Dünyanın en iyileri de YÖK engeline takılıyor

Haber Giriş : 16 Mayıs 2006 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK, büyük üniversitelerin de denkliğini kaldırmaya başladı. Denkliğe takılanlar arasında dünya 3.'sü John Hopkins Üniversitesi'nin de bulunması dikkat çekici

YÖK artık Avrupa ve Amerika'daki üniversitelerin de denkliğini kısmen ya da tamamen kaldırmaya başladı. Türk ünivesitelerinden hiçbirisi ilk beş yüz üniversite arasına giremezken, YÖK'ün denklik problemi çıkarttığı bu üniversiteler arasında ilk 3'e girenler de var.

DÜNYANIN EN İYİLERİ

Denklik alamayan üniversiteler listesine Londra'daki Kraliçe Mary Tıp Okulu, ABD'deki John Hopkins Üniversitesi, Frankfurt Üniversitesi ve Roma Üniversitesi de katıldı. John Hopkins Üniversitesi dünyanın en iyi 3. üniversitesi seçilirken diğer okullar da ilk 20 içerisinde. Ayrıca YÖK, başörtülülerin yoğun biçimde tercih ettikleri Viyana Üniversitesi'nin pek çok bölümüyle ilgili "eğitim programlarıyla eş değerlilik uygulaması"nı getirdi. Burayı bitirenlerin yeniden ÖSS'ye girmesi gerekiyor.

TAKİP BİRİMİ Mİ VAR?

Suudi Arabistan gibi ülkelerin de YÖK'le problemleri sürüyor. Kısmen ya da bütünüyle tanınmayan bu ülkeler arasında KKTC, Baltık ülkeleri, Orta Asya Cumhuriyetleri ve bazı Avrupa ülkeleri de bulunuyor. YÖK, 1989'dan sonra kuruluşuna ön ayak olduğu Orta Asya'daki üniversitelerine de denklik engeli çıkarıyor. Başörtülü öğrencilerin tercih ettiği üniversitelerin denkliğinin kaldırılması akıllara, "YÖK'te bununla ilgili özel bir takip biriminin mi kurulduğu" sorusunu getiriyor. Moskova Üniversitesi ve bütün bölümleri ile Ukrayna Devlet Üniversitesi Tıp Fakültesi uluslararası bilimsel akreditasyon kuruluşları tarafından tanınıyor. Ancak YÖK bu kurumlardan mezun olan Türk öğrencilerin diplomalarını ya kabul etmiyor, ya da yeterli bulmayıp ek eğitim talep ediyor. 1997'den bu yana iki bine yakın öğrenci YÖK tarafından diplomada tahrifat gerekçesiyle "sahtekarlıkla" suçlandı. Bu öğrencilerden 1500'e yakını karar karşısında açtıkları davayı kazandı, geri kalanların davaları da sürüyor.

Çelişkili kararlara örnek

*YÖK, KKTC'deki Yakın Doğu Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 2002'de mezun olan kardeşlerden Özgül C.'nin diplomasına denklik verirken, Sezai C.'ninkine vermedi. Üstelik Yakın Doğu Üniversitesi, sınav kılavuzunda yer alıyor ve YÖK tarafından tanınıyor.

*Suudi Arabistan Kral Abdülaziz Ünversitesi'nden 1989 yılında mezun olan Hamit Çakmak'a YÖK denklik verdi. Çakmak, 1990'da Bartın İmam-Hatip Lisesi'nde öğretmenlik yapmaya başladı. YÖK, 2000'de Çakmak'ın denkliğini iptal etti.

Kriterler şeffaf değil keyfi

YÖK'ün mevcut yasalar çerçevesinde yurtdışında alınmış olan diplomaların Türkiye üniversitelerinde hangi düzeydeki eğitim programları ile eşdeğer olduğunu araştırma yetkisi var. Ancak bu yetki kullanılırken uygulanan kriterler şeffaf değil. Diploma denklik işlemlerinde belgelerin orijinalliği, belge üstünde tahrifat gibi hususlarla diplomaların alındığı üniversitelerle Programlarının eşdeğerliliğinin ölçülmesi aynı kişiler tarafından yapılıyor. Kriminal incelemeyle eğitim arasındaki nitelik karşılaştırmasını aynı kişilerin yapması keyfilik şüphesini güçlendiriyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber