İnternette ?telefon tuzağı' kuranlar dolandırıcılık suçundan yargılanacak

Haber Giriş : 16 Mayıs 2006 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay, internet yoluyla telefon hattına izinsiz girerek uluslararası telefon görüşmesi yapılmış gibi gösteren bir şirketin yöneticilerinin dolandırıcılık suçundan yargılanmasına karar verdi.

Telekom hattından internete bağlanan bir kişi, uluslararası telefon görüşmesi yapmamasına karşılık uydu bağlantılı hatlarla konuşmuş gibi yüksek telefon faturasıyla karşılaşınca bir yanlışlık olduğunu düşünerek Telekom'a başvurdu. Telekom faturada bir yanlışlık olmadığını bildirince yapılan araştırmada telefon hattına bir uydu şirketinin izinsiz olarak girdiği ve uydu bağlantısıyla telefon görüşmesi yapılmış gibi göstererek haksız kazanç sağladığı tespit edildi. Bunun üzerine Telekom, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Savcılığın takipsizlik kararı vermesi ve mahkemenin de Telekom'un itirazını reddetmesiyle karar kesinleşti. Telekom'un talebi üzerine Adalet Bakanlığı, savcılığın takipsizlik kararının hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle yazılı emir yoluna başvurarak dosyayı Yargıtay'a taşıdı. Dosyayı inceleyen Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Türk Telekom'la ara bağlantı sözleşmesi yapan uydu şirketinin telefon görüşmesi olmadan internet aracılığıyla konuşma yapılmış gibi göstererek haksız kazanç sağladığının iddia edildiğini belirtti. Kararda, davalı şirketin yöneticileri hakkında kamu kurumunu aracı kılarak dolandırıcılık yapmak suçundan dava açılması gerekirken takipsizlik kararı verilmesinin hukuka aykırı olduğu vurgulandı.

Kararda, davalı şirketin internete izinsiz girerek, olmayan telefon görüşmelerinin yapılmış gibi gösterilmesinde hangi yöntemin kullanıldığı şöyle açıklandı: ?Türk Telekom AŞ ile G. İletişim Şirketi arasında imzalanan ara bağlantı sözleşmesi ve ek protokolüne aykırı şekilde, gerçek bir telefon görüşmesi olmadığı halde, internet kullanıcılarının internette gezinirken, (özellikle porno, müzik, oyun sitelerinde) siteye bağlanmak için bilgisayara bir dosyanın download (yüklemesi) sırasında, kullanıcının bilgisi dışında normal internet bağlantısının kesilerek uluslararası arama ile yeni bir bağlantı kurulmuştur. Bu durumun kullanıcı tarafından fark edilmemesi nedeniyle yüksek miktarlarda telefon faturalarının tahakkuk ettirilmesine sebep olunmuştur.?

Yargıtay'ın bozma kararı uyarınca davalı şirket yöneticileri, kamu kurumu aracılığıyla nitelikli dolandırıcılık yapmak suçundan 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılanacak.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber