düzenlemelerden birinin de engellilere yönelik getirilen yeni imkanlar olduğunu anlatan Demiröz, bu kapsamda, engellilerin minibüs türü araçlarının da ÖTV'den muaf tutulacağını söyledi.

Muhalefetin, farklı Bakanlıkları ilgilendiren düzenlemelerin "torba tasarı" şeklinde Meclis'e getirilmesine yönelik tepkisini de değerlendiren Demiröz, her kurum için gerekli olan düzenlemelerin ayrı ayrı getirilmesinin zor olacağını, bu nedenle zaman zaman "tora tasarı"ların getirilebildiğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber