Kredi kartı borcu yüzünden TSK'dan atılan personel hakkında emsal karar...

Haber Giriş : 16 Mayıs 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM), Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) itibarını zedeleyecek şekilde borçlandığı gerekçesiyle emekli edilen astsubayın açtığı davayı kabul etti. AYİM, astsubayın borçlarının ekonomik krizini yaşandığı 1999 - 2001 yıllarına denk geldiğini belirterek, emeklilik işleminin iptaline karar verdi.

Malatya 7'nci Ana Jet Üs Komutanlığı'nda görev yapan havacı astsubay, 1999 - 2001 yılları arasında, büyük bölümü banka kredileri olmak üzere 5 milyar lira borçlandı. Yükselen faizlerle birlikte borcunu ödeyemeyen astsubay hakkında 14 ayrı icra işlemi başlatıldı ve maaşının dörte birine haciz kondu.

Durumu sicil amirliğine bildirilen astsubaya disiplin cezaları verildi. Ancak borcunu ödeyemeyen astsubayın, TSK'nın itibarını zedeleyecek şekilde borçlandığı ve borçlarını ödememeyi alışkanlık haline getirdiği gerekçesiyle, TSK ile ilişkisi kesilerek resen emekliye sevk edildi.

Havacı astsubay, AYİM'e başvurarak emeklilik işleminin iptali talebiyle dava açtı. AYİM 1'inci Dairesi, astsubayın emeklilik işlemini oyçokluğu ile iptal etti.

EMEKLİLİK KARARINA İPTAL

AYİM'in benzer davalara emsal teşkil edecek olan karar gerekçesi özetle şöyle:

'...Davacının kredi borçları, Türkiye'nin arka arkaya ekonomik krize girdiği 1999 ve 2001 yıllarında başlamıştır. Ekonomik krizin bütün toplumu sarstığı ve mali portreleri bozarak şirketlerin batmasına, kişilerin de ekonomik sıkıntıya düşmesine neden olduğu inkar edilemez bir gerçektir. TSK mensuplarının müflis bir tüccar gibi icra takiplerine maruz kalması kabul edilebilecek bir husus değildir. Ancak bu borçlanmaların özellikle bankalara olması ve bankaların o dönemlerde uyguladığı anormal faiz oranları ile devalüasyonlar dikkate alındığında, bu sonucun kaçınılmaz olduğu ve ücretiyle geçimini sağlayarak bir takım borçlanmalara girmiş kişilerin borçlarının ödeme gücünü aşar biçimde katlandığı da fiili bir durumdur. Davacı borçlarını kapatma çabası içinde görülmekte. Bu nedenle, işlem hukuka uygun bulunmamıştır.'

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber